Bij ons is het tegenwoordig op vrijdag brooddag. Als avondeten bedoel ik. Lekker makkelijk en iedereen vind het wel prima! Na heel wat drukke maanden had ik af en toe écht geen puf meer om op de laatste dag van de werkweek de keuken in te duiken. Ik besloot toen om het mezelf niet al te lastig te maken en gewoon lekkere broodjes bij de bakker te halen en die uitgebreid te beleggen. Sindsdien is het een beetje vaste prik en vanavond zet ik deze Italiaanse hamburgers op tafel! Goed begin van het weekend, al zeg ik het zelf!
Brooddag is dan niet gewoon een saaie boterham. Ik maak er wel wat lekkers bij! Vroeger, toen ik nog thuis woonde, was het op zaterdag de gewoonte om brood te eten. En dan maakte mijn vader er bijvoorbeeld wel gyros bij, of we haalden een kroketje bij de snackbar. Mijn ouders werkten altijd hard de hele week, dus ik kan die brooddag helemaal begrijpen!
En nu heb ik hem zelf ook weer ingevoerd, maar dan op de vrijdag. De ene keer haal ik lekker beleg voor op de boterham, de andere keer duik ik toch even zelf de keuken in. Maar heel lastig wordt het niet hoor. Deze Italiaanse hamburgers draai je zo in elkaar, even in de pan en met weinig moeite zet ik een heerlijk broodje op tafel! Goed weekend alvast!
Italiaanse hamburgers
Voor 4 stuks:
- 400 gr rundergehakt
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl groene pesto
- 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 2 tl oregano
- 1,5 tl tijm
- 1,5 tl rozemarijn
- 1 ei
- 3 a 4 el boekweitmeel
- peper
- 4 broodjes
- rucola
- 1 tomaat
- 1 bol mozzarella
- verse basilicum
- olie + klontje boter om in te bakken
Nodig; mengkom, koekenpan,
Bereiden: Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.
Doe het gehakt in de mengkom en voeg de ui toe en pers de knoflook erbij uit. Voeg de pesto, Parmezaanse kaas, oregano, tijm, rozemarijn en een snuf peper toe.
Tik het ei boven de kom en schep 3 el boekweitmeel bij het gehakt. Kneed met je handen het gehakt en de ingrediënten voor de Italiaanse hamburgers tot een stevige bal. Is het gehakt nog iets te nat, voeg dan nog wat boekweitmeel toe.
Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke delen en draai er dan gehaktballen van. Druk ze wat platter zodat het hamburgers worden.
Verwarm een scheutje olie en een klein klontje boter in de koekenpan. Leg de Italiaanse hamburgers in de pan en bak ze aan beiden kanten goudbruin. Schenk ongeveer 1 cm water in de pan, doe de deksel erop en braad de Italiaanse hamburgers in 10 minuten gaar.
Snij de mozzarella en tomaat in dunne plakjes.
Tijd om de broodjes te beleggen! Eerst wat rucola, dan de hambuger en maak daarna het broodje af met plakjes mozzarella en tomaat. Maak de broodjes af met verse basilicum en laat het weekend maar beginnen!
Ga je aan de slag met dit recept voor Italiaanse hamburgers? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube