Gevulde varkenshaas met brie en spek, gevuld met gemengde champignons, zongedroogde tomaatjes, walnoten en verse peterselie. Als dat geen geweldig feestelijk hoofdgerecht is! Deze gevulde varkenshaas met brie zet je graag tijdens de feestdagen op tafel. Het gerecht is boordevol smaak en ziet er indrukwekkend uit, terwijl het verrassend eenvoudig te maken is. Serveer de varkenshaas met brie en spek met zelfgemaakte champignonroomsaus en je hebt een klassiek kerstrecept waar je jouw gasten zéker weten blij mee maakt!
Dit jaar ga ik voor klassieke kerstgerechten met een koolhydraatarme twist. Zo zet ik lekker veel groenten op tafel en maak ik het menu compleet met een knaller van een hoofdgerecht. Deze gevulde varkenshaas met brie en champignons, gewikkeld in knapperig ontbijtspek, is perfect voor een stijlvol kerstdiner. Het gerecht is rijk aan smaak, en door de combinatie van romige brie en hartige spek is dit een hoofdgerecht dat iedereen aan tafel doet watertanden. Bovendien kun je dit gerecht prima van tevoren voorbereiden, ideaal voor de feestdagen!
Gevulde varkenshaas met brie en spek
Voor iedereen is dat anders natuurlijk, maar ik ben ook met de feestdagen niet echt van de grote stukken vlees… Ik hou van een mooie afwisseling van een goed stukje vlees met lekker veel bijgerechten met groenten. Deze gevulde varkenshaas met brie en spek is dan perfect, van het vlees snij je mooie plakken en zo kun je het gerecht makkelijk voor een wat groter gezelschap serveren.
Wat dit makkelijke hoofdgerecht echt next level maakt is de vulling van brie, gemengde champignons, zongedroogde tomaatjes, walnoten en verse peterselie. Deze rijke en smaakvolle combinatie geeft de gevulde varkenshaas met brie en spek een luxe uitstraling, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan.
Varkenshaas met brie en spek
Het fijne van dit recept voor varkenshaas met brie en spek is dat je dit hoofdgerecht al grotendeels kunt voorbereiden. Sterker nog, dat zou ik doen, daar wordt het alleen maar lekkerder van. De champignons voor de vulling snij je heel fijn en bak je even op met een uitje en wat knoflook. Daarna kun je de vulling al helemaal afmaken. Door dit gedeelte al voor te bereiden, worden de smaken van de vulling goed gemengd.
Het afbakken van de varkenshaas doe ik in de oven. Wel zo makkelijk, zeker als je gebruik maakt van een kerntemperatuurmeter, dan kan het niet mis gaan. Een perfect sappige en mooi rosé varkenshaas krijg je door een kerntemperatuur van 65 graden aan te houden. Zorg er altijd voor dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je het verder gaat bereiden. En laat het na het bereiden nog even rusten onder een stuk aluminiumfolie. Serveer de gevulde varkenshaas met zelfgemaakte champignonroomsaus, en bijgerechten met lekker veel groenten en je hebt een heerlijk koolhydraatarm kerstmenu!
Meer varkenshaas recepten:
- Varkenshaas met spek en cranberry
- Italiaanse varkenshaas met mozzarella en Parmaham
- Varkenshaas met spek in witte wijnsaus
Nodig
- Braadslede
Ingrediënten
- 500 gram varkenshaas
- 150 gram ontbijtspek
- 8 plakken brie
- 100 gram champignons (gemengd)
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 zongedroogde tomaatjes
- 8 walnoten
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes verse peterselie
- drupje olijfolie (om in te bakken)
Bereiden
- Begin met het maken van de vulling voor de varkenshaas. Snij de champignons, ui, knoflook en zongedroogde tomaatjes heel fijn. Haal de blaadjes tijm van de takjes en snij samen met de peterselie fijn. Maak de knoflook schoon. Hak de walnoten fijn.
- Verwarm in de koekenpan een druppel olie en bak hier de champignons, ui, zongedroogde tomaatjes, tijm, peterselie in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en bak de groenten tot ze glazig en gaar zijn. Voeg dan de walnoten toe en meng door elkaar. Schep de vulling uit de pan en laat even uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Haal de varkenshaas uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen.
- Snij met een lang mes de varkenshaas over de lange zijde in.
- Begin met het vlechten van de plakken ontbijtspek. Leg een lange plak spek een beetje schuin op het werkblad en leg daar een volgende plak de andere kant op schuin over heen, zodat je als het ware een / (V) maakt. Leg de volgende plakken steeds in dezelfde V-vorm in de lengte net 1 cm overlappend op de vorige V. Het vlechtwerk van spek moet straks 'lang' genoeg zijn om een stukje varkenshaas op te leggen.
- Vul de varkenshaas met een flinke schep van de champignonvulling en leg dan in de lengte zo'n 3 a 4 plakken brie op de vulling. Vouw de varkenshaas voorzichtig dicht en leg met de open kant in het midden van het ontbijtspek-vlechtwerk (zo kan de vulling er niet uitlopen tijdens het bakken).
- Leg in het midden van het vlechtwerk de varkenshaas en begin nu met het terugvouwen van de plakken spek. Je wikkelt de varkenshaas als het ware in.
- Leg de varkenshaas in spek nu met de losse uiteindjes van het spek onderop en de mooie kant van het vlechtwerk boven in de braadslede en schuif zo'n 20-25 minuten de oven in voor een mooi rose gebakken varkenshaas. Hou een kerntemperatuur van zo'n 56 - 68 graden in. Haal de varkenshaas uit de oven, laat heel even rusten onder aluminium folie. Snij daarna in plakken en serveer met de champignonroomsaus.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor gevulde varkenshaas met brie en spek? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.