Volgens traditie wordt het aspergeseizoen geopend op de tweede donderdag van april. Afgelopen donderdag was het dan zover, en vanaf nu mag je ze weer volop eten, de asperges! Nou heb ik me niet helemaal aan deze datum gehouden, want zodra ik ze bij de groenteboer zie liggen, dan neem ik ze mee. Ik maakte er deze eenvoudige, maar natuurlijk wel smaakvolle, groene aspergesoep met zalm mee. Past helemaal bij deze tijd van het jaar!
Het (Nederlandse!) aspergeseizoen duurt niet lang… vanaf begin april tot eind juni, zo’n 10 weken bij elkaar. Van vroeger weet ik nog dat we dan regelmatig witte asperges aten, door mijn moeder traditioneel klaar gemaakt met een eitje, gekookte aardappels en vaak wat ham of gerookte zalm erbij. Ook nog steeds erg lekker, zeker met een glaasje witte wijn erbij.
Groene asperges
Maar de laatste tijd ben ik toch meer van de groene asperges, en dan maak ik er een feestelijke plaattaart mee, of serveer ik ze als bijgerecht met een friszoete balsamicodressing. Maar van asperges kun je ook soep maken. Nee wacht, van aspergeschillen kun je ook soep maken. Ten minste, als je het over witte asperges hebt… want groene asperges hoef je niet te schillen. Dus die kan in z’n geheel in de soep! Oftewel, van asperges kun je soep maken….
Mijn trucje trouwens om nog wat extra groenten aan de soep toe te voegen, is door de steel van een broccoli ook te gebruiken voor de soep. Die hou je toch altijd maar over, maar die kan dus echt prima in de soep. Vanaf nu doen hè?
Groene aspergesoep met zalm
Voor 4 personen:
- 400 gr groene asperges
- 1 broccolisteel
- 1 kleine aardappel
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 800 ml water
- 1 bouillonblokje
- peper
- zout
- verse dille
- zalmsnippers
- 100 ml plantaardige room
- (kokos)olie om te bakken.
Nodig: grote soeppan, staafmixer
Bereiden: Snij van de asperges de harde onderkant af, zo ongeveer 1 cm. Snij de asperges in stukken en hou de bovenkanten apart.
Snij de broccolisteel in stukken, schil de aardappel en snij in blokjes. Snipper de ui en maak de knoflook schoon.
Doe wat olie in een pan en voeg hier de ui aan toe. Fruit de ui totdat deze glazig ziet en voeg dan de knoflook toe. Bak nog even mee. Doe nu de asperges (niet de bovenste stukjes!), de broccolisteel en de aardappel in de pan. Schep om en voeg het water en een bouillonblokje toe. Breng aan de kook en kook totdat de groenten gaar zijn.
Wanneer de groenten gaar zijn, zet je het vuur af en gebruik je de staafmixer om een gladde groene aspergesoep te maken. Doe nu de bovenste topjes van de asperges in de soep en laat even 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg nu de plantaardige room en de zalmsnippers toe en zet het vuur nog even aan. Laat zachtjes warmen, maar breng niet meer aan de kook. Breng nog op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over 4 kommen en knip wat dille uit boven elke kom. Eet smakelijk!
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
7 reacties
Wat zijn asperges toch lekker hè? Wit of groen, het maakt mij niet uit. Vanaf volgende week verkoopt de aspergeboer bij mij in de buurt weer deze heerlijke groente dus dan kan ik ook los in de keuken. Verheug me er nu al op. Deze soep is wel een kanshebber. Ziet er goed uit!
Oh die ga ik proberen!
Maak zelf andere aspergesoep maar nog nooit met groene asperges.
Bedankt voor het recept!
Wat doe je met de bovenste stukjes van de asperges?
Lijkt me heel lekker. Maar wat die je met de topjes van de asperges? Die vind ik niet meer terug in het recept.
Dank je wel voor jullie oplettendheid! 🙂 Die topjes gaan als laatste nog weer in de soep, ik heb het recept bijgewerkt.
Ik neem aan dat je gerookte zalm bedoelt? of verse? of uit blik?
Dat neem je goed aan 😉 Gerookte zalm dus