Gevulde aubergine, aubergine gevuld met zoete aardappel, rijst en linzen in een kruidige tomatensaus. Dit is een heerlijk vegetarisch zomer gerecht bomvol smaak! De aubergine rooster je in de oven of op de BBQ en vul je daarna met lekker veel groenten. Even aftoppen met verkruimelde feta en wat geraspte kaas en je hebt een heerlijk recept voor gevulde aubergine!
Deze zomer duik ik de Griekse keuken in en denk ik aan Griekenland, dan denk ik aan aubergines. Een klassieker uit de Griekse keuken zijn natuurlijk de gevulde aubergines en ik heb daar een vegetarische draai aan gegeven. En ook lekker veel kruiden en smaakmakers toegevoegd, waardoor dit vegetarische gerecht met aubergine zelfs een Midden Oosters tintje krijgt. Een smaakexplosie op je bord!
Gevulde aubergine recept
Aubergines vielen bij mij altijd een beetje in de categorie vergeten groenten. Maar de laatste jaren heb ik deze eggplant helemaal ontdekt. Aubergines zijn een vruchtgroente uit de nachtschade familie, net als bijvoorbeeld tomaat en paprika. Je vindt ze in hun typische donkerpaarse kleur maar wist je dat je ook witte aubergines hebt? En met een hele mooie graffiti-print?
Aubergines zijn hartstikke gezond, maar je moet ze niet rauw eten, daar worden je darmen niet blij van! Aubergines bevatten best veel vezels en daar maak je dan wel weer vrienden met je buik mee. Omdat de smaak van aubergine vrij neutraal is, is het heerlijk om deze vruchtgroente te roosteren. Daarmee haal je de smaak op!
Gevulde aubergine met zoete aardappel
Voor dit vegetarische recept rooster ik de aubergine eerst in de oven. Op de grillplaat of BBQ kan uiteraard ook. Je snijdt de aubergine eerst over de lengte doormidden, daarna snij je de vrucht op zo’n 1 cm langs de paarse rand in en vervolgens snij je het vruchtvlees nog eens kruislings in. Dit zorgt ervoor dat je na het roosteren het vruchtvlees makkelijk uit kunt scheppen.
Voor de vulling ga ik in dit recept voor zoete aardappel, rijst en linzen. Lekker veel vitaminen en vezels in dit gerecht dus. De vulling bereid je terwijl de aubergines in de oven geroosterd worden. Om er nog een Griekse touch aan te geven, verkruimel ik wat feta over de gevulde aubergines en schuif ik ze daarna nog heel even de oven in. Echt een feestje op je bord, je waant je zo in de Griekse zon met dit gerecht!
Meer aubergine recepten:
Was de aubergine voor jou ook altijd een beetje een vergeten groente? En heb je met dit gerecht de smaak te pakken? Ga dan zeker ook eens aan de slag met de volgende gerechten:
- Gegrilde aubergine met mozzarella en basilicum
- Aubergine pizza hapje
- Moussaka
- Open lasagne met gegrilde courgette en aubergine
- Zoete aardappel lasagne met aubergine
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 300 gram zoete aardappel (1 medium)
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram rijst
- 150 gram linzen (voorgekookt)
- 75 gram feta
- 50 gram belegen kaas (geraspt)
- 1 blikje tomatenpuree (klein)
- 1 tl oregano
- 1 tl kaneel
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl garam masala
- verse peterselie
- olie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het rooster van de oven met een vel bakpapier.
- Snij de aubergines in de lengte doormidden. Snij daarna voorzichtig met een scherp mes de aubergines op 1 cm van de rand in. Dit gedeelte ga je straks uit de aubergines scheppen. Snij het midden van de aubergines kruislings in.
- Schil de zoete aardappel en snij in blokjes van 1½ x 1½ cm. Doe de zoete aardappel in een schaal, schenk een beetje olie erbij en voeg de garam masala kruiden toe. Hussel goed door elkaar.
- Leg de aubergines met de ingesneden kan op het bakpapier. Leg de blokjes zoete aardappel erbij en schuif voor 25 minuten in de warme oven.
- Kook in de tussentijd de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Laat de linzen uitlekken in een vergiet en spoel ze even af onder de kraan.
- Schil en snipper de ui, maak de knoflook schoon. Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit hier de ui in aan, pers de knoflook uit en bak even mee.
- Haal de aubergines en zoete aardappel uit de oven. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de aubergines en snij fijn.
- Voeg het vruchtvlees van de aubergines, de zoete aardappel, de gekookte rijst en de linzen toe aan de pan met de ui en knoflook.
- Schep hier de tomatenpuree bij, breng op smaak met oregano, kaneel, gerookt paprikapoeder en een snuf peper en zout.
- Leg de aubergines in een ovenschaal en verdeel dit mengsel over de aubergines. Verbrokkel de feta boven de aubergines en strooi er nog wat geraspte kaas over heen.
- Schuif nu de aubergines nog 15 - 20 minuten de oven in zodat de kaas lekker kan smelten. Serveer met verse peterselie.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor gevulde aubergine? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.