Geroosterde broccoli uit de oven, met balsamico en Parmezaanse kaas. Een heerlijk en makkelijk bijgerecht van licht krokante broccoli roosjes met een frisse zoete smaak. Perfect als eenvoudige maar toch heel feestelijke side dish tijdens de feestdagen. Broccoli roosteren in de oven is zo gepiept en geloof me, jong en oud smullen hiervan!
Yes, het is tijd om af te trappen met de recepten voor de feestdagen! It’s beginning to look a lot like Christmas en ik heb zo’n zin om alle lekkere gerechten die ik voor dit jaar heb bedacht met je te gaan delen. Ik begin met deze geroosterde broccoli uit de oven, met balsamico, amandelschaafsel, frisse limoensap en Parmezaanse kaas. Een perfect bijgerecht met frisse broccoli met een bite. Wat een feestje is dit zeg!
Geroosterde broccoli uit de oven
Broccoli, volgens mij een favoriet bij velen en heerlijk om als bijgerecht op tafel te zetten. Deze keer ga ik niet voor gestoomde broccoli, maar voor geroosterde broccoli uit de oven. Door de broccoli te roosteren in de oven, karameliseren de roosjes een beetje. Hierdoor blijven ze wel hun bite houden en worden ze tegelijkertijd lichtzoet van smaak!
De geroosterde broccoli maken is heel eenvoudig. De broccoli roosjes hussel je eerst met een flinke scheut olijfolie en spreid je daarna uit over het rooster van je oven. Daarna doet de oven het werk! Door de groenten te roosteren in de oven krijgen de groenten een veel intensere smaak, heerlijk. De geroosterde broccoli maak ik af met balsamico en Parmezaanse kaas.
Broccoli uit de oven
Dit feestelijke bijgerecht staat ook nog eens binnen 20 minuten op de prachtig gedekte Kerst tafel. Ideaal als je met Kerst niet al te lang in de keuken wilt staan. Je zou de roosjes al van tevoren kunnen snijden en dan hoef je alleen nog maar de bakplaat met groenten de oven in te schuiven. Op zoek naar meer variatie? Dan zou je ook zeker eens de broccoli gratin met Parmezaanse kaas kunnen proberen!
Meer feestelijke bijgerechten recepten:
Op zoek naar meer feestelijke bijgerechten met lekker veel groenten? Gelukkig staan er al heel wat gerechten op de site, wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Geroosterde wortelen uit de oven
- Haricots verts met spek en doperwten
- Spruitjes uit de oven met balsamico
- Geglaceerde worteltjes met sjalot
- Rode kool met appel en kaneel
- Broccoli gratin met Parmezaanse kaas
- Geroosterde spruitjes met spek en honing

Ingrediënten
- 600 gram broccoli (roosjes)
- flinke scheut olijfolie
- 1 teen knoflook
- chilivlokken
- snuf zout
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 2 theelepels balsamico stroop
- 2 theelepels limoensap
- 15 gram amandelschaafsel
Bereiden
- Doe de broccoli roosjes in een schaal en voeg hier een flinke scheut olijfolie aan toe. Pers een teen knoflook uit bij de broccoli. Breng op smaak met de chilivlokken, wat limoensap en een snuf zout en hussel goed door.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Stort de broccoli roosjes in de ovenschaal en zorg dat ze gelijk verdeeld zijn over de schaal. Rooster de groenten zo'n 10-15 minuten in de warme oven. Controleer met een vork of de roosjes gaar zijn.
- Rooster in de tussentijd het amandelschaafsel in een droge koekenpan.
- Wanneer de broccoli gaar is schenk je hier 2 theelepels balsamico stroop overheen en bestrooi je de roosjes met de Parmezaanse kaas.
- Zet nog 2 minuten terug in de warme oven en serveer de geroosterde broccoli daarna met het amandelschaafsel.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor geroosterde broccoli? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.