Deze groenteschotel met gehakt is de ideale manier om lekker veel groenten aan je maaltijd toe te voegen. In dit recept gebruik ik een heerlijke mix van paprika, courgette, pompoen, broccoli en bospeen. Deze groenten zorgen niet alleen voor kleur, maar ook voor een smakelijke groenteschotel boordevol vitamines. De witte bonen maken deze groenteschotel met gehakt makkelijk en compleet recept dat perfect is voor drukke doordeweekse dagen.
De groenteschotel met gehakt wordt klaargemaakt in één pan, terwijl de gehaktballen apart worden gebakken. Dit zorgt ervoor dat de groenten hun structuur behouden en de gehaktballen een heerlijke korst krijgen. De gehaktballen maak ik van rundergehakt, dat ik op smaak breng met ketjap, mosterd, sambal en gerookt paprikapoeder. Zo krijgen ze een licht pittige en kruidige twist die perfect past bij de groenten.
Groenteschotel met gehakt
Wat deze groenteschotel zo fijn maakt, is dat het een handige manier is om restjes groenten op te maken. Heb je nog wat paprika, courgette of broccoli liggen? Gooi het in de pan en maak er iets lekkers van! Dit recept is heel flexibel, dus je kunt eindeloos variëren met wat je in huis hebt. Bovendien is het een eenvoudige manier om meer groenten te eten, zonder dat het ingewikkeld wordt.
De witte bonen in dit gerecht zorgen voor een extra verzadigend effect. Ze voegen niet alleen koolhydraten toe, maar ook vezels en plantaardige eiwitten, wat deze groenteschotel tot een volwaardige maaltijd maakt. Ideaal als je een voedzaam gerecht zoekt dat snel en makkelijk te maken is. Bovendien past het bij elk seizoen, omdat je de groenten kunt aanpassen aan wat er beschikbaar is.
Gezonde groenteschotel
Met dit recept zet je in een handomdraai een gezonde en smaakvolle groenteschotel op tafel. De combinatie van groenten, gehaktballen en witte bonen zorgt voor een goede balans tussen smaak, voedingsstoffen en gemak. Het is een gerecht waar iedereen van zal smullen, of je het nu serveert tijdens een doordeweekse dag of in het weekend.
Wil je liever een koolhydraatarme groenteschotel? Dan kun je de witte bonen uit dit recept weglaten. De smaak wordt er echt niet minder van en met zoveel groenten in dit recept zet je nog steeds een gezonde maaltijd op tafel!
Meer groenteschotel recepten:
Ook helemaal fan geworden van makkelijke groenteschotel recepten? Zoals je misschien wel weet hou ik ervan om lekker veel groenten in mijn gerechten te verwerken. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Ga dan eens aan de slag met een van de volgende groenteschotel recepten:
- Broccoli zoete aardappelschotel met kip
- Ovenschotel met broccoli, kip en champignons
- Zoete aardappel ovenschotel met spinazie
- Oosterse groenteschotel met kip en rijst
- Bonenschotel met broccoli en mozzarella
Ingrediënten
Voor de groenteschotel:
- 1 paprika
- 1 courgette
- 400 gram pompoen
- 200 gram broccoli
- 4 bospeen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram witte bonen (voorgekookt)
- 1 blikje tomatenpuree
- 400 ml bouillon
- 1 el mosterd
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 2 tl oregano (gedroogd)
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- peper
- olie om in te bakken
Voor de gehaktballetjes
- 500 gram rundergehakt
- 1 ei
- 50 gram paneermeel
- 2 el ketjap
- 1 el mosterd
- 1 tl sambal
- 1 tl nootmuskaat
- 2 tl komijn
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper
- snuf zout
- klont boter (om in te bakken)
- 200 ml runderbouillon
Bereiden
- Begin met het maken van de gehaktballen. Doe het rundergehakt in een schaal en schenk hier de ketjap bij. Voeg de mosterd toe, samen met de sambal, nootmuskaat, komijn, cayennepeper, gerookt paprikapoeder en een snuf zout.
- Tik het ei bij het gehakt en voeg het paneermeel toe. Kneed alle kruiden en ingrediënten door het gehakt.Blijft het gehakt wat vochtig, voeg dan nog wat paneermeel toe. Vorm met je handen 8 gelijke gehaktballen van het gehakt en 'draai' ze in je handen tot een stevige gehaktbal. Laat de gehaktballetjes even rusten.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de paprika in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna in blokjes. Snij de courgette over de lengte doormidden, snij nog een keer doormidden en daarna in fijne plakken.
- Schrap de bospeen en snij in plakjes. Snij de pompoen in blokjes van 1½ x 1½ cm. Snij de roosjes broccoli van de steel.
- Verwarm een drup olie in de hapjespan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg dan de paprika, courgette, bospeen en pompoen toe.
- Schep de tomatenpuree en de mosterd bij de groenten en voeg de bouillon samen met de takjes rozemarijn en tijm toe. Voeg ook het gerookt paprikapoeder en de oregano toe. Breng aan de kook en laat zachtjes zo'n 10 minuten pruttelen.
- Verwarm een klont boter in de koekenpan. Wacht even tot de boter verkleurt en leg dan de gehaktballen in de pan. Braad aan alle kanten kort aan tot een bruin korstje ontstaat en schenk dan de runderbouillon in de pan. Draai het vuur laag en laat de gehaktballen zachtjes zo'n 10 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
- Voeg aan de pan met groenten de broccoli en witte bonen toe en laat nog zo'n 5 minuten meekoken tot de broccoli beetgaar is.
- Serveer de groenteschotel met de gehaktballetjes.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor groenteschotel met gehakt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.