Als ik aan comfy fastfood denk, dan denk ik aan afhalen bij de toko. Dat is echt mijn ultieme ik-kook-vanavond-niet-eten. Als ik de toko binnenstap, dan word ik al helemaal blij van alle gerechtjes in de vitrine. Als een kind in een snoepwinkel sta ik aan te wijzen wat ik allemaal mee naar huis wil nemen… Met tot gevolg dat ik altijd voor een weeshuis aan eten haal. Maar dat maakt niet uit, want Indofood kan ik altijd eten. Zelfs als ontbijt! Een week of 2 geleden nam ik weer 2 grote bakken mee naar huis en toen schoot me ineens wat te binnen. Ik had namelijk al tijden op mijn lijstje staan om eens Indonesische sajoer boontjes klaar te maken.
Want hoewel ik het heerlijk vind om bij de toko allerlei lekkers uit te kiezen, maak ik net zo lief zelf deze gerechtjes klaar. Toen wij op Bali waren, volgden we een kookworkshop, waarbij we onder andere rendang leerden maken. En saté, en loempia’s, en gestoomde vis in bananenblad. Oh, man, hou op, ik krijg trek…. Die gerechten wil ik nog steeds eens gaan bereiden, zodat ik er mooie foto’s voor op mijn blog bij kan maken. En zodat ik weer even terug kan naar Bali…
Pittige Indische boontjes
Maar ook gerechten die we niet tijdens de workshop kookten, vind ik leuk om zelf klaar te maken. En natuurlijk zonder pakjes, zakjes, boemboe’s of kruidenmixen. Nee, Oosters koken doe ik gewoon zelf. Deze sajoer boontjes stonden al een tijdje op mijn to make lijstje. Vroeger gebruikte ik daar zo’n kuipje met kant-en-klare pasta voor, waar je alleen nog wat water bij moest doen. Toen ik ze bij de toko stond aan te wijzen en de vriendelijke dame ze bij al het andere lekker schepte, besloot ik snel maar eens zelf aan de slag te gaan. Je kunt de boontjes zo pittig maken als je zelf wilt, en natuurlijk eet je er bami goreng bij!
Ingrediënten
- 250 gram sperziebonen
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 rode peper
- 1 cm gember
- 1 theelepel sambal
- 1/2 theelepel trassi (garnalenpasta)
- 2 blaadjes laurier
- 1 theelepel laos
- 1 eetlepel palmsuiker
- 250 ml water
- 1/4 bouillonblokje groenten
- 2 eetlepels kokosmelk
- 1/2 limoen
- scheutje olie (om te bakken)
Bereiden
- Dop de boontjes, ik sneed alleen de kontjes eraf.
- Schil de ui en snipper deze. Maak de knoflook schoon. Snij de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snij de peper fijn. Schil de gember.
- Verwarm wat olie in de pan en fruit hier de ui in. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg ook de peper toe. Rasp de gember en bak even kort mee.
- Voeg de sambal, trassi en de laos toe en roer door. Trassi is garnalenpasta, dit koop je o.a. gewoon bij de supermarkt. Doe nu de sperziebonen in de pan en bak even kort mee.
- Schenk 250 ml water in de pan en verbrokkel het bouillonblokje, voeg dit samen met de palmsuiker toe. Doe de laurierblaadjes in de pan, draai het vuur laag en laat de boontjes in zo’n 10 minuten gaar worden.
- Roer als laatste nog de kokosmelk en het sap van 1/2 limoen door de saus en serveer de sajoer boontjes met rijst of bami. Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor Indonesische sajoer boontjes? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
3 reacties
Lekker recept. Ik ben dol op Indisch eten. Ga maar door met dit soort recepten.
Wat een lekker recept!
Ooo, ik gebruik ook die kant en klare pasta… terwijl ik weet hoeveel troep daarin zit. Maar ik durf het niet zelf te maken. Misschien toch eens proberen met jóuw recept, thanks!