Gnocchi ovenschotel met spinazie, mozzarella en Parmezaanse kaas. Een ultiem comfort food recept uit de oven… Van deze makkelijke ovenschotel met pasta ga je heel gelukkig worden, geloof mij maar! Zachte kussentjes van aardappel en bloem, in een zelfgemaakte tomatensaus boordevol smaak, met lekker veel kaas en ook nog verse spinazie, dat klinkt als de perfecte vegetarische ovenschotel met pasta!
En dat is het ook! Sowieso ben ik altijd gek op makkelijke recepten voor ovenschotels, dus verwacht er daar nog flink wat meer van de komende tijd. Ik ga je volop inspireren, en niet alleen met ovenschotels met aardappelpuree, maar ook met ovenschotels met pasta, rijst en dus ook deze ovenschotel met gnocchi. Zet de oven vast maar aan, dan gaan we snel aan de slag!
Gnocchi recepten
Als je aan de Italiaanse keuken denkt, dan denk je natuurlijk aan pasta! Spaghetti, tagliatelle, penne, tortellini, ravioli, de lijst is bijna eindeloos… Er zijn ontzettend veel verschillende soorten pasta en wist je dat je redelijk eenvoudig zelf verse pasta kunt maken? Gnocchi valt ook wel onder de pastasoorten, maar is toch net even anders…
Bij de meeste pastasoorten zijn bloem en ei de basis, maar bij gnocchi wordt daar nog een ingrediënt aan toegevoegd. De bekendste gnocchi – die Gn aan het begin spreek je uit als Nj – is die met aardappel, gnocchi di patate.
Maar wist je dat gnocchi ook met andere groenten kunt maken? Bijvoorbeeld met pompoen, zoete aardappel of rode biet. Of zoals ik eerder eens deed, deze heerlijke gnocchi van courgette met salieboter en Parmezaanse kaas. Ook kun je ze maken met rijst… Het zijn zachte kussentjes die heerlijk samen gaan met een zelfgemaakte tomatensaus en natuurlijk lekker veel kaas!
Maar eerlijk gezegd vind ik het ook wel makkelijk om voor verse gnocchi uit de supermarkt te gaan. Je kunt gnocchi koken of bakken en persoonlijk vind ik dat laatste lekkerder! Ze krijgen dan een heerlijk krokant korstje en blijven wel lekker zacht van binnen!
Gnocchi ovenschotel
Ook voor deze gnocchi ovenschotel bak ik de kussentjes eerst krokant. Want hoewel je ze daarna met een zelfgemaakte tomatensaus en lekker veel kaas de oven in schuift, proef je wel degelijk nog dat krokante korstje. Heerlijk hoor, dat is ultiem genieten.
Wil je trouwens toch iets van vlees toevoegen aan deze ovenschotel met gnocchi, dan zou je voor kip of gehakt kunnen gaan. Of je snijdt bijvoorbeeld chipolata worstjes in kleine stukjes, dan worden het een soort gehaktballetjes.
Meer vegetarische pasta recepten:
Ben je trouwens op zoek naar meer vegetarische pastarecepten? Wat dacht je van:
- Frisse pasta al Limone, met citroensaus en spinazie
- Pasta met spinazie, kastanjeschampignons en roomsaus
- Risotto met gemengde paddenstoelen
- Gebakken gnocchi met pesto en spinazie
Ingrediënten
- 800 gram gnocchi (vers)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 400 ml tomatenblokjes (in blik)
- 200 gram verse bladspinazie
- 1 bol mozzarella
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 1 theelepel oregano (gedroogd)
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 1 theelepel rozemarijn (gedroogd)
- snuf peper
- snuf zout
- verse basilicum
- olie om in te bakken
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Begin dan met het maken van de tomatensaus. Schil en snipper de ui, maak de knoflook schoon. Schrap de wortel en snij in fijne blokjes. Maak de bleekselderij schoon en snij heel fijn.
- Verwarm wat olie in een hapjespan en fruit hier de ui in aan. Voeg de wortel en bleekselderij toe en pers de knoflook uit. Bak zo'n 5 minuten tot de ui glazig ziet.
- Schenk dan de tomatenblokjes in de pan en voeg de oregano, rozemarijn en tijm en een snuf peper en zout toe en laat zo'n 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Verwarm in de koekenpan een beetje olie en voeg de gnocchi toe. Bak de gnocchi in ongeveer 5 minuten mooi bruin van buiten en gaar van binnen. Schep uit de pan.
- Snij de mozzarella in blokjes.
- Voeg de spinazie toe aan de pan met tomatensaus en laat slinken.
- Doe de helft van de gnocchi in de ovenschaal en schenk hier de helft van de tomatensaus over heen. Bestrooi deze laag met de helft van de mozzarella.
- Maak dan weer een laag met gnocchi en schenk de rest van de saus hier overheen. Bestrooi met de overgebleven mozzarella en met de Parmezaanse kaas.
- Schuif de gnocchi ovenschotel voor 20 minuten in de warme oven.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor gnocchi ovenschotel met spinazie? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
2 reacties
Errug lekker !! De gnochi bakken is een gouden idee, lekker hoor en relatief simpel te maken. Hulde
Groeten T
Wat gebeurt er met de basilicum die op de ingrediënten lijst staat?