Het kerstdiner is natuurlijk hét moment om eens flink uit te pakken! Een mooi stuk vlees op tafel, als echte eyecatcher van het menu, en dan aangevuld met mooie, pure bijgerechten. Ik vind het heerlijk om met de feestdagen uitgebreid de keuken in te duiken, om na te denken over smaken, en dan lekker lang bezig te zijn met de gerechten. Van Albert Heijn ontving ik een heerlijke malse lamsbout om alvast een proefdiner mee te koken. Ik maakte er een gevulde lamsbout met rozemarijn en pijnboompitten mee, en geloof me; met dit gerecht kun je niet fout gaan bij een lekker en lang kerstdiner.
Albert Heijn komt voor deze feestdagen met Vlees van de meesterslager , waarbij je online het mooiste vlees van echte meesterslagers kunt bestellen. Met maar liefst 27 topstukken is er voor elk wat wils, van hertenrack tot kalfsfricandeau. En dus ook zo’n mooie roze, zachte lamsbout, die ik alvast mocht proberen. Dit stukje vlees is echt het mooiste stuk van het – Nieuw Zeelandse – lam en niet alleen ik had heel veel zin om ermee aan de slag te gaan. Bestellen kan trouwens tot uiterlijk 19 december, en OP = OP.
Mijn eigen Jamie Oliver, ook wel Simon genoemd, werd namelijk net zo enthousiast van deze lamsbout. Hij is dol op grote stukken vlees en begon gelijk te bedenken hoe we de lamsbout zouden marineren, én vullen. Ik vind het heerlijk om samen met hem de keuken in te duiken, en wij kunnen echt hele avonden vullen met bedenken wat we gaan maken en hoe dat moet smaken. Uiteindelijk kwamen we op een kruidige marinade met rozemarijn en rode wijn, en een vulling van pijnboompitten en limoen. Een perfecte winterse smaakcombinatie, die het zachte lamsvlees alleen nog maar mooier laat uitkomen.
Met zo’n enorme lamsbout, ruim 1,5 kilo, kon ik niet anders dan mijn familie optrommelen om alvast een proef-kerstdiner te houden. De hele dag heb ik in de keuken gestaan, met liefde heb ik de lamsbout op kamertemperatuur gebracht, in de marinade laten rusten, de vulling in het vlees gestopt, en vervolgens langzaam laten garen in voorverwarmde schaal in een warme oven, en ook maakte ik van wat groenten en het braadvet een heerlijke jus. Om daarna – vol trots – in de avond het vlees te presenteren. Want ja, wanneer je met deze gevulde lamsbout aan de slag gaat, maak je echt wel indruk. We hebben zitten smullen!
Ingrediënten
- 1,5 kilo lamsbout
- 2 uien
- 3 stengels bleekselderij
- 3 wortels
- 1 bol knoflook
- 2 limoenen
- 100 gram brood (ciabatta)
- 3 laurierblaadjes
- 5 takjes rozemarijn
- 5 blaadjes salie
- 50 ml rode wijn
- olijfolie
- peper
- zout
Bereiden
- Haal de lamsbout uit de verpakking en laat eerst zeker 1 uur op kamertemperatuur komen. Snij de kant waarop de vetlaag te zien is kruislings in. De zeen die hier nog te zien is, kun je laten zitten, deze smelt met het braden in de oven vanzelf weg.
- Maak de marinade door in een grote schaal de wijn te mengen met 3 el olijfolie en het sap van 1 limoen. Pers daar 2 tenen knoflook bij uit, voeg peper en zout toe en de naaldjes van 1 takje rozemarijn. Leg de lamsbout 30 minuten in de marinade en draai dan om, laat de andere kant van de bout ook minstens 30 minuten in de marinade liggen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de braadslede ook alvast voorverwarmen. Doe hier een scheut olie in.
- Ondertussen kun je de vulling gaan maken. Gebruik een vijzel om 2 tenen knoflook, 1 el pijnboompitjes, de naaldjes van 1 takje rozemarijn en wat peper en zout te pletten, zorg dat de smaken goed gemengd zijn. Doe het brood met de rest van de pijnboompitjes in de keukenmachine, voeg hier de blaadjes salie en het sap + de geraspte schil van 1 limoen aan toe.
- Haal de lamsbout uit de marinade en leg deze op een snijplank. Daar waar het bot gezeten heeft, zit nu een opening, doe hier de vulling voor de lamsbout in. Vouw daarna het vlees weer goed tegen elkaar en bind dicht met een stuk keukentouw. Stop tussen het touw de resterende takjes rozemarijn.
- Haal nu de braadslede uit de oven en leg de gevulde lamsbout hierin, schuif terug in de oven en laat het vlees nu zeker 1 uur garen in de oven (180 graden). Draai regelmatig om.
- In deze tijd kunnen we de jus gaan klaarmaken. Schil en snij de uien, wortels en bleekselderij in grove stukken, maak de knoflook fijn en snij grof. Na 1 uur haal je de lamsbout eruit, deze mag even op de snijplank rusten, de grof gesneden groenten gaan nu in de braadslede. Voeg hier ook de laurierblaadjes aan toe en leg de lamsbout hier weer bovenop. Schuif nu weer voor 30 minuten de oven in.
- Na een half uur haal je de lamsbout eruit, deze mag nu rusten op de snijplank, bedek met een stuk aluminiumfolie. De braadslede zet je op het fornuis, op een laag vlammetje, voeg hier nu 300 ml water aan toe en laat zachtjes inkoken tot een jus. Schep de groenten, de knoflook en laurier eruit en roer de aanbaksels uit de braadslede nog even door de jus. Wil je een iets dikkere jus, gebruik dan een beetje maïzena of aardappelzetmeel. Serveer de jus bij de gevulde lamsbout met rozemarijn en pijnboompitten.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerMeer kerstrecepten vind je hier!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
Deze blogpost betreft een samenwerking met Albert Heijn. Lees mijn disclaimer.