Gravad lax. Het stond echt al heel lang op mijn lijstje om met dat recept voor gemarineerde zalm eens aan de slag te gaan. Ik bleef het steeds maar uitstellen, omdat ik dacht dat het heel ingewikkeld zou zijn.
Maar wat blijkt, zelf gravad lax maken is eigenlijk echt heel makkelijk, je hebt er alleen even de tijd voor nodig. En zelfs dat zou geen reden hoeven zijn om niet met dit recept voor gravad lax aan de slag te gaan, want de koelkast doet het meeste werk!
Voor dit heerlijke voorgerechtje, of hapje vooraf gebruikte ik lekker verse kruiden zoals bieslook en dille. En ik kreeg de tip om een beetje limoncello aan de marinade toe te voegen.
Het resultaat…. boterzachte verse zalm vól smaak! Echt, goddelijk! En daarmee, trap ik de kerstrecepten voor 2020 af!
Gravad lax recept
Als ik aan Kerst denk, denk ik ook aan gravad lax. En dan vooral dat het een recept is dat al jaren op mijn lijstje staat om eens mee aan de slag te gaan… toch verzon ik steeds weer een ander gerecht en bleef ik het maken van deze gemarineerde zalm maar uitstellen.
Tot dit jaar, het is er eindelijk van gekomen! Deze gravad lax in limoncello met mosterd-dille creme fraiche is een heerlijk hapje op de borrelplank, maar zou je ook als klein amuse gerechtje vooraf kunnen serveren met de feestdagen. Of wat dacht je van een luxe voorgerecht? Ik zette al eens eerder een zalm carpaccio met honing-mosterd dressing op tafel met Kerst en ik kan alvast verklappen…. Deze gravad lax is echt versie 2.0!
Verse zalm!
Gravad lax is een Scandinavisch recept voor gemarineerde zalm. Door de zalm te marineren in onder andere zout, suiker, bieslook en dille – en dus een scheutje limoncello – krijgt de vis een intens zachte smaak.
Echt, je weet niet wat je proeft! Voor dit recept gebruik je wel echt kakelverse zalm! Laat bij de visboer een mooi stuk afsnijden, dat is het lekkerst.
De gravax lax ligt minstens 24 uur in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken. En daarna snij je er flinterdunne plakjes van. Heerlijk als borrelhapje, klein amuse hapje met zalm of als luxe voorgerecht met de Kerst.
Ik heb trouwens getest en de zalm is – na het aansnijden – echt nog wel een dag of 3 houdbaar in de koelkast. Dus mocht je wat overhebben na de feestdagen, maak er dan voor jezelf een heerlijk broodje gravad lax mee!

Nodig
- Zware houten plank, pakken melk of conservenblikken
Ingrediënten
- 500 gram verse zalmfilet (met huid)
- 15 gram verse bieslook
- 15 gram verse dille
- 1 citroen
- 40 gram zout
- 25 gram suiker
- 1 theelepel peper
- 3 eetlepels limoncello
Voor de mosterd-dille creme fraiche
- 4 eetlepels creme fraiche
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel mosterd
- 2 takjes verse dille
Bereiden
- Zorg voor een ovenschaal die groot genoeg is om er de verse zalm in te leggen. Bekleed de ovenschaal met huishoudfolie en laat voldoende overhangen om de zalm er straks mee af te dekken.
- Hak de bieslook en dille fijn. Doe in de schaal.
- Voeg het zout, de suiker en peper toe aan de schaal.
- Rasp de schil van 1/2 van de citroen. Pers 3 eetlepels citroensap uit boven de schaal en voeg de geraspte citroenschil toe. Schenk de limoncello bij de marinade voor de zalm en meng alle ingrediënten door elkaar.
- Leg de verse zalm op de huid in de ovenschaal. Schep het kruidenmengsel op de zalm en bedek de hele vis hiermee.
- Vouw het huishoudfolie over de verse zalm met kruidenmarinade en leg hier een zware (houten) plank op. Hierop leg je bijvoorbeeld 2 pakken melk of 2 conservenblikken, zodat de smaken echt in de zalm 'geduwd' worden.
- Laat de gravad lax nu minstens 24 uur, maar liefst 48 uur in de koelkast staan. In deze tijd komt er vocht uit de zalm, dit kun je gewoon in de ovenschaal laten. Voordat je de zalm gaat opdienen, veeg je voorzichtig de kruidenmarinade van de vis. Je kunt de marinade er ook voorzichtig afspoelen onder de kraan.
- Meng 4 eetlepels creme fraiche met 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel mosterd. Hak de dille fijn en roer deze door de creme fraiche.
- Serveer de gravad lax in limoncello met de mosterd-dille creme fraiche op een grote schaal. Snij er flinterdunne plakjes van - de huid eet je niet - en zet er bijvoorbeeld een stokbroodje bij.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
Foto’s door Renske van Buren