Gevulde kalkoenfilets, met romige mascarpone, truffel, tijm, cranberry. Gewikkeld in Italiaanse Parmaham. Dit gerecht mag wat mij betreft met Kerst op tafel komen! Wat een feestje aan smaken, de combinatie van kalkoen met cranberry blijft echt te gek!
Zeg je Kerst, dan zeg je natuurlijk kalkoen! En eigenlijk dan een hele kalkoen met een heerlijke vulling en zelfgemaakte cranberry compote. Maar mocht je dat nou net teveel uitdaging vinden… of met een klein gezelschap aan tafel gaan… Dan zijn deze gevulde kalkoenfilets met truffel en cranberry een geweldig gerecht om te serveren! Super feestelijk en ook nog eens heel eenvoudig klaar te maken!
Gevulde kalkoenfilets
Gevulde kalkoen, dat is natuurlijk echt zo’n kersttraditie. En ik moet zeggen, met Kerst ben ik ook altijd wel van de tradities en van klassieke kerstrecepten. Ik vind de feestdagen niet helemaal het moment om nog te gaan experimenteren, maar wel om lekker uit te pakken natuurlijk!
Dus een traditioneel kerstgerecht in een ander jasje! De klassieke combinatie van kalkoen en cranberries, maar dan binnen 20 minuten op tafel en zo heerlijk eenvoudig om klaar te maken. En toch kun je de gasten hier echt mee verrassen!
Weet jij al wat je met Kerst op tafel gaat zetten? En hoe je de feestdagen gaat vieren? Wij schuiven als het goed is op Eerste Kerstdag aan bij mijn ouders. Lekker borrelen en eten met de familie, een heerlijke traditie.
Onze eigen traditie is om op Tweede Kerstdag een filmmarathon te houden. Met matrassen voor de bank, lekker in foute kersttrui, de hele dag films kijken. En natuurlijk eten we gewoon nog even verder! Meestal zijn dat vooral borrelhapjes en snacken we ons de dag door.
Voor Tweede Kerstdag duik ik dus de supermarkt in en haal ik al het lekkers dat ik kan vinden… Voor Eerste Kerstdag vind ik het helemaal leuk om te bedenken wat we zullen gaan maken. Meestal eten we met een groot gezelschap, ik kom uit een groot gezin, en maakt iedereen wat klaar.
We pakken flink uit met amuse hapjes, voorgerechten, een mooi hoofdgerecht met luxe bijgerechten en natuurlijk sluiten we het Kerstdiner af met een feestelijk nagerecht. Uren aan tafel, kerstmuziek en haardvuur op de achtergrond. Het is echt the most wonderful time of the year!
Gevulde kalkoen rollade met Parmaham
Heerlijk toch, inspiratie opdoen voor de Kerst? Online, in tijdschriften, in kookboeken. Lekker uitpakken en bedenken welke luxe gerechten je op tafel wilt gaan zetten. Ook met Kerst hou ik erg van lekker eten maar niet van lang in de keuken staan. Ik wil dan gewoon gezellig aan tafel zitten met mijn liefsten.
Ik ga de komende dagen tot aan Kerst nog zoveel lekkere recepten met je delen…. er zijn bijna niet genoeg dagen om al die heerlijke gerechten op de blog te krijgen. Maar ik ga het wel doen!
Deze makkelijke gevulde kalkoenfilets hebben wel wat weg van een rollade, maar zijn veel eenvoudiger klaar te maken. En bovendien ook nog eens redelijk snel klaar. Je kunt de kalkoen rolletjes al helemaal van tevoren klaar maken. Het is dan wel het lekkerste als je ze pas voor het serveren de oven in schuift.
Voor de vulling van de kalkoen heb ik gekozen voor klassieke smaken van tijm, truffel en cranberry. En bij het proeven wist ik direct dat dit exact de smaken zijn die bij Kerst horen! Het krokante jasje van Parmaham maakt het gerecht helemaal af!
Blijf vooral lekker in de buurt van de site voor nog heel veel meer inspiratie voor de feestdagen! Ik zette bij deze gevulde kalkoenfilets trouwens nog een klassieker op tafel! Spruitjes uit de oven, met balsamico en Parmezaan. Dat recept ga ik voor je uitwerken en komt ook binnenkort online!
Meer kalkoen recepten:
- Kalkoen ragout met kastanjechampignons
- Kalkoen stoofpotje met champignons en rode wijn
- Kalkoen rolletjes met pesto en mozzarella
- Saltimbocca van kalkoen met Parmaham en salie
Nodig
Ingrediënten
- 4 kalkoenfilets
- 125 gram mascarpone
- 4 eetlepels truffel tapenade
- 4 takjes verse tijm
- 4 theelepels cranberries (gedroogd)
- 12 plakken Parmaham
- olijfolie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Zorg voor een schoon werkblad of een schone snijplank en leg de kalkoenfilets naast elkaar. Bestrijk elke filet met een ruime eetlepel mascarpone. Laat de zijkanten vrij.
- Schep daarna op de mascarpone een eetlepel truffel tapenade per kalkoenfilet. Smeer goed uit en laat de zijkanten weer vrij.
- Ris de blaadjes van de takjes tijm en verdeel deze over de kalkoenfilets. Strooi ook de cranberries uit over de kalkoenfilets.
- Leg nu per kalkoenfilet 3 plakken Parmaham naast elkaar. Ze moeten elkaar iets overlappen.
- Leg de kalkoenfilet een beetje schuin op de plakken ham en begin te rollen. Je hebt aan de zijkanten nog een stukje ham over, dit vouw je naar binnen. Zorg dat het uiteinde van de Parmaham aan de onderkant van de gevulde kalkoenfilets zit.
- Sprenkel wat olie in een ovenschaal en smeer dit uit met een kwastje of stuk keukenpapier.
- Leg de gevulde kalkoenfilets voorzichtig in de ovenschaal. Schuif ze voor 20 minuten de warme oven in en serveer direct.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor truffel risotto met gemengde paddenstoelen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Dit artikel kan affiliate links bevatten.