Italiaans gehaktbrood met kerst. Nog een week, en dan is het zo ver! Xmas is coming to town – insert fout kerstmuziekje – en ik heb er al helemaal zin in! Gisteravond vierde ik met mijn familie al een soort pre-Kerstfeestje en daardoor ben ik helemaal in kerststemming. Ik hou van dat gevoel rondom de kerstdagen, die gezelligheid en liefde, de warmte en het samenzijn. En ik hou van lekker eten. Komt dat even goed uit! Vandaag deel ik dit Italiaans gevuld gehaktbrood met je, dat mijn hoofdgerecht is in het kerstmenu hier op de blog.
Gehaktbrood met spek
Zo leuk, ik krijg aan alle kanten berichtjes van jullie dat er druk kerstrecepten worden uitgeprobeerd. En dat er al heel wat menu’s voor de feestdagen zijn samengesteld. Heerlijk toch, om zo het internet een beetje af te struinen, op zoek naar inspiratie. Ik hoop alleen dat je nog niet helemaal had bedacht wat het hoofdgerecht gaat zijn dit jaar, want voor dit Italiaans gevuld gehaktbrood in pancetta zou je eigenlijk wel een plekje moeten bewaren! En vergeet natuurlijk niet om nog wat feestelijke bijgerechten met groenten op tafel te zetten!
Italiaans kerstmenu
Mijn tripje naar Zuid Tirol eind november bracht mij op het idee om het kerstmenu dit jaar een Italiaanse touch te geven. Ik kwam er namelijk niet helemaal uit met de kerstrecepten. Ik had zoveel inspiratie weer, maar het waren allemaal losse eindjes. Met een foodblog begin ik al iets eerder aan Kerst te denken dan de gemiddelde Nederlander, maar dit jaar vielen de puzzelstukjes pas op zijn plek toen ik op de terugweg in het vliegtuig zat. Gelukkig maar, want ik wil net als andere jaren geen last hebben van kerststress.
Gehaktbrood voor Kerst
Een Italiaans gevuld gehaktbrood staat er dus dit jaar op het menu. Is het je opgevallen dat ik al mijn kerstrecepten to share heb gemaakt. Geen individuele porties en netjes opgemaakte borden, maar grote schalen op tafel en allemaal wat opscheppen. Want hoewel het Kerst is, ben ik niet zo van de sjieke gerechten. Wie zegt dat je alleen dan lekker eet? Dit gehaktbrood vulde ik met heerlijke Italiaanse smaken en kruiden en door de pancetta ziet ie er super feestelijk uit, vind ik zelf.
Ingrediënten
- 300 gram kipgehakt
- 9 plakken pancetta
- 100 gram kastanjechampignons
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 4 blaadjes salie (vers)
- 1 takje tijm (vers)
- 1 takje rozemarijn (vers)
- 1 theelepel oregano
- snuf nootmuskaat
- 1 eidooier
- 30 gram cream crackers (eventueel glutenvrij)
- snuf zout
- snuf peper
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Gebruik een vijzel, of keukenmachine, om de crackers tot kruimels te malen. Doe het kipgehakt in de mengkom. Voeg hier de verkruimelde crackers aan toe.
- Schil de ui en snij deze heel fijn. Borstel de champignons schoon met een keukenpapiertje en snij in kleine stukjes. Doe de ui en de champignons samen met de Parmezaanse kaas bij het gehakt.
- Maak de knoflook schoon en pers deze uit boven de kom.
- Snij de salie, tijm en rozemarijn fijn en doe ook bij het gehakt. Voeg ook de oregano en nootmuskaat toe, en een snuf peper en zout.
- Splits een ei - hoeft niet heel netjes deze keer - en doe de eidooier bij het gehakt. Kneed nu alle ingrediënten door elkaar en vorm er met je handen een brood van.
- Leg 6 plakjes pancetta in een rechthoek (3x2) op het vel bakpapier. Zorg dat ze elkaar iets overlappen. Leg het Italiaans gevuld gehaktbrood op de pancetta en vouw aan de zijkanten en uiteinden dicht. Druk de plakjes pancetta lichtjes tegen het gehakt aan en bekleed de bovenkant van het brood met de overgebleven pancetta.
- Gebruik een stuk bindtouw om de plakjes pancetta om het Italiaans gevuld gehaktbrood op de plek te houden. Schuif nog een takje salie onder het touw.
- Schuif het gehaktbrood nu voor 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat even rusten voordat je het brood gaat aansnijden. Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerMeer kerstrecepten vind je hier!
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor Italiaans gevuld gehaktbrood in pancetta? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
9 reacties
Het ziet er heerlijk uit! Kun je dit ook bv vroeg in de ochtend maken en dan tijdens diner opwarmen?
Ja, zeker! Maar dek dan wel af met wat aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te krokant wordt. Ik vond het zelf wel lekkerder om direct uit de oven te eten hoor…
Dag Reny,
Kan ik in plaats van kipgehakt ook kalfsgehakt of rundergehakt gebruiken? Zo ja, mager rundergehakt of half om half. Fijn als je me dit even wilt laten weten.
Groetjes,
Tally
Ja hoor, dat kan zeker! Allebei zou kunnen, alleen is het gehakt misschien iets droger als je de zelfde bereiding aanhoudt. Ik zou dan zeker voor half-om-half gaan.
Is er ook een alternatief voor de champignons?
Een heerlijk recept! Mijn mans favoriet! En niet alleen voor kerst want vanavond maken we hem gewoon ook in de herfst!
Maakt het uit welk touw je gebruikt om mee dicht te binden? Bij mijn supermarkt verkopen ze geen touw voor rollades etc.
Ik gebruik wel echt van dat stevige katoenen bindtouw, zonder pluisjes e.d. Dus mocht je daar toch aan kunnen komen, dan zou ik dat wel adviseren!
De voorbereidingstijd zegt: 15 min. Maar wij zijn zeker 30 minuten bezig geweest. Op zich niet erg hoor.
Het staat nu in de oven en ruikt al heerlijk! We zijn zeer benieuwd!