Afgelopen week was een hele saaie eetweek. Ik had door alle drukte van de dagen ervoor heel weinig inspiratie. En het weer werkte ook niet helemaal mee…. Die regen overviel me een beetje, ik had nog wel een mooie nazomer willen hebben. Dwalend door de supermarkt, zonder enig idee waar ik moest beginnen voor de avondmaaltijd, kwam ik langs het schap met wereldgerechten. Je weet wel, die maaltijdpakketten, waar je dan zelf nog een paprika aan toe moet voegen. De Indiase kip tikka masala trok mijn aandacht en ik besloot dat die avond te eten. Maar dan wel zelfgemaakt natuurlijk!
Kip Tikka Masala zonder pakjes
Zo is het bij mij ooit begonnen en zo gaat het nog steeds regelmatig. Ik wilde een paar jaar geleden zo graag van die pakjes en zakjes af. Gewoon zelf koken, from scratch, zodat je precies weet wat er in je eten zit. En negen van de 10 keer is het natuurlijk veel lekkerder ook, als je zelf aan de slag gaat. Of misschien wel alle 10 de keren, ik kan me eigenlijk niet zo een pakje of zakje voor de geest halen waar ik wel heel gelukkig van word…
Bijkomend gevolg is dat mijn kruidenla werkelijk waar uitpuilt. De potjes staan opgestapeld en als ik iets zoek, moet eerst de helft uit de la om nog een beetje overzicht te krijgen. Nou heb ik ook echt geen grote keuken, en mijn kruidenla is ook al niet heel ruim afgemeten… toch vind ik het steeds weer een feestje om die la in te duiken, wánt ik kan dus alles zelf maken met mijn uitgebreide kruiden stash.
En nu gebruik ik het pad met alle kant-en-klare maaltijdmixen vaak als inspiratiebron voor als ik het ook even niet weet. Als ik zelf niet veel verder kom dan spinazie met een gekookt eitje – ook lekker – dan vind ik daar altijd nog wel een goede suggestie voor het menu van die avond. Met een beetje van mezelf en een beetje hulp van Jamie Oliver toverde ik deze licht pittige Indiase kip tikka masala op tafel. Te lekker!
Ingrediënten
- 300 gram kipfilet
- 2 theelepels garam masala
- 1 theelepel komijn
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 limoen
- 1/2 cm gember
- 2 eetlepels yoghurt
- 1/2 rode peper
- 1/2 theelepel kaneel
- 2 eetlepels olijfolie
Voor de Tikka Masala saus:
- 2 rode uien
- 2 rode puntpaprika's
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel garam masala
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel koriander (poeder)
- 400 gram tomatenblokjes (in blik)
- 100 ml kokosmelk
- 4 eetlepels yoghurt
- 1/2 limoen
- olie om in te bakken
- verse koriander
Bereiden
- Begin met het maken van de marinade voor de kip. Doe de garam masala, komijn, kaneel en de gerookte paprikapoeder in een grote schaal. Maak de knoflook schoon en pers deze erbij uit. Snij de rode peper fijn. Schil de gember en snij in kleine stukjes.
- Voeg de olijfolie, yoghurt en het sap van 1/2 limoen toe aan de smaakmakers in de schaal. Snij de kipfilet in stukjes en leg deze in de marinade. Schep even goed om en laat het liefst zo’n 30 minuten staan.
- Snij in de tussentijd de rode ui in ringen en de paprika in reepjes. Maak de knoflook schoon. Verwarm wat olie in de hapjespan en fruit hier de ui in aan. Zet het vuur dan laag en bak de reepjes paprika zo’n 10 minuten zachtjes mee. Pers de knoflook uit boven de pan. Voeg de garam masala kruiden toe.
- Voeg de kipfilet met de marinade toe aan de pan. Zet het vuur wat hoger en bak de kipfilet rondom bruin.
- Draai het vuur nu weer wat lager. Schenk de tomatenblokjes in de pan en voeg ook de kokosmelk en yoghurt toe. Pers het sap van 1/2 limoen uit bij de kip tikka masala en doe de kurkuma en koriander bij de saus laat ongeveer 20 minuten zachtjes stoven.
- Maak de Indiase kip tikka masala af met verse koriander. Serveer met zilvervliesrijst en eventueel een frisse komkommersalade.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Indiase kip tikka masala? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
11 reacties
Hoi Reny,
Ik ben de Kip Tikka Masala aan het bereiden, en sta met de kruiden voor de saus klaar maar kom nergens in het recept tegen wanneer ik die moet toevoegen ?! Ik voeg ze nu maar gelijk met de knoflook toe. Ik hoor graag of dat de bedoeling was 🙂 gr. Annemarieke
Hi! Ben hem nu aan t maken, maar wanneer moeten de kruiden bij de saus erin? Groetjes!
Ik ben ook heel benieuwd wanneer de kruiden erin moeten 🙂
Haha,wij ook kip Tikka masala vanavond, probeer er ook achter te komen wat ik met de specerijen voor de saus moet doen. tegelijk maar met de tomatenblokjes etc??
Ja zo hebben wij het wel gedaan. Ging prima 🙂
De garam massala, kurkuma en koriander poeder komen niet terug in de saus? Ik ben het aan het klaarmaken as we speak…..
Oeh, dan hoop ik dat je zelf de kruiden wel hebt toegevoegd… Dank je wel, ik zie dat er een foutje in het recept is geslopen. Ik ga dit direct aanpassen!
Beste Reny,
De Tikka Massala is super lekker! Dank voor dit recept…
Hartelijke groet, Xandry
Heel graag gedaan Xandry, dankjewel voor jouw reactie! Vind ik dan weer leuk om te horen 🙂
Echt super lekker! Het bekende potje Tikki Masala komt er niet meer in.
De volgende keer zal ik in de saus wel wat zuiniger zijn met het limoensap, ik vond het nu een tikkie te zuur en verwacht dat ik het helemaal perfect vind als ik de limoen in de saus weg laat, maar dat is een kwestie van smaak. Al met al, mijn complimenten !
Wat super om te horen! Zo zie je maar, zelf maken is echt niet ingewikkeld en je kunt het recept natuurlijk helemaal naar eigen smaak aanpassen. Fijn je berichtje, heel lief!