Italiaanse kipgehaktballetjes, een heerlijk én makkelijk recept om zelf gehaktballetjes te maken van kipgehakt, op smaak gebracht met Italiaanse kruiden zoals peterselie, basilicum en oregano. Perfect bij een bord spaghetti met tomatensaus, of serveer ze als verrassend Mediterraans hapje bij de borrel. Succes gegarandeerd!
Mijn recept voor Italiaanse kipgehaktballetjes is een echte favoriet hier thuis. Vooral in combinatie met een rijke tomatensaus zijn ze niet te weerstaan. Dip er wat knapperig brood in, of serveer ze met een simpele Italiaanse salade en wat verse pasta. Deze balletjes maak ik van kipgehakt, omdat dit lekker licht en mild van smaak is. Zo komen de kruiden en specerijen nog beter tot hun recht!
Italiaanse kipgehaktballetjes
Waarom ik voor kipgehakt kies? Dat is heel simpel: het is niet alleen lichter en minder vet dan rundergehakt, maar het heeft ook een subtiele smaak. Dit betekent dat de Italiaanse kruiden die ik gebruik – zoals oregano, basilicum en peterselie – echt de hoofdrol spelen. Zo krijg je die heerlijke, pure smaken die zo typerend zijn voor de Italiaanse keuken.
Een ander groot voordeel van kipgehakt is dat het super veelzijdig is. Of je nu zin hebt in een licht gerecht met courgetti of een bord dampende spaghetti, kipgehaktballetjes passen overal bij. En wist je dat je ze ook heel goed kunt serveren als borrelhapje? Prik er een cocktailprikkertje in, zet er een schaaltje tomatensaus bij, en je hebt een Mediterraans feestje op tafel!
Italiaanse gehaktballetjes
Wat ik zo fijn vind aan dit recept, is dat het geschikt is voor elk moment. Heb je een drukke doordeweekse dag? Dan zet je deze Italiaanse balletjes binnen een mum van tijd op tafel met een frisse salade en wat pasta. Of misschien wil je juist uitpakken met een gezellige Italiaanse avond, compleet met zelfgemaakte tomatensaus en een goed glas wijn. Hoe je ze ook serveert, deze gehaktballetjes zorgen gegarandeerd voor een feestje op je bord.
Ze zijn bovendien ideaal om van tevoren te maken. Draai de balletjes alvast in de ochtend, zodat je ze ’s avonds alleen nog even hoeft te bakken. Ook handig: ze zijn goed in te vriezen. Maak een dubbele portie en bewaar ze voor een drukke dag waarop je geen tijd hebt om te koken.
Meer kipgehaktballetjes recepten:
Ben je enthousiast geworden van dit recept voor Italiaanse kipgehaktballetjes? Dan heb ik nog heel wat meer lekkere kipgehaktballetjes recepten voor je. Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met:
- Kip gehaktballetjes met munt en koriander
- Broccoli rijst met kipgehaktballetjes
- Sla wraps met Oosterse kipgehaktballetjes
- Pittige kipgehaktballetjes
Ingrediënten
- 500 gram kipgehakt
- 1 ei
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram paneermeel
- 3 zongedroogde tomaatjes
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 2 takjes peterselie
- 2 takjes basilicum
- 2 tl oregano (gedroogd)
- peper
- zout
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de zongedroogde tomaatjes fijn.
- Ris de blaadjes peterselie en basilicum van de takjes en snij fijn.
- Doe het kipgehakt in de mengkom en voeg hier de ui, zongedroogde tomaatjes, peterselie, basilicum, oregano, Parmezaanse kaas en een snuf peper en zout aan toe. Pers de teentjes knoflook uit bij het gehakt.
- Tik een eitje boven de kom en voeg het paneermeel toe. Meng alle ingrediënten voor de kipgehaktballetjes door elkaar. Blijft het gehakt nog te vochtig, voeg dan nog een beetje paneermeel toe.
- Draai met je handen gehaktballetjes ter grootte van een ei en maak ze mooi rond.
- Verwarm wat olie in de hapjespan, braad de kipgehaktballetjes rondom aan. Schenk dan een scheutje water in de pan, doe de deksel erop en laat de Italiaanse kipgehaktballetjes nog zo'n 10 minuten zachtjes garen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse kipgehaktballetjes? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.