Italiaanse amuse in een glaasje! Laat the most wonderful time of the year maar komen, ik ben er helemaal klaar voor! De kerstmuziek staat op en ik ben al helemaal in de kerststemming. In de afgelopen weken ben ik al heel erg druk bezig geweest met het voorbereiden van de kerstrecepten voor de blog en vandaag is het zover.!
Ik begin het grote Mind Your Feed kerstmenu met deze Italiaanse amuse in een glaasje. En er gaat nog heel erg veel lekkers op de blog komen in de volgende 2 weken. Ik begin met deze Italiaanse amuse met rucola, mozzarella en rauwe ham. Deze koude amuse is een feestelijk begin van een Italiaans kerstdiner! Liever een amuse met vis? Check dan deze amuse recepten met zalm ook eens!
Amuse recept
Een amuse vind ik altijd zo’n feestelijk begin van een diner, en door het in een glaasje te presenteren staat het ook gelijk nog hartstikke leuk! Het mag met Kerst allemaal wel wat uitgebreider en ik pak met het kerstmenu dan ook flink uit!
We gaan voor een amuse, een voorgerecht, een hoofdgerecht, verschillende bijgerechten én een nagerecht dit jaar. Ha, dat noem ik nou FEESTdagen!
Je hoeft deze Italiaanse amuse in een glaasje trouwens niet eens aan tafel te eten. Je kunt het bijvoorbeeld ook al bij de borrel serveren.
De combinatie van tomaatjes, basilicum, mozzarella en Parmaham geven een Italiaans tintje aan dit gerechtje. Er staan ondertussen trouwens al zoveel Italiaanse hapjes en Italiaanse kerstrecepten online, misschien vind je het na deze amuse nog meer Italiaanse gerechten te serveren!
Ook dit jaar kies ik voor alle recepten weer voor pure ingrediënten, die makkelijk te krijgen zijn en die je ook een aantal dagen van tevoren al kunt kopen. Zo hoef je niet last minute nog de kerstdrukte bij de supermarkten te trotseren.
Ook vertel ik je dit jaar weer bij elk recept wat je al van tevoren kunt klaar maken, zodat je niet nog een halve avond in de keuken staat. De meeste gerechten zijn bovendien glutenvrij, en anders heel eenvoudig aan te passen!
Kerstdiner recepten
Wat ik dit jaar wel anders ga doen, is de samenstelling van het menu. Die laat ik namelijk aan jou over! Ik had zoveel ideeën voor het kerstmenu, dat ik me helemaal heb laten gaan. en voor elke gang van het menu minstens twee opties voor je heb. Uiteraard deel ik ook mijn tips voor feestelijke bijgerechten met je!
Ik heb er qua smaken rekening mee gehouden dat alles bij elkaar past, dus je kunt helemaal zelf kiezen. Hoe fijn is dat!! Zo geef ik je de inspiratie, maar mag je uiteindelijk zelf kiezen welke gerechten het beste bij jou en je gasten passen. En er zit genoeg lekkers bij hoor, dat kan ik je alvast verklappen?
Goed, ben je er klaar voor? Wat gaan we deze Kerst op tafel zetten?
Kerstmenu 2015 – Mix & Match
Amuse
Italiaanse amuse in een glaasje
Blini met pompoen en geitenkaas
***
Voorgerecht
Venkel appel salade met gerookte forel
Taartje met pompoen, geitenkaas en gekarameliseerde ui
***
Hoofdgerecht
Kiprollade met pesto en mozzarella
***
Kastanjechampignons uit de oven
Rode kool salade met sinaasappel
***
Nagerecht
Frambozenmousse met amandelkoekjes
***
Italiaanse amuse
Zijn jullie er ook klaar voor? Je ziet het, er komen heel wat recepten online in de komende weken! Ik kan niet wachten, ik heb er zoveel zin in.
Vandaag begin ik met het eerste gerechtje, de Italiaanse amuse in een glaasje, waar je zeker indruk mee zult maken op je gasten. Het is juist lekker als je van tevoren al aan de slag gaat, zo kunnen de smaken goed mengen en wordt de amuse stiekem nog lekkerder! Oh, en naast een compleet kerstmenu kun je nóg meer lekkers op mijn blog verwachten, denk aan ontbijtjes, lunches, zoetigheden, en natuurlijk ook gerechten speciaal voor de kids! Ik wens jullie alvast hele fijne feestdagen, whoehoee!
Je kunt deze amuses van tevoren klaarmaken:
- Maak alvast de tomaatjes schoon en meng ze met de basilicum, witte wijn azijn, olie, zout, peper en knoflook. Dek het schaaltje af met een stukje folie en bewaar koud tot aan het opmaken van de glaasjes.
- De mozzarella kun je ook al helemaal voorbereiden met de olie, peper en zout. Bewaar afgedekt in de koelkast.
- De ham kun je van tevoren al in kleine reepjes snijden, ook gekoeld bewaren.
- Net als de spinazie.
- Het opmaken van de glaasjes kun je het beste pas vlak voor het opdienen doen, zo blijven de laagjes mooi!
Ben je enthousiast geworden van deze Italiaanse amuse en wil je meer Italiaanse recepten tijdens het kerstdiner serveren? Ik maakte een heel uitgebreid artikel met inspiratie voor een Italiaans kerstmenu. Daarin vind je suggesties voor amuses, voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten en uiteraard ook nagerechten!
Meer feestelijke amuse recepten:
- Amuse op een lepel met garnalen en avocado
- Amuse vitello tonnato op een grote schaal
- Blini met pompoen en geitenkaas
- Amuse in een glaasje met zalm en appel
- Amuse in een glaasje met zalm en avocado
- Amuse van zalm rilette op toast
Ingrediënten
- 12 snoeptomaatjes
- 1 bol mozzarella
- 6 plakken Italiaanse (Parma)ham
- 2 handjes bladspinazie
- 1 handje verse basilicum blaadjes
- 6 walnoten
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 eetlepel witte wijn azijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamico azijn
- peper
- zout
Bereiden
- Snij de tomaatjes in kwarten en verwijder de zaadjes. Snij de tomaatjes in kleine blokjes. Hak de basilicumblaadjes fijn en meng met de tomaatjes. Breng op smaak met witte wijn azijn, olijfolie, peper, zout en pers er 1 teentje knoflook bij uit. Meng goed.
- Dep de mozzarella droog en snij in kleine blokjes en meng met wat peper en olijfolie. Zorg dat het niet te nat wordt.
- Haal de vetrandjes van de ham en snij de plakjes in kleine snippers.
- Snij de spinazie fijn.
- Hak de walnoten grof. Rooster ze even in een droge koekenpan en pers hier naar smaak nog een teentje knoflook bij uit.
- Doe als eerst wat van de spinazie in een glaasje, hierboven de tomatensalade, dan de mozzarella en als laatste de snippers ham. Maak af met de geroosterde walnoten en een drupje balsamico in elk glas.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
6 reacties
Aah, wat ziet het er ontzettend leuk uit! Ik ben echt heel erg benieuwd naar je kerstrecepten, het klinkt in ieder geval allemaal erg lekker. Geitenkaas en chocolade valt altijd goed in de smaak bij mij haha!
Wat een leuke blog is dit toch.
Steeds weer wat anders; lekker en gezond. Inspirerend om zelf aan de slag te gaan.
En het ziet er zo mooi helder en verzorgd uit.
Gaaf.
Wat een leuk en verrassend kerstmenu.
Voor de Italiaanse amuse gebruik je ham. Weet jij een goed alternatief voor varkensvlees? Zou ik daarvoor runderrookvlees kunnen gebruiken?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groetjes, Saskia
Ziet er weer heerlijk uit! goede combinatie al deze smaken! Ik ben ook wel benieuwd naar de Rode kool salade met sinaasappel. Heb nog rode kool liggen.. 🙂 liefs laura
Gut! Ik kom hier terecht via Pinterest om inspiratie op te doen voor Pasen dit ongezellige jaar en wat een heerlijkheid allemaal!!! Er is niets van dit menu wat ik niet zou willen klaarmaken en op eten 🙂
Ik sla het op en 2020 kerst wordt retro à la 2015! Probeer ik de Italiaanse amuses alvast uit op mijn gezin het komend weekend.
Mijn complimenten!
Ah, wat super om dit te lezen! De recepten kunnen zeker met Kerst 2020 ook nog weer hoor! En er staan veel meer lekkere kerstrecepten online, ook veel in Italiaanse sferen. Ik hoop dat de amuse jullie heeft gesmaakt en blijf vooral lekker rondneuzen hier 🙂