Gnocchi – die Gn aan het begin spreek je uit als Nj – zijn zachte bolletjes, die de Italianen eten als een soort pasta. Deze gnocchi worden meestal gemaakt van aardappels met bloem, en ik vind ze altijd best zwaar… Het is een goed vullend gerecht, maar wel super lekker! Als ze goed gemaakt zijn, that is…. Omdat ik in mijn kerstmenu toch iets van pasta wilde laten terugkomen, bedacht ik om gnocchi van courgette te maken. Een stuk lichter, en perfect als voorgerecht zo!
Gnocchi di patate
Toen ik in november nog een paar dagen in Italië was, at ik een gerecht van gnocchi met een saus met veel groenten en vis. Echt heerlijk! Maar ik at mijn bordje niet leeg… het was me te machtig!
Gnocchi worden meestal gemaakt van een combinatie van gepureerde aardappels met bloem en dan even kort gekookt. Juist door de aardappels worden ze best zwaar. Maar uit dat gerechtje, dat ik daar dus als voorafje geserveerd kreeg, haalde ik mijn inspiratie voor dit recept.
Gnocchi van courgette
Je kunt gnocchi namelijk van zoveel meer maken dan van aardappels. Ik heb ze al eens gemaakt van zoete aardappel, en volgens mij moet het ook lukken met pompoen. En met courgette kan het dus ook. Ik maakte er tenslotte al eerder pasta van!
Door de courgette te gebruiken worden deze bolletjes een stuk lichter. Je hebt echter nog steeds wel bloem nodig om ze te binden.
Gnocchi recept
Als je nog nooit zelf gnocchi hebt gemaakt, dan is dit een mooi moment om eens aan de slag te gaan. Ja, dat zeg ik nu, zo vlak voor de feestdagen. Want hoewel ik je nooit aanraad om nieuwe recepten te proberen zo vlak voor de Kerst, kunnen deze gnocchi van courgette echt niet mislukken!
De rest van dit voorgerecht uit mijn kerstmenu bestaat expres uit alleen maar groenten. Zo is het een lekker hapje vooraf en is er daarna nog ruimte genoeg voor dat Italiaans gevulde gehaktbrood in pancetta!
Gnocchi van courgette met salieboter en Parmezaan
Voor 4 personen:
Voor de gnocchi:
- 200 gr courgette
- 80 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 100 gr (spelt) bloem + extra
- 1 teen knoflook
- 1 eiwit
- snuf zout
- peper
- 1 el olie om te bakken
Verder:
- 200 gr courgette
- 4 blaadje salie
- 4 blaadjes munt
- 1 teen knoflook
- 50 gr boter
- Parmezaanse kaas
Nodig;
koekenpan, staafmixer of keukenmachine, mengkom, pan om te koken, spiraalsnijder of juliennesnijder, vergiet
Bereiden:
Begin met het maken van de gnocchi. Was de courgette, dep goed droog en snij in blokjes van 1 x 1 cm. Verwarm een eetlepel olie in de koekenpan en voeg de courgette toe, pers 1 teen knoflook erbij uit. Bak ongeveer 5 minuten rustig aan, tot de courgette zacht is.
Laat de courgette afkoelen en pureer dan met de staafmixer. Voeg nog peper en zout naar smaak toe. Schep de courgette nu in de mengkom en doe hier de Parmezaanse kaas, de bloem en het eiwit bij. Meng tot een licht plakkerige deegbal. Voeg eventueel extra bloem toe, het deeg moet niet meer aan je handen plakken.
Bestuif een schoon werkblad met bloem. Rol het deeg voor de gnocchi van courgette uit tot een plak van ongeveer 1 cm dik. Snij eerst reepjes van het deeg van ongeveer 1 cm breed, en daarna de reepjes in stukjes van 1,5 cm lang.
Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Snij met een spiraalsnijder de andere courgette in lange slierten.
Laat de gnocchi voorzichtig in het kokende water glijden. Ze hoeven maar een paar minuten te koken. Als ze boven komen drijven, zijn ze klaar. Schep uit de pan en laat uitlekken in een vergiet.
Snij de blaadjes salie en munt fijn. Smelt de boter in de koekenpan – schoonmaken hoeft niet – en laat de boter smelten. Voeg de salie en munt toe en pers een teen knoflook uit boven de pan. Laat de boter niet bruin worden! Schep nu de courgetteslierten in de pan en blijf omscheppen.
Voeg als laatste de gnocchi van courgette nog toe aan de koekenpan en bak kort mee. Draai na 1 minuut het vuur uit. Verdeel de gnocchi en de courgetteslierten over de borden.
Maak het gerecht af met – lekker veel! – Parmezaanse kaas en nog wat verse munt.
Voorbereiden:
- Het deeg voor de gnocchi kun je al helemaal klaar maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en rol pas uit op het moment dat je de gnocchi gaat koken.
- Als je de gnocchi toch al eerder wilt snijden, bestuif dan met wat extra bloem. Zo voorkom je dat ze aan elkaar plakken.
Ga je aan de slag met dit recept voor gnocchi van courgette met salieboter en Parmezaan? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest