Wat een mooierds, deze paarse spruiten! Die mogen wat mij betreft dan ook niet ontbreken in het kerstmenu van dit jaar. Ook met Kerst zet ik graag extra groenten op tafel. Sterker nog, ik zet het liefst zoveel mogelijk veggies op die mooi gedekte tafel. En dan laat ik de echte vullers achterwege… zo blijft ook de kerstmaaltijd nog redelijk licht. Wel zo fijn, want het nagerecht dat ik je dit jaar serveer daar moet je echt een plekje voor bewaren. Deze geroosterde paarse spruiten maakte ik klaar met pompoen, wortel en Italiaanse kruiden.
Wat ik zo om mij heen hoor is dat er vooral nagedacht over welk stuk vlees het middelpunt van het kerstmenu gaat worden. Maar ik vind het dus minstens net zo leuk om na te denken over de bijgerechten. En daar mooie groenten voor uitkiezen, die ik net even op een andere manier klaar maak. Een feestelijke variatie op een doordeweekse bereiding en tadaaa!
Ik zal de komende week nog heel wat ideeën met je delen voor feestelijke groente-bijgerechten. Die horen namelijk gewoon op tafel met Kerst!
Paarse spruiten
Spruiten zijn hier in huis niet zo geliefd, al hebben de meiden ze nog nooit gegeten… Zelf ben ik er wel fan van, en dan zeker deze mooie paarse variant! Die is ook minder bitter dan het groene broertje, en heeft een wat meer zoete, nootachtige smaak. Door ze te roosteren in de oven wordt dat alleen nog maar versterkt. En daarmee passen deze geroosterde paarse spruiten heel mooi bij het hoofdgerecht van dit jaar. Het recept voor het Italiaanse gehaktbrood in pancetta volgt hoor! Geloof mij maar dat die combi heerlijk is.
Voorbereiden:
- Je kunt alvast de spruitjes schillen. Verwijder de uiteinden en de buitenste bladeren. Bewaar ze op een koele plaats totdat je ze in de oven doet.
- De pompoen kun je alvast in parten snijden en de pitten ervan verwijderen. Bewaar wel goed afgedekt op een koele plaats, anders droogt het uit.
- Ook de wortel kun je alvast schoonmaken en snijden. Bewaar afgedekt op een koele plaats, zodat de wortel niet uitdroogt.
Deze geroosterde paarse spruiten uit de oven smaken ook heerlijk bij kipfilet in parmaham met noten. Alle kerstrecepten vind je hier!
Nodig
- Dunschiller
- Bakplaat / Ovenrooster
Ingrediënten
- 250 gram paarse spruiten
- 1 pompoen (klein)
- 250 gram winterpeen
- 2 rode uien
- 4 teentjes knoflook
- 2 takjes rozemarijn (vers)
- 2 takjes tijm (vers)
- olijfolie
- peper
- zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat of het rooster van de oven met bakpapier.
- Maak de paarse spruiten schoon. Haal van elk spruitje een klein stukje van de onderkant en verwijder de buitenste blaadjes van het kooltje. Snij grote spruiten doormidden.
- Snij de pompoen doormidden en daarna in parten van ongeveer 1,5 cm dik. Verwijder de pitten van de pompoen.
- Rasp de schil van de winterpeen en verwijder de uiteinden. Snij daarna in plakken van ongeveer 1,5 cm.
- Schil de uien en snij in partjes. Maak de knoflook schoon en halveer deze.
- Leg alle groenten op het bakpapier en schenk hier (ruim) olijfolie over heen. Ris de naaldjes rozemarijn van de takjes en haal de blaadjes tijm los. Verspreid deze over de groenten. Voeg wat peper en zout naar smaak toe en schuif de bakplaat in de warme oven.
- Rooster de groenten in 35 minuten gaar, controleer de gaarheid door even met een vork in de groenten te prikken.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met dit recept voor geroosterde paarse spruiten met pompoen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest