Pasen komt eraan! Dat is wel vrij duidelijk als ik zo door de winkel loop. Alles kleurt geel en de chocolade eitjes zijn weer in alle smaken verkrijgbaar. Tijd om na te gaan denken wat ik zelf ga doen met de Paasdagen en wat er eigenlijk op tafel komt. Op de blog heb ik al heel wat ideetjes voor ontbijt– en brunch recepten staan maar eigenlijk nog niet heel erg veel voor het diner. Daar komt vandaag verandering in want deze hele kip uit de oven met sinaasappel, citroen en witte wijn is een perfecte feestelijke maaltijd en ook ontzettend lekker om met een groter gezelschap op te smullen!
Na de Kerst is Pasen voor mij hét moment om gezellig met de hele familie aan tafel te schuiven. Natuurlijk eten we vaker samen, maar met de feestdagen doen we dat nog uitgebreider en dan vind ik het leuk om uit te pakken. Met deze hele kip uit de oven met sinaasappel en citroen maak je zeker indruk! En het fijne aan dit recept is dat de oven eigenlijk al het werk doet, geen omkijken naar. Kan ik langer aan tafel blijven zitten en alvast genieten van de liefste mensen om me heen!
Als je Pasen zegt denk ik direct aan kip! En aan eieren natuurlijk, verwacht daar ook nog een aantal recepten mee! De hele kip die ik in dit recept gebruik, is trouwens niet zomaar een kip! Het is de speciale Paaskip van 2 Sisters Storteboom. Na hun introductie van de Kerstkip, komen zij nu met een Paaskip, een lekker traag groeiende Redbro kip. De beestjes worden geboren in de stal, krijgen alle ruimte om te scharrelen en groeien langzaam uit tot Paaskip. Dat proef je uiteraard ook, heerlijk zacht kippenvlees vol smaak!
Omdat ik met Pasen wel graag een beetje extra uitpak, heb ik de Paaskip nog meer smaak gegeven door er sinaasappel, citroen en witte wijn aan toe te voegen. Met een bakplaat vol groenten erbij serveer je een hele feestelijke maaltijd. De oven doet het meeste werk, dat is natuurlijk altijd fijn! De Paaskip bestel je voor € 14,95 op Paaskip.com en wordt dan bij je thuisbezorgd vlak voor Pasen!
Hele kip uit de oven met sinaasappel, citroen en witte wijn
- 1 Paaskip, ongeveer 1,5 kilo
- 500 gr krieltjes
- 1 venkel
- 500 gr gele peen
- 500 gr oranje peen
- 1 sinaasappel
- 2 citroenen
- 1 rode ui
- 5 a 6 teentjes knoflook
- 4 takjes rozemarijn
- 4 takjes tijm
- Olijfolie
- Peper
- Zout
- Flinke scheut (droge) witte wijn
Voor de witte wijn saus:
- 250 ml droge witte wijn
- 250 ml slagroom
- Peper
- 1 el bloem
Nodig;
grote (diepe) bakplaat/braadslede, 2 grote schalen, schaaltje, kwastje om te smeren, scherp mes, keukentouw, steelpan, garde
Bereiden:
Haal de Paaskip ongeveer een uur van tevoren uit de koeling en laat rustig op temperatuur komen.
In de tussentijd kun je mooi de groenten gaan snijden. Halveer de krieltjes. Maak de peen schoon en snij in kwarten en daarna in reepjes. Snij de venkel in ringen. Schil de ui en snij in ringen. Doe alle groenten in een grote schaal en voeg hier nog 1 el olijfolie en wat peper en zout aan toe. Hussel om.
Maak de knoflook schoon. Snij 1 teentje in fijne plakjes.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de marinade voor de kip klaar door 3 el olijfolie in een schaaltje te mengen met het sap van 1 citroen en ½ sinaasappel.
Snij de ½ overgebleven sinaasappel in plakjes. Snij de citroen ook in dunne plakjes.
Leg de kip in zijn geheel in een grote schaal en schenk hier 2 el olijfolie bij. Masseer de kip goed in met de olie en bestrooi met peper en zout. Leg de kip op de bakplaat en smeer met een kwastje de marinade over de kip.
Snij met een scherp mes de kip aan de bovenkant op een aantal plekjes in en steek hier een schijfje sinaasappel, citroen of knoflook in. Bind met een stukje keukentouw de 2 takjes rozemarijn en 2 takjes tijm aan de poten van de kip.
Verdeel de groenten rondom de kip over de bakplaat. Leg hier de knoflook partjes tussen en de overgebleven schijfjes citrusfruit. Ris de blaadjes tijm en rozemarijn van de takjes en strooi over de groenten.
Schenk een scheut witte wijn in de braadslede en schuif de Paaskip voor 15 minuten in de hete oven.
Zet daarna de temperatuur terug naar 150 graden en laat de kip in zo’n 60-75 minuten rustig garen. Tussentijds kun je nog het restje marinade over de kip strijken.
Maak de witte wijn saus klaar door 250 ml witte wijn in een steelpannetje aan de kook te brengen. Laat zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen en indikken en schenk er dan de slagroom bij.
Doe 1 el bloem in de pan en gebruik een garde om een gladde saus te kloppen. Breng op smaak met peper en serveer bij de hele kip uit de oven met sinaasappel, citroen en witte wijn.
Ga je aan de slag met dit recept voor hele kip uit de oven met sinaasappel, citroen en witte wijn? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
Deze blogpost betreft een samenwerking met 2 Sisters Storteboom BV. Lees hier mijn disclaimer.
1 reactie
Hoe lang moet deze kip nog in de oven op 150 graden?