Er zijn van die dagen, dan moet het avondeten snel op tafel staan. De kinderen hebben standaard om half 6 honger, jij bent druk geweest en voor de avond zijn er ook al weer veel plannen. Wat altijd mijn redding is, is om een aantal groenten standaard in huis te hebben. Zo lukt het mij altijd wel weer om een gezonde en voedzame maaltijd op tafel te zetten. Waar het dan vaak op uitdraait is deze snelle groenteschotel met gehakt.
Schrijf op je boodschappenlijstje; wortelen, courgette, uien, champignons en knoflook. Zo kun je op drukke avonden altijd uit de voeten. Het zijn misschien niet de meest spannende groenten, maar ze zijn super handig en goed te combineren met eigenlijk alles.
Wortelen zijn gezonde en goedkope groenten. Wortels hebben een hoog vocht- en vezelgehalte, en daarmee een goede uitwerking op de darmen.Verder bevatten wortels veel vitamine A, goed voor de ogen. Ook zijn wortels rijk aan caroteen en pectine, wat vaatverwijderend werkt en goed is voor de bloeddruk. Zo verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten. De anti-oxidanten in de caroteen helpen ontstekingen in de cellen van ons lijf tegen te gaan. Kook de wortels echter niet te lang, hoe meer oranje kleur ze nog hebben, hoe meer caroteen ze bevatten.
Goed, een snelle maaltijd op tafel. Bij ons thuis is deze groenteschotel favoriet. Ik kijk vaak nog even wat ik nog in huis heb en maak daar een maaltijd van. De kinderen vinden deze groenteschotel met gehakt ook altijd een feest; het zijn vrij zachte smaken en de groenten zijn niet al te herkenbaar. Want ja, met 2 kinderen van 3 en 1,5 jaar oud, ken ik het probleem dat een bordje groenten resoluut weggeschoven wordt…. Ik vind het leuk om van het gehakt kleine balletjes te maken. Zie de kinderen eens stralen als ze zo’n klein balletje op hun bord krijgen!
Ingrediënten groenteschotel met gehakt
- 5 a 6 stevige wortels
- 1 courgette
- 5 a 6 champignons
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 400 ml tomatensaus (biologisch, zonder toevoegingen)
- 1 pot (biologische) borlottibonen
- peper
- paprikapoeder
- rozemarijn
- tijm
- (kokos)olie
Voor de gehaktballetjes:
- 350 gram (kip) gehakt
- 1 a 2 sjalotjes
- zout
- peper
- paprikapoeder
- nootmuskaat
- 1 ei
- 1 eetlepel boekweitmeel
- (kokos)olie
- 150 ml water
Bereiden: schil de wortels, snijd deze in dunne plakjes en kook deze beetgaar. Snijd de ui, courgette en champignons in kleine stukjes. Verhit wat olie en fruit de ui samen met de geperste knoflook. Voeg vervolgens de courgette en champignons toe en laat even meebakken.
Maak de gehaktballetjes als volgt klaar; doe het gehakt in een schaal en voeg de fijngesneden sjalotjes toe. Voeg naar smaak zout, peper, paprikapoeder en een snuf nootmuskaat toe. Breek het ei boven de kom en kneed door het gehakt. Voeg naar behoefte (ligt eraan hoe nat het gehaktmengsel is) nog een eetlepel boekweitmeel toe. Maak ongeveer 10 kleine gehaktballetjes. Zet een pan op het vuur, verwarm de (kokos)olie en bak de balletjes kort aan. Voeg nu ongeveer 150 ml water toe en laat de balletjes rustig garen.
Voeg bij het groentemengsel nu de de wortels toe en schep het geheel om. De tomatensaus kan nu toegevoegd worden en naar smaak peper, paprikapoeder, rozemarijn en tijm toevoegen. Breng aan de kook en laat even rustig stoven. Spoel de bonen af in een vergiet en voeg bij het groentemengsel. Laat ze rustig warm worden (de saus mag dus nu niet meer koken).
Eet smakelijk! Lekker met wat (geiten)kaas.
Tip: je kunt natuurlijk nog veel meer groenten toevoegen. Je zou dan zelfs de bonen weg kunnen laten.
Tip: heb je nog over van deze groenteschotel met gehakt? Niet weggooien! Zet in de koelkast voor een gezonde lunch de volgende dag.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).