Havermout pizza. Bestaat er ook een gezonde variant op de pizzabodem van bloem, olie en water? Ja natuurlijk wel, met deze havermout pizza bodem kun je helemaal verantwoord genieten van jouw pizza night! Gebruik dit havermout pizza recept als basis voor jouw favoriete pizza!
Zin in pizza, maar dan toch een beetje gezond? Het hoeft niet altijd samen te gaan, want een lekkere échte Italiaanse pizza op z’n tijd is natuurlijk puur genieten! Maar wil je toch een alternatief, maak dan deze (glutenvrije) havermout pizza zonder bloem. In de bodem verwerk ik nog wat noten voor de gezonde vetten en zongedroogde tomaatjes voor extra smaak.
Uiteraard maak je de tomatensaus voor deze pizza’s zelf! Van tomatenblokjes, een uitje en knoflook en wat gedroogde Italiaanse kruiden, tover je zo een heerlijke pizza saus uit jouw pan. Met het beleggen kun je natuurlijk los gaan.
Zelf vind ik het erg lekker om de tomatensaus te beleggen met bijvoorbeeld Parmaham en rucola. Een andere favoriet is een pizza met tonijn. Ik probeer altijd lekker wat groenten toe te voegen, maar het is helemaal aan jou!
Meer havermout pizza recepten:
Beleg dus lekker met jouw favoriete toppings! Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk dan eens deze recepten:
Ingrediënten
Voor de havermout pizza bodem:
- 250 gram havermout
- 2 el boekweitmeel
- 25 gram walnoten
- 8 zongedroogde tomaatjes
- 2 el Italiaanse kruiden (gedroogd)
- 200 ml water
- 2 eieren
Voor de tomatensaus:
- 400 gr tomatenblokjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl oregano (gedroogd)
- scheutje olie
Als topping:
- Plakjes aubergine, courgette, paprika, champignons
- Tonijn of rauwe ham
- Pecorinokaas, geraspte geitenkaas of wat Parmezaan
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de walnoten, tomaatjes en Italiaanse kruiden in de keukenmachine en hak fijn. Doe nu de havermout, boekweit, eieren en het water erbij. Meng tot een glad geheel.
- Leg op de bakplaat een stuk bakpapier of een ‘bakmatje’ en smeer het mengsel uit over de plaat. Houd een dikte van ongeveer een halve cm aan. Het klopt dat het mengsel een beetje lobbig is. Gebruik een houten pollepel om het beslag goed over de plaat uit te smeren. Zet in de oven en bak ongeveer 10 minuten, zodat de bodem al wat steviger wordt.
- Zet een klein pannetje op en doe wat olie daarin. Bak de knoflook en de ui, voeg de tomatenblokjes in blik en de oregano toe en laat dit geheel zo’n 10 minuten inkoken, tot het een wat dikkere saus geworden is. Smeer uit over de pizzabodem en beleg vervolgens de pizza met groenten naar keuze en voeg eventueel vis of vlees toe. Ook mozzarella is lekker! Als laatste nog wat kaas en bak de pizza in 30 minuten af.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa jij aan de slag met dit recept voor havermout pizza? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
35 reacties
hmm, dit klinkt erg lekker. Ik heb laatst pizza gemaakt van bloemkool, mozarella en ei als bodem en dan tomatensaus, kaas, paprika en champignons als topping, was zeker een succes 🙂
Wat klinkt dit goed! Ga ik zeker proberen.
Je hebt een erg leuke blog, goede onderwerpen =)
de havermout zijn dat vlokken? en de boekweit, gebruik je ongekookte korrels?
ik wil het zeker proberen maar twijfel wat ik nu precies moet gebruiken.
Hoi Yvonne,
Wat leuk dat je de pizza wil gaan maken! De havermout zijn geen vlokken, maar havermout (dus geknipte korrels), bijvoorbeeld van Quaker of van het Basic merk van Albert Heijn. En de boekweit is meel. In de gewone supermarkt koop je deze bijvoorbeeld van Koopmans (staat bij de bakproducten). Ook bij de biologische supermarkt goed verkrijgbaar trouwens.
Succes! laat je weten wat je ervan vond?
Wat een leuk recept. Ik ben/was fan van pizza. Maar de standaard pizza is voor mij nu echt buikpijn eten vanwege de tarwe en volgens mij de hoeveelheid zuivel of room die er vaak bij zit. Havermout en boekweit gebruik ik veel. Ik denk dat ik dit recept zeker een keer ga proberen.
Wat leuk om te lezen dat je hier inspiratie vindt! De pizza is echt lekker en inmiddels heb ik ook een recept voor pizza met boekweitmeel, dat zal ik snel eens online zetten! Leuke blog heb jij trouwens!
Het is leuk om zo van elkaar te leren en inspiratie op te doen! Dus de gerechten en andere creaties die hier in de smaak vallen zijn leuk om te delen :). Ik maak nu vaak (soort van in plaats van pizza) een hartige taart. Kan wat meer groente in, en man en zoon lusten geen kaas. Maar voor mezelf een wat meer pizza iets, ga ik toch echt een keer proberen.
Het duurde even, maar de pizza staat nu in de oven. Nou ja, de bodem. Straks lekker van alles erop doen. Eens kijken of alles past wat ik gesneden heb. Ik maak niet je saus, dat doe ik wat anders. Maar ik ben benieuwd. Door de zongedroogde tomaatjes ruikt het “deeg” al lekker!
Hij is lekker!
Jaaaa, leuk om te horen!! Ben benieuwd naar de saus die je gemaakt hebt en hoe je de pizza belegd hebt! Eet smakelijk!
Ik heb als basis voor de saus tomatensaus van de Lidl gebruikt. Daar zit geen suiker in en volgens mij ook geen of niet zoveel E-nummers. Daar heb ik een sjalotje, 2 knoflooktenen en wat olijven fijngehakt doorheen/overheen gedaan. Dan wat salami-achtige worst (niet helemaal verantwoord, maar het is niet zo veel). Verder prei, groene paprika, courgette en tomaatjes. Op mijn helft nog wat geitenkaas en voor de mannen alleen wat olijfolie eroverheen. Verder nog wat bruchetta/intaliaanse kruiden eroverheen gedaan. Straks nog een klein restje opeten! Mmmm
Mag ik over je recept een berichtje op mijn eigen blog schrijven? Ik zal voor het recept natuurlijk naar jouw website/blog linken. Maar ik vind het leuk om mijn nieuwe pizza ervaring te delen.
beste
amai lekker receptje meestal maak ik ook de bodem via groenten en ei maar deze is ook heel lekker en vulde serieus ons buikje hmm
Ik ga het maken met havermeel. Lekker recept Reny!
Hallo! Ziet er érg lekker uit, deze pizza zou ik graag eens willen uitproberen! Maar is het een crunchy bodem of blijft dit ook beetje vochtig zoals de bloemkool, mozarella en ei bodem. Die had ik laatst gemaakt en was ook wel lekker van smaak maar helemaal geen krokante bodem. Bedankt alvast!
Op hoeveel graden moet de oven? Of lees ik er overheen?….
Ja ik lees eroverheen haha. Sorry! Ga deze snel proberen
Pingback: Joehoe! Weer pizza gegeten :) ! | Mevrouw Gewoontjes
Hoi,
Is er een alternatief voor de noten?
Mijn zoon heeft een noten allergie, vandaar.
Compliment voor je blog, ik lees het met veel plezier!
Je kunt de noten weglaten! Het geeft een extra crunch aan de bodem, maar zonder kan ook!
Vandaag de pizza gemaakt. Heerlijk!! Deze gaan we zeker vaker eten.
Als topping gebruikte ik groene pesto, tomaatjes, ui, mozzarella en beetje parmezaanse kaas. Echt verrukkelijk en een aanrader 🙂
Hoi Reny, voor hoeveel personen is deze pizza? 250 Gr. havermout lijkt zo veel voor 1 persoon, of vergis ik me daarin?
Klopt hoor, dat is behoorlijk veel voor 1 persoon. Met dit recept maak je een hele plaatpizza, dus dit is genoeg voor een hele bakplaat vol.
Wat een lekkere pizza! Ik heb het recept door vier gedeeld aangezien je aangaf dat je er een hele bakplaat van kon maken. Ik denk dat ik hem de volgende keer wat groter bak maar echt een lekker recept.
Als topic heb ik cottage cheese, koolvis, paprika, tomaat, champignons, rode ui en spinazie gebruikt. Pizza was kleiner als ik dacht dus de rest van mn groente/vis maar erbij gewokt.
De bodem werd wel wat zacht, denk wat teveel groente, rand bleef wel lekker krokant. Bodem is ook al heerlijk te gebruiken voor krokant brood bij bv soep e.d.
Top recept! Twee verbeter tips: Gebruik zongedroogde tomaat ipv cherry tomaat dan gaat de bodem meer op een echte pizza lijken. Voor de saus doe ik tomatenpuree ipv gepelde tomaten ook hierin zit minder vocht waardoor je een knapperige pizza krijgt
Dank je wel voor je reactie. Ik gebruik zongedroogde tomaatjes, lees het recept er nog eens op na. En door de tomatenblokjes (geen gepelde tomaten!) in te laten koken, krijg je een dikkere saus, waardoor de bodem lekker knapperig wordt. Maar het staat je natuurlijk altijd vrij om met mijn recepten te experimenteren!
Ik ga vanavond ook dit recept proberen (heb al wel spelt – en spelt/boekweit pizza’s gemaakt) maar ik reageer even omdat ik net ergens in een ander recept een tip las om de bodem krokanter te houden. Na het voorbakken eerst in smeren met olijf olie, dit schijnt het vocht tegen te houden! Dat ga ik dus proberen 🙂
En Reny dank voor al je leuke en lekkere recepten, ik heb er al aardig wat uitgeprobeerd!
Oh handig zeg, ga ik zeker een keer proberen!
We hadden het toevallig net over alternatieven voor de pizzabodem. De zongedroogde tomaatjes zijn dat tomaatjes uit olie of droge tomaatjes?
Bedankt voor je antwoord alvast.
Ik bedoel die zongedroogde tomaatjes in olie, in zo’n glazen pot.
Dag Reny, Ik volg sinds kort je blog, ben al langer bezig met suikervrij eten maar was op zoek naar lekkere receptjes (weinig inspiratie) en hier op jou blog er heel wat gevonden die ik wil proberen.
Gisteren de havermout pizza gemaakt, amai wat was dat lekker en gemakkelijk te maken ook! Heel erg bedankt voor het lekkere recept te delen, gaat hier zeker nog regelmatig gegeten worden.
Heerlijk deze pizza en een gezond alternatief. Zal vanaf nu regelmatig op ons menu verschijnen.
Bedankt. Wendy
Pingback: Healthy havermout-boekweit pizza – wendy's weekmenus
Klopt het dat je eerst de bodem volledig moet bakken. Dan groenten erop en dan nog even in de oven? Of de bodem een beetje bakken,groenten erop en dan verder bakken?
Oh neen, er komt rook uit mijn blender