Een Hollandse klassieker, vandaag deel ik hét basis recept om zelf oer-Hollandse hachee klaar te maken. Heerlijk zacht stoofvlees met onder andere uien, laurier en kruidnagels. Dit is zo’n traditioneel gerecht in de Hollandse keuken, ik wil je natuurlijk graag vertellen hoe ik dit klaar maak. Ben je klaar voor ultiem comfort food?
Hollandse hachee, mijn moeder maakte het vroeger al klaar en ik kan er nog steeds van genieten. Het allerlekkerst smaakt dit klassieke gerecht natuurlijk met rode kool, aardappelpuree en zelfgemaakte appelmoes. Met dit recept voor hachee zit je zeker goed, heerlijk zacht sukadevlees boordevol smaak. Wat mij betreft mag het koude herfstweer eraan komen hoor, ik ben er helemaal klaar voor!
Hachee basisrecept
Ken je klassiekers…. uit de Hollandse keuken! Dit basisrecept voor hachee mag dus zeker niet ontbreken… een stoofgerecht met als basis runder sukadelappen, (veel!) uien, verwarmende hachee kruiden en…. mijn geheim voor heerlijk mals hacheevlees… een zuurtje toevoegen! Voor die typische hachee smaak voeg ik ook nog zoetigheid toe, dat hoort echt wel bij dit klassieke stoofpotje.
Dat is sowieso het geheim voor boterzacht stoofvlees, het toevoegen van iets zuurs. Door het toevoegen van een zuur ingrediënt zoals (balsamico)azijn, bier, rode wijn of bijvoorbeeld tomatenpuree maak je het vlees malser en zachter en valt het na lang stoven bijna uit elkaar…. dat is precies hoe je hacheevlees wilt eten toch!? Ik wel! Bij dit recept voor hachee ga ik voor rode wijn, daar wordt de smaak van deze stoofpot nog intenser van.
Hachee kruiden
Net als voor heel veel traditionele recepten – die al jaren in heel wat keukens worden gemaakt – zullen er inmiddels heel wat variaties op hachee bestaan. Vandaag mijn makkelijke basisrecept waar je zelf de kruiden aan toevoegt. Die zakjes kant-en-klare hachee-kruiden heb je dus zeker niet nodig om tot een heerlijk stoofgerecht te komen.
De basis voor deze stoofschotel met runder sukadevlees is kruidnagel en laurier. Ik voeg daar zelf nog graag nootmuskaat en een beetje paprikapoeder aan toe. Een snuf peper en zout maken het gerecht af. Wat vooral voor mij die typische hachee-smaak geeft, zijn de uien die lekker lang meestoven en het zoetje dat je toevoegt in de vorm van een beetje appelstroop.
Basisrecept hachee maken:
Wat heb je nodig om zelf een heerlijke pan met oer-Hollandse hachee te maken:
- Een stoofpan met stevige bodem. Hachee is een stoofgerecht dat lekker lang mag pruttelen. Maar juist omdat het stoofvlees lang op staat, is de kans op aanbranden groot als je een normale pan gebruikt. En door de suikers uit de uien en appelstroop is die kans nog wat groter… Zorg dus dat je een goede stoofpan hebt, daar ga je de komende winter veel plezier van hebben!
- Goed vlees! Vlees is wat het stoofgerecht kan maken of breken. Voor stoofvlees gebruik ik zelf graag runder sukadevlees, dit is niet al te mager vlees en wordt door het stoven heerlijk zacht. Je kunt ook runder riblappen gebruiken, dit vlees is nog wat vetter en wordt ook heerlijk mals. Ga je voor te mager vlees, dan wordt het vlees door het koken juist erg droog en dit wil je natuurlijk niet. We gaan voor lekker zacht draadjesvlees….
- Uien, deze horen er natuurlijk gewoon in. Ik bak ze lekker lang, waardoor ze al goed zoet worden, dit ga je uiteindelijk natuurlijk proeven, heerlijk!
- Een beetje bloem. Door het rundvlees even door de bloem te husselen en dit ook mee te bakken, krijg je een mooie gebonden saus. Lekker voor over de aardappelpuree!
- Kruiden: laurier, kruidnagel, peper en zout. Eigenlijk heb je daar al genoeg aan!
- Olie én boter om in te bakken! Voor dit oer-Hollandse gerecht is ook boter toevoegen heel belangrijk, daar krijg je die volle smaak van.
- Natuurlijk serveer je deze zelfgemaakte hachee met heerlijke romige aardappelpuree en rode kool!
Meer stoofvlees recepten:
Heerlijk, stoofvlees dat lang mag pruttelen, het is er de tijd van het jaar voor. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor stoofvlees recepten, ga dan ook eens aan de slag met:
- Limburgs zuurvlees
- Daging smoor – Indonesisch stoofvlees
- Italiaans stoofvlees
- Vietnamees stoofvlees
- Kalkoen stoofpotje met champignons
- Stoofpotje van rund met bruin bier
Ingrediënten
- 600 gram runder sukadelappen
- 4 middelgrote uien
- 500 ml runderbouillon
- 100 ml rode wijn
- 3 eetlepels appelstroop
- 3 laurierblaadjes
- 6 kruidnagels
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel paprikapoeder
- 4 eetlepels olijfolie (om in te bakken)
- 50 gram boter
- 3 eetlepels bloem
- snuf zout
- snuf peper
Bereiden
- Snij de runder sukadelappen in blokjes van 1½ x 1½ cm en doe ze in een schaal. Schep hier 3 eetlepels bloem door heen en voeg een snuf peper en zout toe.
- Verwarm de olie in een stoofpan met dikke bodem en schroei het vlees rondom aan. Schep het daarna uit de pan en zet even apart.
- Voeg eventueel nog wat extra olie toe maar maak de pan niet schoon. Laat de boter smelten in de pan. Fruit de uien aan, bak zo'n 5 minuten tot de uien zacht en glazig zijn. Voeg dan het rundvlees toe aan de pan.
- Schenk de rode wijn en blus het vlees hiermee af. Laat even 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Schenk de runderbouillon in de pan en voeg de appelstroop, laurier, kruidnagels, nootmuskaat en paprikapoeder toe.
- Laat minstens 2 uur stoven op zacht vuur met de deksel schuin op de pan. Roer regelmatig even door om aanbranden te voorkomen. Serveer met rode kool en aardappelpuree.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor hachee? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.