Italiaanse gehaktballen in tomatensaus. Kruidige gehaktballetjes met verse Italiaanse kruiden, Parmezaanse kaas en een eenvoudige maar smaakvolle tomatensaus die heerlijk samengaat met een goed bord pasta. Zelf Italiaanse gehaktballen maken is heel eenvoudig en zo zet je net even wat anders op tafel. En ik kan je alvast vertellen, ze vielen hier goed in de smaak!
Deze Italiaanse gehaktballen zijn zo ontzettend lekker en veelzijdig, je kunt er alle kanten mee op. Het lekkerste vind ik ze bij de zelfgemaakte pasta. Maar ook als makkelijke maaltijd met brood of frietjes vallen deze gehaktballetjes in de smaak! Bij dit recept laat je de gehaktballen stoven in de tomatensaus, wat een heerlijke intense smaak geeft aan het gerecht!
Italiaanse gehaktballen
Gehaktballen zijn natuurlijk echte klassiekers in de Oer-Hollandse keuken, lekker met aardappels en groenten. Zo’n standaard AVG’tje vind ik op zijn tijd echt heel lekker, maar ik hou van variatie in mijn recepten en daarom ging ik aan de slag met een Italiaanse variant.
Italiaanse gehaktballetjes dus, met de smaken van de Italiaanse keuken. Voor de Hollandse versie ga ik aan de slag met onder andere nootmuskaat en komijn en ik hou ervan om een beetje sambal en ketjap toe te voegen. Voor deze Italiaanse gehaktballen doe ik het helemaal anders en kies ik voor verse Italiaanse kruiden zoals peterselie, tijm, oregano en basilicum.
Gehaktballen in tomatensaus
Deze gehaktballen in tomatensaus vinden mijn meiden het allerlekkerste met een bordje pasta. Maar ja, dat zijn nou eenmaal enorme pastamonsters… Wanneer je deze gehaktballetjes met bijvoorbeeld spaghetti of tagliatelle zou serveren, zou ik ze iets kleiner maken. Dat eet wat makkelijker weg…
Zelf vind ik deze Italiaanse gehaktballen ook erg lekker met stevig ciabatta brood. Met het brood kun je dan zo heerlijk in de tomatensaus dippen…. Je kunt de gehaktballen ook met patat of Italiaanse geroosterde aardappeltjes uit de oven eten, ook een heerlijke combinatie!
Meer gehaktballen recepten:
Ook zo gek op een goede gehaktbal en kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor meer gehaktballen recepten? Ga dan ook zeker eens aan de slag met deze variaties:
- Klassieke Hollandse gehaktballen
- Broccoli rijst met kipgehaktballetjes
- Indische gehaktballetjes
- Turkse köfte
- Italiaanse gehaktballetjes
- Griekse gehaktballetjes
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 2 witte boterhammen
- 100 ml melk
- 1 eidooier
- 4 takjes verse peterselie
- 4 takjes oregano
- 4 takjes tijm
- 4 takjes verse basilicum
- peper
- zout
- boter (om in te bakken)
Voor de tomatensaus:
- 200 ml passata
- 1 bol mozzarella
- 50 gram Parmezaanse kaas
Bereiden
- Schil en snij de ui heel fijn. Maak de knoflook schoon.
- Snij de korstjes van het witte brood en leg het brood in een schaal. Schenk hier de melk bij en laat even weken.
- Doe het gehakt in een mengkom en voeg hier de gesnipperde ui aan toe. Pers de knoflook uit bij het gehakt.
- Snij de verse Italiaanse kruiden met een scherp mes fijn. Voeg toe aan het gehakt, samen met de Parmezaanse kaas en een snuf peper en zout.
- Knijp de boterhammen uit en voeg ze samen met een eidooier toe aan het gehakt. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en vorm er daarna met je handen gehaktballen van. Deze hoeveelheid is genoeg voor zo'n 10 kleine Italiaanse gehaktballen.
- Verwarm een klont boter in de hapjespan en laat mooi bruin worden. Leg dan de Italiaanse gehaktballen in de pan en braad zo rondom mooi bruin aan. Voeg een klein scheutje water toe aan de pan.
- Schenk de passata in de pan met de gehaktballen en breng zachtjes aan de kook. Let op; dit werkt voor elke pan anders, maar zorg dat de gehaktballen net een klein beetje in de saus liggen (en niet helemaal onder).
- Zet een deksel op de pan en stoof de gehaktballen in zo'n 10 minuten gaar.
- Scheur de bol mozzarella in stukjes en leg deze nog zo'n 5 minuten tussen de gehaktballetjes. Strooi wat Parmezaan on top en serveer de ballen met verse pasta.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse gehaktballen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.