Heldere paddenstoelenbouillon met kastanjechampignons en gemengde paddenstoelen. Zo’n lekkere stevige heldere bouillon voor na een lange wandeling op een frisse herfstige dag. Of natuurlijk, als licht voorgerecht voor een gezellig diner. Ik zet dit krachtige bouillon soepje regelmatig op tafel!
We gaan langzaamaan maar veel te snel weer richting het einde van het jaar. Niet normaal toch, hoe snel de weken na de zomer voorbij vliegen? In mijn keuken zijn we al weer bezig geweest met de Kerst gerechten en ben ik druk bezig alle recepten uit te werken. Ben je alvast op zoek naar een klassiek voorgerecht voor bij een feestelijk etentje, dan is dit recept voor jou!
Heldere paddenstoelenbouillon
Kerst dus… de gerechten staan allemaal op de foto en ik ga de komende weken druk aan de slag om de recepten uit te schrijven. Wat een feestje gaat het dit jaar weer worden! Maar omdat bij mij de weken voor Kerst ook altijd al vol lopen met gezellige etentjes, ga ik al eerder wat recepten delen.
Zo ook het hele makkelijk recept voor deze heldere paddenstoelenbouillon. Een stevig gekruide bouillon, die perfect als voorgerecht op tafel zou kunnen komen. Ik hou van bouillon omdat dit altijd even de smaak neutraliseert tussen de gerechten door! Deze paddenstoelen bouillon is trouwens ook een ideale basis voor risotto, daarover later meer!
Paddenstoelen of paddestoelen?
Ik heb het even opgezocht, de correcte spelling is paddenstoel! Ik gebruik voor deze heldere paddenstoelen bouillon verschillende paddenstoelen, van oesterzwammen, bundelzwammen tot kastanjechampignons. Het fijne aan dit recept is dat je zelf kunt variëren naar smaak en wens.
Wat deze bouillon zo lekker krachtig en kruidig maakt, zijn de verse kruiden die ik even laat meekoken! En ik laat ook wat teentjes knoflook zachtjes meestoven. Dat geeft zo’n intense smaak aan deze heldere champignon soep!
Paddenstoelen bouillon maken
Bouillon van paddenstoelen is niet alleen een lekker opkikkertje na een lange herfstwandeling. Of een heerlijk voorgerecht bij een etentje. Nee, je kunt er nog zoveel meer mee doen!
Zelf paddenstoelenbouillon maken kun je doen met gedroogde paddenstoelen. Deze laat je van tevoren weken en kook je dan met het water mee. Of – mijn snelle versie – met paddenstoelenfond en verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano.
Risotto met paddenstoelen
Zeg je herfst, dan zeg je natuurlijk paddenstoelen. En ultiem comfort food! En als ik daaraan denk, dan denk ik altijd direct aan heerlijke romige risotto recepten. Er staat dan ook een geweldige risotto met truffel en paddenstoelen op het lijstje met kerst recepten.
Deze heldere paddenstoelenbouillon vormt daar de smaakvolle basis voor. Nog even geduld… maar met deze bouillon kun je ook een romige champignonsoep maken. Het is echt zo’n basis recept waar je alle kanten mee op kunt!
Ingrediënten
- 300 ml paddenstoelen fond
- 300 ml water
- 3 teentjes knoflook
- 250 gram gemengde paddenstoelen (kastanjechampignons, oesterzwammen)
- 1 blaadje laurier
- 3 takjes verse tijm
- 2 takjes verse oregano
- 2 takjes verse rozemarijn
- snuf zout
- olijfolie (om in te bakken)
Bereiden
- Plet de knoflook en verwijder daarna de schil.
- Maak een mooi boeket van 2 takjes tijm (1 takje hou je achter), oregano en rozemarijn door de takjes met een stukje bindtouw aan elkaar te binden.
- Schenk de paddenstoelen fond in de soeppan en voeg hier nog 300 ml water aan toe. Doe de knoflook, het boeketje verse kruiden en het laurierblad in de pan en breng aan de kook.
- Laat de heldere paddenstoelenbouillon zo'n 20 minuten zachtjes stoven.
- Snij ondertussen de gemengde paddenstoelen in fijne stukjes of plakjes. Ris de blaadjes tijm van het takje dat is overgebleven.
- Verwarm een beetje olie in de wokpan en voeg de paddenstoelen en de blaadjes tijm toe aan de pan. Bak ze in 6-8 minuten mooi bruin en gaar. Draai dan het vuur uit.
- Verwijder de knoflook, verse kruiden en het laurierblad uit de bouillon. Voeg naar smaak nog een snuf zout toe, dit is optioneel.
- Verdeel de paddenstoelenbouillon over 4 diepe borden en schep de gemengde paddenstoelen in de borden. Je kunt de paddenstoelen uiteraard ook al aan de soeppan toevoegen, maar op deze manier kun je ze gelijkmatig verdelen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor heldere paddenstoelenbouillon? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube