Oh jongens, hier mag je me ’s nachts voor wakker maken…. Nou ja, bij wijze van dan, want ik ben erg gehecht aan mijn slaap. Maar Indonesisch stoofvlees, oftewel rendang, is wel echt 1 van mijn favoriete gerechten…. Als ik Indofood bij de toko haal, neem ik standaard een portie extra hiervan mee. Zo super lekker!! Laatst aten we ook weer bij een Indonesisch restaurant en ondanks dat ik niet heel veel honger had – ik was moe en het was een lange dag geweest – moést er rendang op tafel komen. Je begrijpt dat ik dus ook een keer thuis aan de slag wilde met dit recept! En tadaa, ik presenteer hierbij mijn versie van mijn zo geliefde Indonesisch stoofvlees!
Oosters stoofvlees
Aan dit recept voor Indonesisch stoofvlees gaf ik een beetje een eigen draai. Ik denk dat het daarom ook niet echt rendang mag heten, maar ik vind het een erg geslaagde variatie daarop. Het is namelijk best lastig om de ingrediënten die in het traditionele recept gaan, hier te krijgen. Zelfs mijn toko had niet alle benodigdheden. Ik heb er dus een Hollandse twist aan gegeven en keur het helemaal goed! Heb je dit weekend tijd om het vlees lekker lang te laten stoven, dan zou ik zeker de keuken induiken!
Indonesisch stoofvlees – Rendang
Voor 4 personen:
- 500 gr sukadevlees
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 3 cm verse gember
- 1 tl ketoembar
- 1 tl komijn
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl laos
- 1 tl kurkuma
- 2 tl bruine suiker
- 1 el sambal
- 3 el ketjap
- 1 stengel citroengras
- 2 steranijs
- 3 laurierblaadjes
- 5 kruidnagels
- 400 ml kokosmelk
- flinke scheut olie
Nodig;
foodprocessor (of een vijzel!), stoofpan met dikke bodem
Zelf rendang maken:
Begin met het klaar maken van de boemboe voor het Indonesisch stoofvlees. Schil de uien, maak de knoflook schoon en snij de peper doormidden, verwijder de zaadjes en de steel. Rasp de gember.
Doe de ui, knoflook, peper en gember in de foodprocessor en voeg hier de ketoembar, komijn, nootmuskaat, laos, kurkuma, bruine suiker, sambal en ketjap aan toe. Maal tot een bijna gladde boemboe.
Snij het stoofvlees in blokjes. Mijn tip; als je de slager lief aankijkt dan doet ie dat vast even voor je!
Verwarm wat olie in een stoofpan met dikke bodem en bak de boemboe voor de rendang hier zo’n 3 minuten in aan.
Voeg dan het vlees toe en bak even kort mee. Zet het vuur laag en schenk de kokosmelk in de pan. Kneus de stengel citroengras en doe deze samen met de steranijs, laurierblaadjes en kruidnagels in de pan.
Zet de pan op je favoriete sudderpitje en laat het Indonesisch stoofvlees zo’n 3,5 – 4 uur pruttelen. Hou de pan in de gaten en schep regelmatig het vlees goed om! De saus zal vanzelf tijdens het koken indikken en de rendang is klaar als het vlees zo zacht is dat het direct in je mond uit elkaar valt!
Eet smakelijk!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Indonesisch stoofvlees? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
4 reacties
Oh, ik ben ook zo gek op rendang! Heb het al eens gemaakt en het was verrukkelijk! Bij gebrek aan een Indonesisch restaurant moet je ook wel.
Dit recept ga ik zeker een keer proberen, ik hou ervan om alles zelf te maken en dat is toch niet altijd makkelijk. Zeker zo’n boemboe niet.
Lekker hè?! Ik ben er echt zo gek op! Deze boemboe is wel makkelijk te maken, laat je niet tegenhouden door de lange lijst aan ingrediënten!
OMG, de rendang staat nu te pruttelen. Geloof niet dat mijn keuken ooit zo lekker geroken heeft … dat beloofd wat
Oh wat heerlijk! Heb je ervan zitten smullen?!