Haricots verts met spek en doperwten Zo, we zijn inmiddels een aardig eind op weg in de makkelijke en lekkere kerstrecepten! Ik hoop dat je al een klein beetje weet wat je wilt gaan maken…. Morgen ga ik nog een heerlijk kerstmenu met je delen. Ik ben namelijk nog lang niet klaar met jullie inspireren!
Waar ik veel vraag naar krijg, is naar recepten voor bijgerechten. En dat snap ik wel. Want leuk zo’n heerlijke schaal met Italiaans stoofvlees op tafel, maar er moet ook wat náást! Ik zette al eerder een heleboel bijgerechten voor Kerst op een rijtje en ik voeg daar vandaag deze haricots verts met spek en doperwten aan toe. Dit is een klassieker met een twist en dit gerecht zet je zo op tafel!

Klassieke kerst recepten
Je kunt het jezelf natuurlijk zo lastig maken als je maar wilt. Maar Kerst is voor mij niet de tijd om te gaan experimenteren. Natuurlijk is het leuk om flink uit te pakken, maar ik wil wel zeker weten dat wat ik op tafel zet ook echt goed is. Daarom val ik toch ook met Kerst regelmatig terug op klassiekers.
Waar ik dan wel een twist aan geef, want van standaard hou ik dan weer niet. Daarom deze haricots verts met spek en doperwten. En dan niet in die klassieke rolletjes, maar gewoon als lauwwarme salade. Erbij een sausje van witte wijn en tijm en smullen maar!

Voorbereiding:
- De haricots verts en doperwtjes kun je beter niet van tevoren klaar maken. De groenten worden er niet mooier en lekkerder op…
- De ontbijtspek kun je wel al van tevoren uitbakken. Bewaar dan afgedekt in de koelkast. Het is wel lekkerder als je de spek nog even kort opbakt voor het serveren. Anders is de spek koud en zijn de groenten warm.
- De witte wijn tijm saus kun je al helemaal van tevoren klaar maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Menu suggestie:
**
Italiaanse amuse in een glaasje
***
Stoofpot met rundvlees en bruin bier
Italiaanse aardappels uit de oven
Haricots verts met spek en doperwten
***
Tiramisu met aardbeien en prosecco

Ingrediënten
- 200 gram haricots verts
- 200 gram doperwten (vers!)
- 50 gram ontbijtspek
Voor de witte wijnsaus
- 50 gram boter
- 75 ml witte wijn
- 2 eetlepels kookroom
- 6 takjes verse tijm
Bereiden
- Begin met het maken van de witte wijn tijm saus. Schenk de witte wijn in het steelpannetje en breng op het vuur aan de kook. Laat zo’n 3 minuten inkoken en voeg dan de boter en de room toe.
- Ris de takjes tijm van de steeltjes en snij fijn. Voeg toe aan de saus en laat zachtjes stoven.
- Vul een kleine pan met water en zet op het vuur, breng aan de kook.
- Voeg de doperwten toe en kook zo’n 4 minuten. Voeg dan de haricots verts toe en kook deze nog 2 a 3 minuten mee. Je wilt de groenten met een bite en zeker niet door gekookt!
- Bak in de tussentijd in een droge pan de plakken ontbijtspek krokant. Laat ze even uitlekken op een vel keukenpapier en breek daarna in grove stukken.
- Doe de doperwten en haricots verts met de spek in een schaal en serveer met de witte wijn tijm saus.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer

Ga je aan de slag met dit recept voor haricots verts met spek en doperwten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s: Cooked by Renkse