Gepofte zoete aardappel uit de oven, met een frisse vulling van ricotta en zongedroogde tomaatjes. De zoete aardappel is hartstikke hot! Niet meer weg te denken uit mijn keuken en zo ontzettend veelzijdig. Ik heb ze standaard in huis en tsja, wat heb ik er eigenlijk nog niet mee gemaakt…?
Heerlijke soepen, stamppotten, frietjes en zelfs een hartige zoete aardappeltaart, met de zoete aardappel kun je echt alle kanten op! Wat ik nog niet gedaan had, is ze poffen in de oven. Want dat kan dus ook! Maar daar is nu verandering in gekomen, ik maakte deze gepofte zoete aardappel met ricotta en zongedroogde tomaatjes en ik heb er een nieuwe favoriet bij.
Gepofte zoete aardappel
Vorige maand vertelde ik je al over mijn bezoek aan Nature’s Pride en de samenwerking die ik met dit bijzondere bedrijf ben aangegaan. Ik mag aan de slag met de exoot van de maand, een product dat de hele maand lang door Nature’s Pride in de schijnwerpers gezet wordt.
Als je het paarse EAT ME stickertje op exotische groenten & fruit tegenkomt in de winkels, betekent dit dat de producten bij Nature’s Pride vandaan komen. Deze zoete aardappelen hebben ook het EAT ME label en dit is dan ook het product van de maand april. Wat een geluk voor mij, nu kan ik je dus laten zien wat er nog meer voor lekkers te doen is met de zoete aardappel!
Superfoods
Zoete aardappelen zijn geen echte aardappelen, ze horen namelijk tot de knolsoorten. Ze kunnen in vorm varieren van langwerpig tot rond en de binnenkant kan verschillende kleuren (wit, oranje, paars) hebben.
De zoete aardappelen met het EAT ME label zijn oranje van kleur en hebben een milde, zoete smaak. Zoete aardappelen bevatten veel vitamine A – door de mooie oranje kleur, net als in wortelen! – en vitamine C en E.
Ook zijn ze rijk aan calcium, kalium en magnesium. De zoete aardappel bevat krachtige planteigen stoffen, zogenaamde bio flavonoïden, die niet alleen zorgen voor het oranje pigment, maar ook sterke anti-oxidant eigenschappen heeft. Dus hup, ook de zoete aardappel is bij dezen genomineerd tot super food!
Zoete aardappel poffen in de oven
Poffen in de oven wilde ik nog graag een keer doen met de zoete aardappel. Het poffen van aardappelen hoort wat mij betreft bij de zomer, we poften vroeger altijd aardappelen op de bbq. Met dit klassieke recept voor gepofte aardappels met frisse kwark zit je dan ook zeker goed!
Maar zoete aardappels poffen kan dus ook. Deze keer in de oven, maar op de bbq werkt net zo goed! Door er wat olijfolie en kruiden bij te voegen en de zoete aardappelen in folie te verpakken, krijg je een heerlijke intense smaak.
Omdat de aardappelen dus al zoet zijn van zichzelf, heb ik een frisse vulling gemaakt, die echt bij de tijd van het jaar past. De gerechten hoeven nu allemaal niet zo zwaar meer, dus gebruik ik wat ricotta en hüttenkäse, op smaak gemaakt met zongedroogde tomaatjes, zout en peper. Echt, dit is té lekker! Zie jij jezelf al zitten op een mooie zomeravond?
Nodig
- Oven
Ingrediënten
- 4 zoete aardappelen
- 100 gram ricotta
- 100 gram hüttenkäse
- 1 eetlepel limoensap
- 4 zongedroogde tomaatjes
- 1 bosui
- 2 eetlepels pompoenpitten
- 1 takje verse dille
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- peper
- zout
Bereiden
- Verwarm de oven op 180 graden. Was de zoete aardappelen onder lauwwarm water en dep ze droog.
- Bekleed de ovenschaal met aluminiumfolie, zorg ervoor dat er genoeg folie overhangt om de ovenschaal straks mee af te dekken.
- Leg de zoete aardappelen in de ovenschaal en prik met een vork over de lange kant wat gaatjes. Besprenkel de aardappelen met olie en Italiaanse kruiden. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en schuif de schaal de oven in. Laat de aardappelen in 40 minuten poffen. Ze zijn gaar als je er met een vork makkelijk in kunt prikken.
- Maak in de tussentijd de vulling klaar: meng de ricotta met de hüttenkäse en het limoensap. Snij de zongedroogde tomaatjes fijn en schep door het mengsel.
- Wanneer de aardappelen klaar zijn, snij je ze voorzichtig over de lange kant (waar de gaatjes van de vork nog zitten) open met een mes. Vul de zoete aardappel nu met het mengsel van ricotta, hüttenkäse en limoensap.
- Snij de bosui in kleine ringen en strooi over de zoete aardappel. Voeg nog wat pompoenpitten en verse dille toe en serveer de zoete aardappelen met een frisse groene salade en eventueel nog een mooi stukje vlees.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
Deze blogpost betreft een samenwerking met Nature’s Pride. Lees mijn disclaimer.
6 reacties
Ziet er heerlijk uit !!
Het was een geweldige aanwinst voor ons kerstdiner!!
Wel heb ik de zoete aardappels meer dan een uur in de oven gepoft, toen waren ze lekker gaar.
Ook heb ik nadat de vulling erop zat (Ik had ze gehalveerd zodat het wat kleinere gerechtjes waren) ze nog even in de oven gedaan zodat ze warm en iets geroosterd waren
Ik kreeg veel complimentjes! Dus niet alleen een zomers gerecht, maar ook geweldig bij het kerstdiner!
Zou het dan wel verwarmd doen, zoals ik deed
Mmmmmmmmmm!!
Ik zou graag een foto plaatsen, kan dat ook?
Wat super leuk om te horen dat je zo aan de slag bent gegaan met mijn recept en er echt je eigen draai aan hebt gegeven! Hou ik van! En poffen blijft lastig, qua tijd, de aardappels zijn niet altijd allemaal even groot natuurlijk en ook elke oven is weer anders. Ik vind het heerlijk dat jullie zo hebben genoten! Hier in de reacties kun je geen foto’s plaatsen, maar via social media kun je ze zeker wel met me delen! Leuk!!
Het gerecht met de zoete gepofte aardappel met ricotta en zongedroogde tomaatjes leek mij erg lekker. Ik heb precies alles gedaan volgens recept. Helaas was de zoete aardappel op 180 graden niet gaar te krijgen. Heb hem nog 30 minuten extra op 220 graden in de oven gehad maar helaas.
Erg jammer! Ik heb geen idee waarom de aardappel niet zacht werd.
Leuke recept! Deze hou ik zeker ingedachten. Succes met je blog, ziet er netjes uit.
Helaas, dit recept leek mij zo lekker, maar ook bij mij werd de aardappel maar niet zacht 🙁 Is het een idee om de aardappel de volgende x voor te koken?