Ben je er klaar voor!? Vandaag deel ik namelijk een topper van een hoofdgerecht voor Kerst! Yes, dat lees je goed, dit recept voor Italiaans stoofvlees van rund met rode wijn is dit jaar het pronkstuk in mijn kerstmenu. Geserveerd met verse pappardelle met salie en Parmezaanse kaas en haricots verts met spek en doperwten. Een feestmenu! Uiteindelijk ben ik toch weer gezwicht en heb ik een Italiaans recept uitgekozen voor tijdens de feestdagen. Ik vind een stoofvlees recept altijd zo smaakvol en ook gewoon gezellig!….
Met z’n allen aan een mooi gedekte tafel, mooie schalen met heerlijk eten, en dan aan tafel opscheppen. Dat is hoe ik het graag doe, maar natuurlijk kun je ook mooi opgemaakte bordjes serveren, het is jouw kerstfeestje! Dit Italiaanse stoofvlees is in elk geval boterzacht en vol van smaak. Met recht de ster van de show! Zet er nog een aantal mooie bijgerechten naast en Kerst wordt magisch!
Stoofvlees recept
Ja hoor, toch weer een Italiaans recept voor het hoofdgerecht. Ik kan het niet laten…. haha! Na het gigantische succes van mijn recept voor Vietnamees stoofvlees bedacht ik me dat ik niet eens mijn favoriete Italiaanse variant op de blog heb staan.
Dat kan natuurlijk niet… en dus maakte ik er een kerst recept van. Het Italiaans stoofvlees zet ik samen met pappardelle met salie en Parmezaanse kaas op tafel. Een geweldige combi! De haricots verts met doperwten en spek maken het helemaal af! Zijdezacht rundersukade vlees, met klassieke Italiaanse smaakmakers zoals balsamico, tomaat en natuurlijk lekkere Italiaanse kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano.
Stoofvlees bereiden
En er komt nog een mooie groen bijgerecht naast, haricots verts met doperwtjes en knapperig spek. Die recepten komen deze week nog online, nog heel even geduld… Ik heb nog zoveel recepten die ik met je wil delen… het past gewoon bijna niet in de dagen die er nog zijn voordat het Kerst is.
Dit Italiaans stoofvlees laat je trouwens gerust de hele middag sudderen, geen last minute stress met dit recept. Ook erg fijn met Kerst! Gebruik wel liefst runder sukadelappen voor dit stoofvlees recept, juist dát vlees wordt boterzacht en zo eet je stoofvlees het liefst!
Verse pappardelle met stoofvlees
Wil je helemaal uitpakken, dan kun je ervoor kiezen om bij het Italiaans stoofvlees zelf verse pappardelle te maken. Ik heb zelfs een pasta’machine’ waar je redelijk eenvoudig zelf verse tagliatelle of pappardelle mee kunt maken. Bij de pappardelle maak ik een makkelijk salie botersaus klaar en natuurlijk serveer je deze met Parmezaanse kaas.
De pappardelle is een klassieke combinatie met het Italiaanse stoofvlees. Mocht je toch op zoek zijn naar een alternatief voor de pasta, dan kun je zeker ook aardappelpuree of bijvoorbeeld een risotto met truffel en bospaddenstoelen overwegen, ook erg feestelijk!
Voorbereiden van Italiaans stoofvlees
Dit gerecht kun je in zijn geheel voorbereiden! Doe dit de dag ervoor of in de middag voordat het Italiaans stoofvlees die avond op tafel gaat.
Bewaar met de deksel op de pan op een koele plaats, maar niet in de koelkast! Is de saus wat ingedroogd, voeg dan vlak voor het opwarmen nog wat runderbouillon toe!
Ingrediënten
- 600 gram runder sukadelappen
- 2 uien
- 3 winterpeen
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram kastanjechampignons
- 200 ml rode wijn
- 500 ml runder bouillon
- 50 ml balsamico azijn
- 1 blikje tomatenpuree (klein)
- 3 takjes verse rozemarijn
- 3 takjes verse tijm
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- 3 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- peper
- zout
- olie om in te bakken
- flinke klont boter
- 3 eetlepels bloem
Bereiden
- Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is! Snij de sukadelappen in fijne blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Doe het vlees in de schaal en voeg hier peper, zout en de bloem aan toe. Schep even goed door!
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de uiteinden van de winterpeen en schil ze met een dunschiller. Snij daarna in fijne plakjes van 0,5 cm.
- Borstel de kastanjechampignons voorzichtig schoon en snij ze daarna in plakjes. Snij daarna in fijne reepjes.
- Zet de stoofpan op het vuur en schenk een scheut olie in de pan. Voeg een goede klont boter toe en wacht tot de boter iets verkleurd is.
- Fruit de ui aan en pers de knoflook erbij uit. Voeg dan het rundvlees toe aan de pan en laat het rondom dichtschroeien. Zet dan het vuur laag.
- Doe de winterpeen en kastanjechampignons bij het vlees en blus de pan af met de rode wijn. Laat 2 min zachtjes pruttelen en schep dan de tomatenpuree erbij. Roer door.
- Schenk de runderbouillon en de balsamico azijn bij het vlees. Door het zuur in de azijn zal het vlees straks lekker zacht worden.
- Leg de takjes rozemarijn en tijm, de laurierblaadjes en de kruidnagels in de pan. Strooi ook de oregano bij Italiaans stoofvlees en doe de deksel half op de pan. Laat het vlees zo’n 3 uur zachtjes stoven, roer regelmatig even door!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerMenu suggestie:
**
Courgette pastinaak soep met krokante ham
***
Italiaans stoofvlees van rund met rode wijn
Italiaanse groenten uit de oven
***
**
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor Italiaans stoofvlees? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s: Cooked by Renkse
60 reacties
Vanavond gegeten. Super makkelijk recept, maar wat smaakte dat heerlijk… zoals mijn zoon vroeg na het proeven ‘moet ik nog zeggen dat het lekker is?’ Nee hoor dat was aan zijn gezicht af te lezen. Die gaat op het lijstje van herhaal recepten.
Yes, wat leuk om dit te horen!! Het recept is zoals je gewend bent niet heel ingewikkeld, maar het gaat om de smaak! Wat heerlijk dat jullie zo hebben zitten smullen!!
Is dit recept ook te maken met runderstooflappen i.pv. sucadelappen?
Yes, dat kan zeker ook! Ik vind dat sukadevlees nog zachter wordt, maar met stooflappen zou het ook kunnen hoor!
Ziet er heerlijk uit en ga het zeker proberen, ben wel benieuwd naar de recepten van de pappardelle en de boontjes met erwten die je op de foto hebt geplaatst 🙂
Die komen eraan hoor!! De pappardelle komt morgen en de boontjes volgen zaterdag! Zijn echt makkelijke recepten, je hoeft er ook niet veel aan voor te bereiden!
Fantastisch!
Heb dit gerecht nu alweer drie keer gemaakt en het valt altijd in de smaak!
Klinkt goed! Heb je een idee hoe lang dit gerecht duurt als je het in een pressure cooker doet?
Sorry, ik ben echt niet zo bekend met pressure cookers… Ik denk dat je een ‘normale’ stoofvlees bereiding kunt aanhouden die je anders ook voor de pressure cooker zou gebruiken. Het is wel de bedoeling dat het vlees langzaam gaart..
Wat was het ongelofelijk lekker. Een dag van te voren gemaakt wat wel zo fijn was. Alleen maar complimenten over hoe heerlijk het wel niet was.
Een dikke aanrader!!
Dit was heerlijk! Veel complimenten gehad, zo tof!
Ga ik vaker maken, mijn dank!
Ik wil dit recept al een paar dagen vooruit maken, kan ik het dan wel in de koelkast bewaren? 3 dagen buiten de koelkast lijkt me niet goed gaan.
Hi Corine,
Ik was ook even afwezig tijdens de feestdagen, dus misschien is mijn reactie voor jou nu te laat. Maar, voor een volgende keer… 2 dagen buiten de koelkast moet wel kunnen. Heb ik zelf afgelopen week ook nog gedaan. Langer dan dat zou ik niet doen!
Hoi,
Waarvoor kan ik de bloem vervangen ivm glutenallergie?
Recept is trouwens heerlijk!!
Groetjes
Hoi!
Dan zou ik de bloem weglaten en eventueel later de saus nog wat binden met bijv. aardappelzetmeel als het te dun blijft.
Succes! Liefs
Hallo,
Ik heb dit heerlijke gerecht met de kerst gemaakt.
Het is super handig dat je dit al een dag van tevoren kan maken.
Een risotto erbij maken en smullen.
Ga het zeker nog eens maken!
Wat fijn om te horen dat je ervan hebt zitten smullen!! Bij mij komt het stoofvlees ook regelmatig op tafel, heerlijk met pasta of ook met aardappels. En risotto is ook een goede combi!
Vorige week gemaakt en het was heel lekker. Ik had het met xl fussilli en een beetje Parmezaanse kaas erover. De rest ingevroren en ik kijk nu al uit naar een volgende keer. Het heeft bij mij overigens 6 uurtjes geprutteld maar stond de eerste twee uur wellicht iets te laag haha.
Oh wat heerlijk!! En wat een goed idee om de rest in te vriezen! Van langer stoven wordt het vlees alleen nog maar zachter en dus nog lekkerder 🙂
Beste? Het recept ziet er heerlijk uit, ga ik maken voor kerst 2020. Ik begrijp alleen niet goed waarom het vlees niet in de koelkast mag. Is hier een speciale reden voor. Ik wil het nu al maken en dan invriezen. Als de koelkast geen goed idee is, dan lijkt mij de vrieskast ook een probleem. Ik hoor heel graag, met vriendelijke groeten Arianne
Hoi Arianne,
Uiteraard kun je het gerecht gekoeld bewaren en/of invriezen! Maar wat mijn bedoeling is, is dat je het vlees voor het bereiden uit de koelkast haalt zodat het op kamertemperatuur kan komen. Geeft nog meer smaak en zachtheid aan het vlees!
Dit lijkt ons echt een heerlijk gerecht voor ons kerstmenu ( ook al voor de zoveelste keer Italiaans ). Haal je op het eind de kruidnagels etc er nog uit? Dank!
Oh ja, dit is zeker een topper voor het kerstmenu!! Goed idee, lekker met de pappardelle erbij. Ik haal de takjes rozemarijn, tijm en de laurierblaadjes eruit (tip; bind ze aan elkaar met een stukje keukentouw!) er voor het opdienen wel uit. De kruidnagels zijn vaak lastiger te vinden, maar kun je er ook al uit halen. Je zou ze ook in zo’n ’theezakje’ mee kunnen laten stoven. Geniet van het stoofvlees!
Bedankt voor dit heerlijke recept! Ik en mijn familie hebben er erg van genoten 2e kerstdag! 🙂
Mijn moeder weet niet meer hoe ze het vroeger altijd maakte, bij deze heb ik het recept gevonden. Het was werkelijk heerlijk!
Ah, wat super om dat te lezen! Heel fijn, weer lekker vaak genieten!
Kan ik er ook wat extra verse tomaten doorheen doen?
Voor hoeveel personen is dit recept?
Voor 4 tot 6 personen ongeveer!
Heb een vraagje. Ik wil het Italiaanse stoofvlees met kerst maken. Heb 1300 gram sukadelapjes ,maar moet er dan ook dubbele ingrediënten in? Alvast bedankt Alie
Hoi Alie, ik hoop dat mijn antwoord nop op tijd komt… Ja, ik zou de ingrediënten dan ook verdubbelen! Al denk ik dat je met 800 ml bouillon ook al een heel eind gaat komen. Eet smakelijk en hele fijne dagen! Liefs, Reny
Beetje laat maar wilde zeggen dat het stoofvlees heerlijk was met de kerst . We hebben er allemaal van gesmuld . Precies wat je aangaf erin gedaan. Toppie!!! Groetjes Alie
Oh wat heerlijk om te horen dat jullie zo hebben gesmuld met z’n allen! Dankjewel voor je berichtje, leuk, daar doe ik het voor <3
Hallo, dit lijkt echt super lekker, maar heb je ook een suggestie voor welke wijn ik kan gebruiken?
Groetjes!
Nou, dat luistert eigenlijk niet heel nauw. Ik gooi er altijd een flinke scheut in van een fles die ik dan open heb staan. Een beetje stevige merlot of cabernet sauvignon. Als je een Italiaanse wijn wilt toevoegen, zou ik voor een stevige Valpolicella of wijn uit de Chianti gaan.
Hoiiii kun je dit ook in de slowcooker maken of moeten de hoeveelheden dan aangepast worden?
Hoi! Ik heb zelf geen ervaring met een slowcooker… Het zou zeker moeten lukken, lijkt me ook heerlijk, maar hoeveel ‘vocht’ er dan bij moet durf ik je niet te zeggen…
Bedankt voor je reactie iig
ik wil dit recept deze kerst in de slowcooker maken.
heb jij het uiteindelijk nog in de slowcooker gemaakt? zo ja, heb je de hoeveelheden aangepast?
Hoi Rianne,
Ik heb dit gisteren voor 14 personen gemaakt, 7 porties per slowcooker.
Ik heb het recept voor 7 personen aangehouden, met als verschil iets meer vlees (1200 gr), maar 2 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn, 1 eetlepel oregano, en in plaats van de runderbouillon heb ik een runderbouillonblokje erover gestrooid, omdat het anders te vochtig was. Wel halverwege gechecked of het niet te droog was. Ik had missch iets meer balsamico 100ml) erbij gedaan. Het was heerlijk, veel complimenten gehad!!
Super! Dus geen vocht/water erbij gedaan.
Ik ga hem zaterdag maken! Dank je wel voor de reactie!
Mag ik vragen hoe lang je het in de slowcooker hebt gedaan en welke stand?
10 a 11 uur op stand Low! Het vlees was superzacht en de smaken goed ingetrokken. Ik had de takjes rozemarijn en tijm met keukentouw vastgebonden en op het vlees gelegd, en daar overheen de saus. Kruidnagel en laurierblaadjes heb ik in een koffiefilterzakje gedaan, en ook dicht gebonden met keukentouw.
Oh super dank je wel voor je snelle antwoord!!! Ik ga aan de slag!
Ik gebruik geen slowcooker voor dit recept, het gaat in de stoofpan!
Echt zalig! Ik heb dit recept gemaakt voor mijn Italiaanse kerstdiner. Dubbele hoeveelheid gemaakt en dat was meer dan genoeg voor zowel 1e als 2e kerstdag. Iedereen vond het heel erg lekker. Echt een aanrader. Ik heb ook de haricot verts met doperwten gemaakt, de pappardelle en de Italiaanse krieltjes. Allemaal even lekker. Bedankt voor het delen van je recepten.
Ik was op zoek naar een stoofschotel voor in de lente/zomer en zocht iets dat niet zo zwaar is als andere stoofschotels. Ik heb het gemaakt met aardappelen met tijm/rozemarijn uit de oven. Dat was heerlijk. Daarbij kort gekookte haricots verts. Het was eenvoudig van te voren te maken en iedereen vond het heerlijk. Ik ga het zeker nog eens maken. Dank voor dit recept!
Lekker, eens een andere smaak stoofschotel. Italië in de herfst. Ook bij mij gaat ie op herhaling!
En het hele huis ruikt er naar. Win win situatie.
Zoooooo lekkah!!!
Zeker ook met de pasta en haricots verts!
Er eten bij mij 2 kleuters mee, dus waar kan ik de wijn door vervangen?
Dan kun je de wijn ook achterwege laten en gebruik je alleen de bouillon en wel ook de azijn!
Je hebt tegenwoordig ook alcoholvrije wijn, gebruik dat altijd als er kinderen mee eten!
Ik ben van plan dit heerlijke recept voor een diner van 20 man te serveren. Zijn de ingredienten dan nog in verhouding als je dit recept tot daaraan verdubbelt? 20 kruidnagels en 15 laurierblaadjes lijken me erg veel namelijk! Ik hoor het graag 🙂
Wat gezellig, met 20 personen stoofvlees eten! En nee, dat zou wat veel zijn! Als je het stoofvlees wel in 1 pan kunt klaar maken, ik weet niet hoe groot jouw pan is…. – dan zou ik de kruidnagels en laurier verdubbelen t.o.v. het recept.
Hi, ik was aan het googlen naar een recept voor 20 man stoofvlees en kwam op deze site. Ik vroeg me af of het gelukt is om dit recept voor 20 personen te maken en hoe je het precies hebt gedaan? Hoelang van tevoren, hoeveel van elk ingrediënt? Ik ben geen keukenprinses namelijk….;-)
Alvast bedankt!
Vriendelijke groet,
Mariska
Hoi, is dit recept ook met varkensvlees te maken? En welk vlees is dan het beste?
Hoi, dat zou zeker kunnen! Een mooi stuk procureur of ga voor hamlappen, dat werkt zeker!
Wat een heerlijk recept! Dank je wel voor het delen. Ik heb het vorige week op proef gemaakt en we hebben er van gesmuld. Morgen serveer ik het voor kerst.
Dat vind ik dan weer heerlijk om te horen, dat jullie maar heel erg mogen genieten met z’n allen!
Hey ik was mij aan het afvragen is het niet beter dat je eerst het vlees aanbakt voordat je de ajuinen en knoflook doet? Kben nu je recept aan het uittesten ziet er super lekker uit