Nasi goreng…. Ik zeg het niet snel…. want ik slaap het liefst gewoon goede nachten door. Maar voor dit recept voor nasi goreng mag je me wakker maken. Zelf nasi maken is echt ultiem comfort food, kruidig gebakken rijst, lekker veel groenten en zelfgemaakte kipsaté. Mijn recept voor Indonesische nasi goreng is minstens net zo goed als dat van de toko, dat durf ik je te beloven!
Zelf nasi maken is helemaal niet lastig en je hebt er ook zeker geen pakjes of zakjes met nasikruiden voor nodig. Wel een behoorlijke lijst aan ingrediënten, maar laat je daardoor niet afschrikken…. Ik maak mijn nasi goreng keer op keer volgens dit recept en ik blijf er van genieten! Het is eigenlijk gewoon gek te noemen dat het nog niet op de blog was verschenen….
BESTEL HIER MIJN E-BOOK NATUURLIJK LUNCHEN MET SALADES
Nasi goreng recept
De lekkerste nasi goreng at ik natuurlijk in Indonesië. Maar dat ligt niet om de hoek, anders zou ik er zeker elke dag even afhalen…. Op Bali at ik dit gerecht de hele dag door, als ontbijt, lunch en diner.
Ik ben dan ook hier regelmatig bij de toko te vinden om mijn portie Indofood af te halen. Maar zelf nasi goreng maken is net zo makkelijk én net zo lekker! Voor de lekkerste nasi kook je het liefst de rijst een dag van tevoren, zo kan deze goed drogen, waarna de rijst de volgende dag nog lekkerder wordt bij het opbakken.
Nasi recept zonder zakjes
Zeker eens in de 2 weken maak ik een grote pan nasi goreng klaar. Ik eet er dan ook gelijk 2 dagen van, de tweede dag is het namelijk meestal nóg lekkerder. Dan hebben de smaken goed kunnen intrekken, heerlijk! Dit recept voor Indonesische nasi goreng wil ik dan ook graag met je delen, dit is echt ultiem genieten.
Om zelf nasi te maken heb je trouwens echt geen kant-en-klare kruidenmix nodig, ik laat je zo in het recept zien welke Oosterse kruiden en smaakmakers ik gebruik… Ook zo’n zakje nasikruiden is overbodig! Voor een pittige nasi gebruik ik graag een beetje rode peper en uiteraard ook sambal!
Zelf nasi maken
Zelf nasi maken is verder dus niet ingewikkeld en de kruiden voeg je naar eigen smaak toe. Ik heb deze nasi goreng vegetarisch gehouden, maar…. dat is ie toch niet. Een belangrijk ingrediënt voor een goede nasi of bami is namelijk trassi. Trassi is een garnalenpasta, en dit is een van die typische zoute smaakmakers die een goede nasi hoort te hebben.
Ik voeg verder vaak wel nog pittige kipsaté aan dit gerecht toe. En bak er natuurlijk een eitje bij! Zelf atjar ketimoen (zoetzure komkommer) erbij maken is ook nog een dikke aanrader!
Ingrediënten
- 300 gram zilvervliesrijst
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 prei
- 1 wortel
- 1 cm verse gember (djahé)
- 1 theelepel trassi (garnalenpasta)
- 1/2 rode peper
- 1 theelepel sambal (meer mag ook, ik hou ervan!)
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel laos (galanga-wortel)
- 1/2 theelepel ketoembar (gedroogde koriander)
- 1/2 bouillonblokje
- olie/boter om te bakken
- salade ui
- gebakken uitjes
Bereiden
- Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking gaar in een pan met water met een bouillonblokje. Doe dit het liefst al ruim van tevoren, zodat de rijst goed kan drogen.
- Schil en snipper de ui. Snij de prei in fijne ringen en was deze even in een vergiet. Schrap de wortel en snij hier fijne reepjes van. Snij de rode peper fijn.
- Maak de knoflook schoon en schil de gember.
- Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in aan. Voeg de rode peper toe en pers de knoflook en gember hierbij uit. Bak tot de ui glazig ziet en voeg dan de wortel en prei toe. Bak zo'n 5 minuten.
- Voeg dan de trassi, sambal, komijn, kurkuma, laos en ketoembar toe. Schep alle smaken goed door elkaar.
- Doe de rijst voor de nasi goreng in de pan met groenten, schep goed door en zet het vuur hoog. Voeg de sojasaus, ketjap en oestersaus toe. Bak de rijst zo'n 5 minuten mee tot deze goed warm is. Voeg eventueel naar smaak nog wat extra sambal, ketjap of oestersaus toe.
- Serveer de nasi goreng met salade ui, gebakken uitjes en natuurlijk een spiegelei!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor Indonesische nasi goreng? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
69 reacties
Waarom oestersaus? Dit is een Chinees ingrediënt (Kantonese keuken). Ik denk echt niet dat je dit op Bali bent tegen gekomen. Voor de rest lijkt het me een prima recept.
Ik hou van een beetje zoutig in mijn nasi. Misschien is het niet origineel Indonesisch, maar ik geef mijn recepten graag mijn eigen draai! Het is zeker een prima recept 😉
Ik heb al veel nasi goreng recepten geprobeerd maar deze is echt mijn favoriet.
Lekker kruidig en vol van smaak dank je mind your feed.
Klinkt als een Lekker recept! vanavond proberen
Heerlijk recept, ik voegde nog een halve witte kool toe, een bakje asian spiced tofu blokjes en een bakje vega kipstuckjes.
Heerlijk gegeten.
Dineke
Dit recept is een stuk beter dan wat je normaliter kunt vinden. Ik mis echter een paar hele belangrijke smaakmakers van de Indonesische keuken. Ik heb er vijf jaar gewoond en gebruik deze altijd, ook bij Thaise gerechten bijvoorbeeld. Het het gaat om djeroekperoet blaadjes. Die zijn bij iedere toko te krijgen en je kunt ze jaren in de diepvries bewaren. Je moet heel veel van die blaadjes erbij in de pan doen. Ook salamblaadjes. Idem maar dan wat minder blaadjes. Tenslotte doe ik er altijd één of twee ons gekookte Hollandse garnalen door.
Als liefhebber van Aziatische keuken heb ik dit recept uitgeprobeerd. De eerste keer vond ik dat de kruiden de overhand hadden in de totale smaak.
Ik maak nu eerst een bumbu van de uien,rode peper,trassi,sambal, gember, knoflook en de kruiden. Laat dit een uurtje staan en start dan op punt 4. Voeg vervolgens de groenten toe. Punt 5 vervalt. Verder volg ik het recept met als vlees wat vooraf gebakken stukjes kip wat ik als laatste toevoeg.
Zeker een keer per week een smakelijke maaltijd. Noem het een modificatie op uw recept.
Terima kasih dan selamat makan
ik kook de rijst altijd met een laurierblad, pinentkorrels, bouillonblokje en een beetje ketjap. Dan is de rijst lekker gekruid en mooi bruin gekleurd.
Ook voeg ik nog spitskool of witte kool in reepjes toe.
Als je met de rijst wat kip meekookt, kun je deze pluizen en met de groente meebakken. Heerlijk.
Dat lijkt me ook erg lekker, dank je wel voor je toevoeging!
Hallo Reny, dit recept ziet er erg lekker uit! Heb je misschien een milder alternatief voor het gebruik van de rode peper en sambal in verband met een kleine jongen die niet zo van pittig eten houdt. Weglaten is en optie, maar misschien heb je nog een alternatief. Alvast bedankt voor het meedenken.
Zag dit vanochtend langskomen in Google nieuwsfeed en kreeg trek. Meteen maar gemaakt. Super lekker!
Waarom überhaupt sojasaus in de nasi? Het hoort lekker droog te zijn en voor het zout heb je al trassi en de rijst die in je in bouillon hebt gekookt. Dat doe ik trouwens ook niet, ik doe een bouillonblokje meebakken met de ui en knoflook. Voor de rest is het natuurlijk zo dat er niet één recept is voor nasi, dit is van origine afhankelijk van de ingrediënten en de restjes die je in huis hebt. Maar neemt niet weg dat de nasi zoals beschreven ook erg lekker zal zijn
De rijst kook ik eerst en laat ik dan uitdrogen, dus die is zeker lekker droog. Daar hou ik ook van! Zoals je zegt, voor nasi zijn zoveel recepten. Ik doe het op deze manier en hoop je zo te inspireren lekker aan de slag te gaan.
Gebruik je dan de korianderblaadjes of de poeder?
Van het weekend gemaakt, heeeerlijk, goed recept, een echte aanrader.
We hebben er van gesmuld, alles klopte!
Ik heb er kip/saté bij geserveerd. En natuurlijk heb ik dit en het bami recept aan mijn favorieten toegevoegd
Heel leuk, maar waarom bij een Nasi goreng gerecht , eerst 3A4’tjes babbelen dat t lekker is?
Dat doe je goed.
En sojasaus bij de rijst?
Voordat je zegt (ik parafraseer) oh ja, het is heerlijk en Indonesisch maar ook vegetarisch. Ik heb geen probleem met vegetarisch, maar dan is t niet alleen een blanda goreng gerecht, maar nog minder authentiek. Dan klopt alleen de Bahasa Indonesia vertaling “fried rice” nog. Maar verder…..
Het zal heerlijk zijn, maar een andere titel: gebakken rijst geïnspireerd door Nasi goreng. (Misschien met de verwijzing vegetarisch of ook veganistisch etc)
Zou een beetje meer richting van de waarheid zijn. En de juiste doelgroep bereiken
Beste Jan, dank je wel voor het delen van je reactie, ik merk eruit op dat je veel kennis hebt van de Indonesische keuken! Wat fijn! Ik hou het toch bij mijn recept, het is een favoriet van velen dus de juiste doelgroep wordt wat mij betreft bereikt. Groetjes, Reny
Wat super leuk om dat te horen!!
Heb het nu al redelijk vaak klaargemaakt. Reny, je weet wat lekker is, heb het precies gedaan zoals je het zei en is helemaal geweldig en wij smullen er echt van. Bedankt voor het delen, gr
Weg laten zou ook mijn idee zijn hoor! Wij voegen ook achteraf vaak wat sambal toe, de meiden houden ook niet zo van pittig. Maar ik juist wel!
Hi!
Hoeveel djahe kruiden is er nodig?
Ik gebruik altijd verse gember, en dan een stukje van ongeveer 1 cm. Mocht je gedroogde kruiden willen bewaren, dan zou ik uitgaan van 1/2 – 1 theelepel. Naar eigen smaak.
Ik ga het recept maken voor een verjaardagsvisite. Als ik het de avond vantevoren maak, hoe kan ik het de volgende dag het best afmaken (vanaf welke stap) of opwarmen als ik het helemaal klaargemaakt heb?
Je kunt het recept al helemaal voorbereiden en afmaken, dan opbakken voordat je het op tafel zet. Nasi is namelijk de tweede keer nóg lekkerder!
Dit recept nu 2x gemaakt. Partner en kind vinden het beide heerlijk! En ik natuurlijk ook! Lang zoekende geweest naar een makkelijj tr maken nasi ter vervanging van de zakjes van het oranje merk in de supermarkt
En dit is zeker een hele goede vervanger!
Wij doen nu zelf de gebakken ei en in blokjes gesneden plakjes ham erdoor heen heerlijk!
En daarnaast dan stokjes kip sate
Wat fijn te horen dat het recept helemaal naar jullie smaak is! Ik snij mijn eitje ook altijd door de nasi heen hoor en heerlijk met kipsaté ernaast. Dat je er nog maar vaak van mag genieten!
Lijk mij een heerlijk recept ga het gauw maken
En zo makkelijk
Dank u voor het recept
Lijkt me echt lekker, ga het zsm maken want ik heb natuurlijk geen trassi in huis. Voor de rest alles in huis en in ons dorp zit geen toko. Bedankt
Supermarkt heb ook trassi
Bij ons in de supermarkt is ook trassi te vinden! In het schap met de Indische producten.
Dankjewel Joost, klopt, AH heeft een minipotje (4 theelepels) Trassi Trafasie. Ik weet niet of dat hetzelfde is maar heb het wel gebruikt. Maar het recept is gigantisch mislukt. In plaats van een lekker droge korrel rijst had ik een paprijst, bah bah. Ik vond het zo jammer want het leek me zo lekker. Volgende week nogmaals proberen en dan beter opletten bij de verhouding rijst/water.
Dat minipotje is ook het potje dat ik gebruik, ik haal er wel meer dan 4 theelepels uit. Vwb de rijst, kook die van tevoren, laat uitlekken in een zeefje/vergiet en wat afkoelen. Dan wordt de korrel wat droger en kun je deze daarna goed meebakken.
Veeeeel te poederig, niet lekker
Wat jammer. Wat bedoel je met te poederig? Was de rijst misschien niet goed gekookt?
Ik kook iedere week op zaterdag een maaltijd voor mijn buren (88 en 89 jaar), zodat ze zondag vrij zijn van het koken en alleen hoeven warm te maken. Dat is heel vaak stamppot of stoofpot! Vinden ze lekker en is maar één pan die ze in de gaten moeten houden 😉 Maar deze week stond de nasi op het menu! Kreeg vanavond een telefoontje met de mededeling dat ik maar heel snel de nasi nog een keer moest maken! Ze vonden het heerlijk! Had het recept gedeeld via mijn facebook en mijn broer heeft hem vandaag ook gemaakt! Hij en zijn vrouw vonden het ook top! Ik vond het zelf ook geweldig lekker en er is nog wat over voor de lunch van morgen 😉
Nouuu, wat super leuk om te horen dat het recept zo in de smaak valt!! En wat ontzettend lief dat je jouw buren zo goed verzorgt, geweldig zeg, zo ontzettend aardig. Ik word er dan weer super blij van dat het recept bij zoveel mensen in de smaak valt, heel lief dat je deze reactie achter laat!! Dankjewel voor dit berichtje <3
Mag ik vragen waarom je soja saus gebruikt en geen ketjap?
Dankjewel juist voor deze vraag, want ik voeg eigenlijk wel altijd ketjap toe! Meestal een a twee eetlepels. Ik zie dat dit in het recept ontbreekt, dus ik pas het aan. Maar met sojasaus bedoel ik dus de zoute saus, met ketjap de zoete (dit is uiteindelijk ook sojasaus :))
Jou Indonesische recepten zijn zo lekker ook deze nasi is heerlijk!!
Word de bosui in een salade gebruikt of juist door de nasi?
Lekker! ipv trassi (eigenlijk een zoute/umami smaak) maak een echte vegetarisch variant met MSG (vé tsin). Op deze hoeveelheden niet meer als een theelepeltje. Geeft precies een umami die zonder trassi mist.
Was verrukkelijk ‘n blijvertje
Gebruik je zoete of zoute ketjap?
Reactie op Saskia, die toevoegingen lijken me ook lekker. Zal het nog eens gaan maken. Dankjewel voor de tips.
gemaakt en goedgekeurd
Wat super om dat te horen! Hoop dat je er nog vaak van zult genieten!
Ik vond het heerlijk! Goed recept ik en mijn zoon hebben echt heerlijke nasi gegeten
Nasi maak je niet met ui, maar met een sjalotje. Bekende fout als witte mensen indonesisch eten maken.
Heerlijk recept!! Ik hou van pittig dus had chili olie toegevoegd
Goed idee! Een beetje extra sambal zou ook kunnen.
Hallo,
Ik las je recept door en zie bij de ingrediënten 2 eetlepels ketjap staan. Die lees ik verderop niet terug bij de bereiding (behalve in de laatste zin van punt 6). Begrijp ik iets niet goed of moet het toch ergens in het recept worden toegevoegd?
mvg, Paul
Oh wat goed dat je dit even deelt, het stond inderdaad niet goed in het recept. Nu wel! Je voegt het samen met de sojasaus en oestersaus toe en dan de rijst nog even bakken. Daarna eventueel naar smaak nog extra…
Heerlijk recept . Maar ik bak eerst bacon uit en in het vet bak ik het vlees en de groenten , dat geeft een heerlijke smaak
Al 30 x gemaakt en we eten deze zeker eens in de 2 weken. Soms met heerlijk vrouwelijk rundvlees, dan weer met kip en soms weer met varkens filet. Bij iedereen aan wie ik dit voor schotel mag ik het terug laten komen!!
Echt lekker! Hier is het zeker een blijver. Ik vind het wel even een werk dus maak graag meer om in te vriezen. Hier is het dan nogal gewild voor de snelle hap. Zou je de groenten met kruiden kunnen invriezen en dan wanneer nodig uithalen, dan rijst koken en bij elkaar? dat scheelt in ruimte in de vriezer bedoel ik, en toch snel klaar.
Wat heerlijk dat het recept zo bevalt! Jouw suggestie om de groente apart in te vriezen zou zeker kunnen, maar het idee van deze nasi is dat de rijst echt goed uitgelekt is en dat je het daarna opbakt, zodat je droge gebakken rijst krijgt. Als je daar tijd voor hebt dan kan het natuurlijk zeker! 🙂
Hoi,
Ik heb twee vragen:
1. Wat bedoel je met het op 1 na laatste ingrediënt, salade ui?
2. En gebruik je de gewone ketjap manis, de zoete, of de zoute ketjap asin?
Recept ziet er lekker uit! Dank.
Groet, Piet
Heerlijk recept! Vandaag voor de eerste keer klaargemaakt. Voor herhaling vatbaar!
Heerlijk recept dankjewel!
Het is een heerlijk recept ik heb zelf nog wat kip stukjes toe gevoegd.
En ik ga je recept vaker gebruiken.
Vriendelijke groet Mark
Hoe warm je de tweede dag de nasi op? Opnieuw wokken of in de magnetron?
Opbakken in de pan vind ik zelf het allerlekkerst! Maar in een stoomoven of magnetron kan uiteraard ook.
Het lekkerste nasi recept ever
Manlief is een vleeseter, dus doe ik er ook kipdijfilet door
Ik maak al 50 jaar nasi geleerd van mijn moeder die het weer geleerd heeft van de baboe op Java. Geen wortel geen prei. Maar well fijn gesneefde spits kool ombijt spekk uitgebakken seroendeng toe voegen trasi en al de specerijen gebakken ui etc
Heerlijke nasi! Maak hem geregeld en verveeld nooit! Ik doe er zelf nog wel hamblokjes en spekjes in om hem op te leuken. Thanks!
Altijd een goed idee om je eigen draai aan mijn recepten te geven, dit klinkt heerlijk!
Bedankt voor dit super rezept!
We vonden t heerlijk! We hadden geen trassi nog oestersaus en t was ook zo heerlijk! Met heerlijke kipsateetjes erbij en een zelfgemaakte satésaus.. gaan we zeker vaker maken…we de volgende keer alle kruiden van te voren afmeten, is wat minder stress…
Ik heb dit recept al vaker gebruikt, ook voor bami. Lekker met de kruiden en pit! Ook de komkommer ketimoen maak ik erbij. Lekker fris. Grotere eters, saté erbij!
Ik rul er wat eieren door, en ik bak wat spekjes uit, die gooi ik er nog bij… en uiteraard komt er wat paksoi doorheen