Een Italiaanse aardappelsalade, met heerlijke frisse yoghurt dressing en kappertjes. Perfect als bijgerecht op een zomeravond, wanneer we lekker de bbq aansteken en uitgebreid buiten eten. Ik heb al helemaal zin in een lange zomer en ik ga de komende weken ook volop zomerse recepten met je delen. Waaronder dus deze salade met krieltjes en Italiaanse smaken.
Stel je even voor…. lange tafels, tussen de bomen, in de Italiaanse heuvels, uitkijkend over prachtige landschappen, met de liefste mensen om je heen uren aan tafel… De barbecue rookt zachtjes, het laatste avondzonnetje piept nog net op het terras, een verkoelend drankje erbij… La vita è bella. En nog mooier is het als we die lange tafels vol met heerlijk eten zetten…. Om te beginnen deze Italiaanse aardappelsalade!
Italiaanse aardappelsalade
Zeg je zomer, dan zeg je wat mij betreft buiten eten en de barbecue aan…. Ik ben al helemaal voorbereid en er komen de aankomende weken heel wat zomerse recepten online. Aangezien ik al heel wat jaren mijn zomers in Italië heb doorgebracht, heb ik volop inspiratie voor Italiaanse zomer recepten. De lange tafels mag je alvast klaar gaan zetten.
Deze Italiaanse aardappelsalade is een heerlijke frisse koude salade met aardappels, rode ui, kappertjes, verse peterselie en frisse dressing. De salade maak ik met krieltjes, kleine aardappeltjes. Deze zomerse salade combineert heel goed met een mooi stukje vlees of vis en kun je al heel goed van tevoren klaar maken. Ideaal!
Aardappels salade recept
De aardappelsalade is natuurlijk een klassieker als het aankomt op zomerse bijgerechten. We kennen allemaal wel de bakken kant-en-klare salade uit de supermarkt, maar je maakt deze aardappel salade natuurlijk net zo makkelijk zelf. En dat is uiteindelijk nog veel lekkerder!
Ik deelde eerder al eens het recept voor dé originele Duitse kartoffelsalat met je. Je weet wel, die friszure salade, met in bouillon gekookte aardappels, die je in Duitsland – en Oostenrijk – als bijgerecht geserveerd krijgt. Met lekker veel frisse peterselie en dat typische zuurtje van de citroen en knoflook.
Dressing aardappelsalade
Wat deze krieltjes salade nou Italiaans maakt, is de dressing! De smaken van deze frisse dressing komen uit het Noorden van Italië en zijn een combinatie van zoetjes en zuurtjes. Een winnende mix op basis van mayonaise , mosterd, volle yoghurt, witte balsamico en verse kruiden. De Italiaanse zon hoef je er eigenlijk alleen maar bij te denken!
Waar je dan deze aardappelsalade bij serveert? Wat dacht je van als bijgerecht bij deze Italiaanse kip spiesjes met rozemarijn en citroen? Of bij deze zalm pakketjes die je op de bbq kunt klaarmaken. Enne, er komen nog veel meer Italiaanse zomer recepten aan!
Zo maak je de perfecte aardappelsalade!
Het fijne aan zomergerechten vind ik altijd wanneer je ze al van te voren kunt klaar maken! En dat is bij deze Italiaanse aardappelsalade júist de bedoeling, want dan kunnen de smaken goed intrekken! Hoe maak je dan deze heerlijke salade klaar? Het begint met het koken van de krieltjes. Deze hebben even nodig maar je wilt ze wel gaar hebben. Niet helemaal dat ze uit elkaar vallen, maar wel goed zacht.
Het maken van de dressing is ook bij uitstek geschikt om al van tevoren te doen. Laat de smaken lekker in elkaar opgaan. Het liefst maak je deze aardappel salade al een paar uurtjes klaar voordat je deze gaat serveren. Bewaar dan afgedekt in de koelkast. Ook na het bereiden kun je de salade nog wel 2 a 3 dagen gekoeld bewaren!
Nodig
Ingrediënten
- 500 gram krieltjes
- 1 rode ui
- 1 eetlepel kapperappeltjes (grote kappertjes)
- 1 eetlepel kappertjes
- snuf zout
Voor de yoghurt-balsamico dressing:
- 3 eetlepels yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel witte balsamico-azijn
- 3 takjes verse peterselie
- 2 takjes verse tijm
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Borstel de krieltjes even schoon en snij ze doormidden. De wat kleinere aardappels kun je heel laten. Doe de krieltjes in een pan met water en een snuf zout en breng aan de kook. Kook in ongeveer 8 - 10 minuten gaar maar niet tot kruim.
- Schil en snipper de ui. Laat de kappertjes uitlekken in een vergiet.
- Giet de de aardappels af en laat ze uitlekken in een vergiet.
- Maak ondertussen de dressing voor de Italiaanse aardappelsalade klaar. Meng de yoghurt met de mayonaise, mosterd en witte balsamico-azijn.
- Hak de peterselie fijn en ris de blaadjes tijm van de takjes. Voeg deze kruiden toe aan de dressing en breng verder op smaak met een snuf zout en peper.
- Wanneer de aardappels wat zijn afgekoeld voeg je de fijngesneden rode ui samen met de kappertjes toe aan de schaal. Schenk de dressing over de Italiaanse aardappelsalade en voeg eventueel nog wat verse peterselie toe.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse aardappelsalade? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
3 reacties
Voor mij een succesnummer samen met de broccolisalade met feta en spekjes en Italiaanse kipspiesjes op tafel. Iedere keer weer een feest. Ook makkelijk vast van te voren klaar te maken als je gasten krijgt.
Klinkt heerlijk zo!!
Klinkt lekker,ga deze voor vanavond maken!