Ja, ja, ik deel deze week mijn toppers van de Oostenrijkse menukaart met je, en deze goulashsoep staat zeker hoog op mijn lijstje! De ene dag ski je nou eenmaal wat harder dan de andere dag en dus heb ik de ene dag meer trek in een kom soep, en de andere dag in een wat groter gerecht. Deze goulash soep met paprika en aardappel is ook erg lekker als het heel koud is, want door de kruiden is deze soep zo verwarmend. Ik kan me zelfs herinneren dat ik eens een goulash soep at die bijna pittig was, ik hou er wel van…. Vlak voor mijn vakantie maakte ik thuis dus alvast een grote pan soep klaar, zodat ik een van mijn favoriete wintersport gerechten ook hier met je kan delen.
Goulash soep recept
Dit gerecht komt van oorsprong helemaal niet uit Oostenrijk, maar uit Hongarije. De geschiedenis zal er ongetwijfeld voor gezorgd hebben dat deze stoofschotel -en deze daarvan afgeleide soep – uiteindelijk ook in de wintersportgebieden op de kaart staat. Ik heb deze soep meerdere malen ín een kom van brood geserveerd gekregen, en dat eet niet heel makkelijk kan ik je zeggen. Maar leuk is het natuurlijk wel! Het geheim van een echt goede goulash soep is wat mij betreft dat het vlees zo zacht is, dat het bijna uit elkaar valt. Daar heb je geduld voor nodig, en daarom maakte ik deze soep al een dag van tevoren klaar. Daar wordt ie trouwens alleen maar lekkerder van, dus zeker doen!
Oostenrijkse goulashsoep
Uiteraard, maar dat geldt voor de meeste recepten die deze week online kwamen, heb ik het recept voor een originele, goedgevulde goulash soep even opgezocht. En zoals dus met veel van die typische gerechten, bestaan er misschien wel honderd originele recepten voor deze soep. Ik besloot om overal wat van mee te pakken, maar in eigenlijk geen enkel recept kwam ik de rode paprika tegen. Terwijl die er volgens mijn herinnering toch echt bij hoort. Ik heb zelfs nog even staan twijfelen over bonen in de soep…. maar dan zou het meer een bruine bonen soep worden, zei Simon toen. Okee, point taken, dit is mijn versie van de goulash soep! En als je mij op Instagram volgt, dan heb je kunnen zien of ik hier deze week al een kommetje van gegeten heb….
Nodig
Ingrediënten
- 3 flinke aardappels
- 2 rode paprika
- 2 uien
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 125 gram spekblokjes
- 200 gram runderlappen
- 1 liter water
- 1 bouillonblokje (rund)
- 1 eetlepel witte wijn azijn
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel cayennepeper
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 2 blaadjes laurier
- boter om te bakken
Bereiden
- Schil de aardappels en snij in blokjes, ongeveer 1 x 1 cm. Maak de uien en paprika’s schoon en snij deze fijn. Maak ook alvast de knoflook schoon.
- Snij de runderlappen in stukjes, redelijk fijn zodat het hapklare brokken zijn.
- Verwarm wat boter in de soeppan en fruit hier de ui zachtjes in aan. Bak de spekblokjes, het rundvlees en de gesneden paprika nu ook mee. Pers de teentjes knoflook uit en blijf regelmatig omscheppen. Bak ongeveer 4 minuten.
- Voeg nu het water en het bouillonblokje toe aan de pan. Daarna mogen de aardappels erbij, en natuurlijk de kruiden. Schenk de azijn bij het water, en daarna voeg je de tijm, komijn, cayennepeper, nootmuskaat en de laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook.
- Laat even kort koken, slechts een paar minuutjes, en draai dan het vuur zachter. Nu mag de goulash soep met paprika en aardappel rustig 45 minuten stoven, dus op heel zacht vuur doorpruttelen. Daarna zet je het vuur uit, en laat je de soep minstens 3 uur rusten. Zo kan het zetmeel van de aardappels zorgen dat de soep nog wat dikker wordt, want zo hoort een goulash soep te zijn: lekker dik!
- Voor het serveren warm je de soep uiteraard even op. Vind je de soep nog niet stevig genoeg, gebruik dan wat aardappelzetmeel of bloem om te binden. Enjoy! Lekker ook met een stukje desembrood!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
6 reacties
Ik heb hier nog nooit van gehoord, maar het klinkt onwijs goed!
Oh ja, heerlijk! Ik maak ‘m ook altijd zelf maar dan zonder de spekjes (die zitten er bij een balkan restaurant nooit in) en met tomaten en een rode peper. En uiteraard horen er paprika’s in, zonder paprika geen goulashsoep!
U vergeet nog een belangrijk ingrediënt, NL paprikapoeder! Een koffielepel of 2 net na fruiten van de uien.
Ik heb de soep vanmorgen gemaakt, echter ziet jouw soep er heel rood uit, de mijne helemaal niet.. Hij ziet bruin
Kan het zijn dat jij tomaat erin gebruikt hebt?
Ik heb je recept helemaal gevolgd
Hallo Rent, vandaag aan jouw recept voor de goulashsoep. Het is onverhoopt niet op tijd klaar.. ik wist van de min. 3 uur maar het is misgelopen. Ik moet het nu een bewaren tot morgen. Heb jij ervaring als de soep 24 uur heeft gestaan/ gerust? Is dit dan nog lekker? En is de aardappel dan nog in orde of is dit opgelost in het vocht?
Oeh, Maaike, ik had drukke dagen en ben waarschijnlijk een tikkeltje laat met mijn reactie. Is het goed gekomen met de soep? Ik denk dat het wel goed moet zijn gegaan met de aardappel….?!