Bami goreng! Het is weer tijd voor een lekker fastfood friday receptje! En vandaag een bijzondere hoor…. want hoewel ik me goed kan voorstellen dat je bij fastfood meer denkt aan pizza, patat, pannenkoeken en dat soort comfortfood, denk ik dus júist aan de Indonesische keuken. Als ik zin heb in snel, makkelijk, en iets dat ik kan afhalen, rij ik namelijk naar de toko.
Voor mij is deze Indonesische bami goreng dus wel degelijk fastfood, maar ik keur het ook goed als je het op een doordeweekse dag op tafel zet. Te lekker om niet eens uit te proberen! En ja, er volgens ook echt nog recepten voor homemade pizza, en zelfgesneden frieten…
Bami recept
Eten heeft bij mij álles met gevoel te maken… ik eet waar ik zin in heb, waar ik me goed bij voel en waar ik blij van word. Vandaag, op deze vrijdag de 13e, kies ik dan ook voor een gerecht waar ik altijd een glimlach van krijg. Hier kan ik intens gelukkig van worden, en de pan gaat hier dan ook altijd schoon en leeg.
Natuurlijk is het heel fijn om die lekkere bami goreng bij de toko te halen, maar wist je dat het zo gemakkelijk is om zelf te maken?! Niet?! Nou echt, dit staat bij ons bijna wekelijks op tafel, en het recept deel ik dan ook graag met je.
Indonesische bami
Over eten en een goed gevoel, deze Indonesische bami goreng at ik natuurlijk heel wat keertjes toen ik tijdens mijn huwelijksreis op Bali was. Of een variant erop. Maakt niet uit, ik at de bami aan de rand van het zwembad, of met mijn voetjes op het strand na een SUP-sessie.
Mijn haren nog vol met zout en zand, moe en voldaan van een tochtje over zee, en dan in het middagzonnetje… You can imagine! Dat gevoel krijg ik ook direct weer wanneer ik dit gerecht op mijn bord schep! En laat het nou toeval zijn dat ik precies vandaag 6,5 jaar ben getrouwd… ik weet wat wij eten vanavond.
Bami recept zonder zakjes
Bami goreng komt natuurlijk niet uit een zakje, ik kan me daar nog steeds over verbazen als ik door mijn supermarkt loop…. Maar je hebt wel een aantal kruiden en andere smaakmakers nodig, zoals ketjap, sambal en trassi, een garnalenpasta die gewoon bij de blauwe supermarkt te krijgen is. Schrik dus niet van de ingrediëntenlijst…. Wanneer je deze kruiden voor bami of nasi goreng in huis hebt, kun je eindeloos opnieuw aan de slag met deze heerlijke gerechten!
Deze smaakbommetjes zorgen voor die echte bami-smaak, als zou je de basis voor dit gerecht net zo goed voor nasi goreng kunnen gebruiken. Serveer met wat kroepoek, een gebakken eitje, zoetzuur van komkommer, wat gebakken uitjes, en natuurlijk een klodder zelfgemaakte satésaus. Maar dat is mijn suggestie….
Ingrediënten
- 250 gram (eier) mie
- 125 gram spekreepjes
- 100 gram hamreepjes
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 prei
- 1 wortel
- 1 cm verse gember (djahé)
- 1 theelepel trassi (garnalenpasta)
- 1/2 rode peper
- 1 theelepel sambal (meer mag ook, ik hou ervan!...)
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel laos
- 1/2 theelepel ketoembar
- 1/2 bouillonblokje
- 4 eieren
- olie/boter om in te bakken
Bereiden
- Zet een pan met water op voor de mie en voeg hier 1/2 bouillonblokje aan toe, breng het water aan de kook en doe de mie erbij, kook beetgaar en laat goed uitlekken in een vergiet.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de prei in ringen en was deze even onder de kraan. Snij de wortel in fijne reepjes (tip: met een rasp of keukenmachine gaat dat heel gemakkelijk!). Verwijder de zaadjes van de peper en snij in kleine stukjes.
- Verwarm een wok en doe de spekjes in de pan. Bak de spekjes krokant en voeg dan de ui en rode peper toe en pers de knoflook en gember erbij uit. Doe nu ook de trassi en sambal in de pan en schep goed om. De knoflook mag niet verbranden dus zet het vuur niet te hoog!
- Voeg nu de ringen prei, de wortel en de hamreepjes toe. Schenk de ketjap in de wok en strooi de kruiden over het groenten-vlees mengsel.
- Zet even het vuur laag, laat een minuut of 5 zachtjes pruttelen.
- Verwarm wat boter of olie in de koekenpan en breek hier voorzichtig de eieren boven. Zorg dat de dooiers heel blijven en dat deze een stukje uit elkaar blijven liggen zodat je er straks makkelijk 4 eitjes van kunt snijden.
- De mie is ondertussen goed uitgelekt…. Zet het vuur weer wat hoger, en voeg de mie beetje voor beetje toe aan de wokpan en schep goed door de groenten en het vlees. Ga door tot dat alle mie in de pan zit, laat zeker 5 minuten meebakken zodat alle smaken goed kunnen intrekken!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerEn nu smullen maar. Natuurlijk mogen de atjar ketimoen, zelfgemaakte satésaus, nog wat kroepoek en misschien wel gebakken uitjes bij deze Indonesische bami goreng niet ontbreken!
Ga je aan de slag met dit recept voor Indonesische bami goreng? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
31 reacties
We hebben dit net gegeten, zo lekker!! Inclusief je satésaus. Ik zat toch even trots te wezen aan tafel 😉 Dankjewel!!
Al verschillende keren gemaakt! Iedereen is er gek op! Sta ik even bekend om mijn lekkere bami dankzij mind your feed! Dank u!
Hihi, dat is nog eens leuk om te horen! Dank je wel voor het compliment…
Vandaag gemaakt en heeeeeerlijk gegeten! voor herhaling vatbaar aldus ook de reacties van de overige gezinsleden (waaronder kritische pubers). Bedankt!
Is er een alternatief voor de trassi? Vriendlief heeft een vis en schaaldierenallergie.
ben ik ook benieuwd naar!
I made it yesterday, it was delicious !
Thanks for this great recipe , I will now be able to make bami when I am in France during the summer !
Ik heb deze gister gemaakt, was erg lekker! Bedankt voor het delen van het recept!
Mijn man is allergisch voor varkensvlees.
Wat kunt je gebruiken ter vervang van het spek?
Hier loop ik vaker tegenaan bij recepten.
Ik maak deze altijd met kip! Ook heerlijk!
Jaaa, ook een goed idee!
Wat is in vredesnaam een blauwe supermarkt???
Albert Heijn 🙂
Ben ik echt benieuwd naar.
albert heyn is de blauwe supermarkt
Wij hebben dit vanavond gegeten. Erg lekker! Ik was scheutig geweest met de sambal, want ik hou er ook van, maar mijn zoon vond het net iets te. Dus volgende keer iets minder.
Heerlijk.
Alleen had ik het idee dat de komijn overheerste
Normalerwijs is de verhouding komijn koriander 1 op 2 en in dit recept 1 op 1.
Voor het overige superlekker
Heerlijk en mooie uit!!
Deze week eens proberen , vind dit wel lekker !
Graag in het vervolg een printable versie !!
Dit gerecht nu al meerdere keren voorgeschoteld!!
Enorm bedankt 🙂
Ps. Van de overige 2 porties maak ik nu bamischijf 😉
Iets teveel komijn, verder erg lekker. Bami idd in laten trekken. Jammie. De satesaus erbij is wel lekker, maar hoeft niet. Smaakt zonder net zo goed.
We hebben er van genoten !
We hebben genoten van je recept! Overheerlijk! Direct het recept doorgestuurd naar familie en vrienden. Dit gerecht zal bij ons regelmatig op tafel verschijnen. De kruiden heb ik afgemeten en voor een aantal keren koken kant en klaar in een kruidenpotje gedaan. Dat werkt iets sneller.
Oh wat vind ik dit leuk om te horen!! Heerlijk dat jullie zo hebben genoten! Goed idee om de kruiden bij elkaar te doen, zo heb je je eigen kruidenmix en ben je nog sneller klaar, slim 🙂
en nog steeds favoriet! Dank je wel voor dit fantastische gerecht! Groeten Cornelia
Wat leuk om dat te horen! Blijf er vooral van genieten 🙂
Reken maar van YES!!!!!
dit is nu zeker de 10de keer datvik dit maak en ik en mijn gezin willen niet anders meer. heerlijk vers zonder pakje of zakje
dankjewel
Reny, Goedemiddag! Ik heb jouw Indonesische bami goreng toegevoegd aan een Facebookgroep.
Dit omdat dit recept nog altijd favoriet is en ook blijft!
Ik heb de link naar jouw website toegevoegd aan het bericht.
En wat uiteraard ook leuk te vermelden is dat is dat er meer gerechten van jou bij ons maar ook bij vrienden en familie op tafel komen.
Wat superleuk om dat te horen, dankjewel!! Blijf er lekker van genieten en dank voor het delen.