Kleine hartige taartjes als voorgerecht in het mix & match kerstmenu, als dat geen feestje op je bord is! Ik hou van eenvoudige gerechtjes, waarmee je toch indruk kunt maken op je gasten. Zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn, als de smaken maar kloppen. En dat doen ze zeker bij deze hartige taartjes met pompoen, geitenkaas en gekarameliseerde ui. Ik ben gek op de combinatie van zoet en hartig, en ik vind ook eigenlijk dat een bladerdeeg taartje niet in het Mind Your Feed kerstmenu mag ontbreken. Vorig jaar zette ik ze als bijgerecht op tafel, en vulde ik de taartjes met broccoli, ook heel erg lekker! Dit jaar mogen deze hartige taartjes een eigen gang in het kerstmenu, want dat verdienen deze mooierds helemaal!
Het leuke aan bladerdeeg is dat het prachtige vormen krijgt tijdens het bakken, zonder dat je daar echt veel voor hoeft te doen. Het deeg doet in de oven zijn werk, en je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat ze goed belegd zijn. Zelf ben ik helemaal in de pompoen met geitenkaas fase, ik vind die combinatie zo lekker! Ik zet binnenkort ook nog een heerlijke amuse met pompoen en geitenkaas op mijn blog, ook al zo’n smakelijk hapje! Ik maak voor deze taartjes gebruik van kant en klaar bladerdeeg, maar wil je écht aan de slag voor het kerstmenu dan kun je het bladerdeeg ook zelf maken. Wel zo leuk natuurlijk, en je zou er zelfs ook speltbloem voor kunnen gebruiken. Wil je een glutenvrij taartje dan gebruik je natuurlijk glutenvrij bladerdeeg!
Heb je trouwens ook het andere voorgerecht uit het mix & match kerstmenu gezien? Tsja, dat gaat lastig worden hè… kiezen tussen de venkel appel salade met gerookte forel of dit hartige taartje! Ik zal je binnenkort wat mix & match suggesties geven, maar het leuke aan dit Mind Your Feed kerstmenu is dat je juist zelf de combinatie van de gerechten mag uitzoeken. No worries, je hebt nog even tot aan de Kerst! Dit taartje is wel een wat zwaarder gerecht dan de salade, maar wel echt een topper!
Hartig taartje met pompoen en geitenkaas met gekarameliseerde ui
Voor 4 taartjes:
- 4 plakken bladerdeeg
- 100 gr (fles) pompoen, voorgekookt
- 4 kastanjechampignons
- 50 gr geitenkaas
- 2 kleine rode uien
- 25 gr boter
- 1 el crème fraîche
- 1 el Griekse yoghurt
- 2 el balsamico azijn
- peper
- 1 tl tijm
- 1 el olijfolie
- 1 ei, losgeklopt
Nodig: bakplaat, bakpapier, schaaltje, kwastje, steelpannetje
Bereiden: De pompoen moet even voorgekookt worden. Snij 100 gr pompoen in blokjes en zet een pan water op het vuur. Voeg de pompoen toe en kook in circa 8 minuten beetgaar. Laat goed uitlekken in een vergiet.
Laat de plakken bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij elke plak bladerdeeg op 1 cm van alle 4 de randen voorzichtig langs de rand in. Zorg dat je het bladerdeeg niet helemaal doorsnijdt! Je krijgt nu als het ware een vierkant in de plak bladerdeeg, en een randje van 1 cm langs alle kanten. Prik in het midden van het vierkant gaatjes met een vork. Schuif de bladerdeeg taartjes nu voor 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal de taartjes weer uit de oven en druk eventueel het midden van het vierkant iets terug naar beneden.
Meng de crème fraîche met de yoghurt en balsamico azijn. Voeg een beetje peper toe en besmeer de bodem van de hartige taartjes met dit mengsel. De randjes laat je vrij.
Meng de pompoen met 1 el olijfolie en de tijm. Snij de kastanjechampignons in dunne plakken en brokkel de geitenkaas. We gaan nu de taartjes beleggen; op het balsamicomengsel leg je wat plakjes champignons, wat blokjes pompoen en wat verkruimelde geitenkaas.
Klop een ei los en smeer met een kwastje de randjes van de hartige taartjes in met het ei. Wanneer je alle randjes gehad hebt, smeer je ze nog een keer in! Zo worden de randjes straks prachtig bruin. Schuif nu de taartjes voor 20-25 minuten de oven in.
Tijd om de uien te karameliseren. Daar heb je weinig voor nodig, want de ui wordt vanzelf zoet! Schil de ui en snij in dunne ringen. Verwarm de boter in het pannetje en voeg – als de boter gesmolten is – de uien toe. Draai het vuur laag en laat de uien ongeveer 15 minuten zachtjes bakken.
Haal nu de hartige taartjes uit de oven en leg op elk taartje wat gekarameliseerde uien. Besprenkel nog met een drupje balsamico azijn en serveer direct.
Wat kun je al voorbereiden:
- De pompoen kun je alvast snijden en voorkoken. Laat goed uitlekken, meng met de olijfolie en tijm.
- Het mengsel met creme fraiche, yoghurt, balsamico en peper kun je al helemaal klaar zetten.
- De champignons kunnen van tevoren gesneden worden.
- Ook kun je alvast de geitenkaas brokkelen.
- Bewaar alles afgedekt in de koelkast.
Meer kerstrecepten vind je hier!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
1 reactie
Ik ben ook echt dol op de combinatie zoet en hartig, dus deze gaat zeker weten in de smaak vallen. Ziet er ook nog eens prachtig uit!