Zelf Hollandaise saus maken…. Nu het aspergeseizoen weer volop in gang is, is het tijd voor een makkelijk recept voor een smaakvolle, romige saus voor bij verse knapperige asperges. Een van mijn favoriete én klassieke sauzen die vaak wordt geserveerd met asperges is de Hollandaisesaus. Deze romige witte saus, gemaakt van geklaarde boter, voegt een zijdezachte textuur en een rijke smaak toe aan de asperges. Deze heerlijke saus maak je eenvoudig zelf, ik geef je mijn tips.
Nou zijn verse asperges – zeker als ze perfect zijn gekookt – al een feestje in dit seizoen. Maar met zelfgemaakte Hollandaisesaus zijn de klassieke asperges met gerookte zalm helemaal compleet. Nou klinkt het zelf maken van saus voor bij de asperges misschien in eerste instantie ingewikkeld, maar eigenlijk heb je vooral wat liefde en geduld nodig!
Hollandaisesaus maken
Hollandaise saus is een klassieke Franse saus die traditioneel wordt geserveerd bij verschillende gerechten, bijvoorbeeld bij groenten zoals asperges of bloemkool, maar ook bij vis en eieren. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke Eggs Benedict, gepocheerde eitjes met romige saus.
Het is een emulsiesaus, wat betekent dat het bestaat uit twee ingrediënten die normaal gesproken niet met elkaar mengen: boter en eidooiers. Het geheim van een goede Hollandaisesaus ligt in het langzaam toevoegen van gesmolten geklaarde boter aan de eidooiers, terwijl je voortdurend roert om een gladde en romige saus te creëren.
Dat vraagt dus wel om een beetje liefde en geduld, maar dan heb je ook een heerlijke smeuïge en romige saus met een rijke botersmaak en lichte zurige tonen van wat druppeltjes citroensap. De boter ga je dus eerst klaren, waarbij je het melk bestanddeel scheidt van het vettige deel van de boter. Met het vettige deel, verse eidooiers en een scheutje citroensap maak je een heerlijke Hollandaise saus.
Natuurlijk serveer je deze zelfgemaakte Hollandaisesaus bij asperges met gerookte zalm en een eitje.
Meer asperge recepten:
Ben je net als ik gek op asperges? Dan heb ik de lekkerste recepten met zowel witte als groene asperges voor je verzameld:
- Gegrilde asperges met spek en rucola stamppot
- Aspergesoep met gerookte zalm
- Spaghetti Carbonara met groene asperges
- Quiche met witte asperges en zalm
- Groene asperges met balsamico dressing
Nodig
- Blender (of garde)
Ingrediënten
- 200 gram roomboter
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel water
- snuf zout
- snuf peper
Bereiden
- Smelt de roomboter voor de Hollandaisesaus. Doe dit in een pannetje op erg laag vuur, de boter mag niet pruttelen en spetteren. Schep het 'witte melkdeel' uit de boter zodat alleen het vet overblijft.
- Gebruik een blender (of een mengkom en garde) om de eidooiers luchtig te kloppen, voeg hier de citroensap en een drup water aan toe en schenk dan beetje bij beetje de geklaarde boter bij de eidooiers.
- Doe dit met veel geduld en een beetje liefde.. Je zult zien dat een mooie gladde Hollandaisesaus ontstaat. Breng nog verder op smaak met een snuf zout en peper.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Hollandaisesaus? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
1 reactie
Kan je deze saus bewaren en weer opwarmen?