Gele curry met kip, vandaag weer een makkelijk curry recept voor je. Een milde gele curry, waarbij ik de curry kruidenpasta helemaal zelf klaar maak. Curry recepten, ik kan er niet genoeg van krijgen. Lekker veel kruiden, volle warme smaken, echt comfort food als je het mij vraagt…
Nou, van dat soort recepten kun je altijd wel nieuwe inspiratie gebruiken toch? Deze gele curry is niet alleen prachtig van kleur maar zit ook boordevol smaak. Ik laat je zien hoe makkelijk het is om zelf een curry gerecht klaar te maken. Deze curry schotel eet je met zelfgebakken naan met knoflook en koriander of met een kommetje rijst.
Bij ons gaan we gedurende de week zo’n beetje de halve wereld over, er komen altijd verschillende keukens aan bod. De meiden zijn vooral gek op de Italiaanse keuken en Hollandse pot. Zelf hou ik ook heel erg van de rijke Oosterse smaken en zo wisselen we de avondmaaltijden lekker af.
Curry recept
Curry gerechten, heerlijke gekruide gerechten die veel voorkomen in de Aziatische keuken, ik vind het heerlijk om ermee aan de slag te gaan. Curry’s zijn echt heel eenvoudig zelf te maken. Vaak is de basis een curry pasta en hoewel je echt hele fijne lekkere kant-en-klare curry pasta’s hebt, maak ik deze toch heel graag zelf.
Een curry pasta is het begin van een curry recept en bestaat uit een combinatie van kruiden en specerijen. Welke kruiden en specerijen je gaat gebruiken is natuurlijk een beetje afhankelijk van welk curry gerecht je wilt klaar maken.
Gele curry
Voor deze gele curry ga ik onder andere aan de slag met kerrie en kurkuma. Deze kruiden geven die typische gele kleur af aan het gerecht. Natuurlijk gaan er nog veel meer kruiden en specerijen in dit recept, maar met kerrie, kurkuma, koriander en komijn kom je al een heel eind!
De basis van curry gerechten is altijd een soort heilige drie-eenheid van ui, knoflook en gember. Een beetje zoals de Italianen vaak beginnen met ui, bleekselderij en wortel, zo begint de Aziatische keuken met deze drie smaakmakers. Door deze te bakken in wat olie en de kruiden en specerijen al direct mee te bakken, krijgen de gerechten lekker veel smaak.
Milde curry
Deze gele curry met kip is een milde curry. Ik hou ontzettend van pittig eten, maar ik heb meer mondjes tevreden te houden. Uiteraard gaat er wel een beetje peper in dit gerecht, maar dit is niet een heel spicy curry. Nou hoeft dat van mij ook zeker niet altijd, het gaat om de combinatie van mooie volle smaken die dit tot een heerlijk recept maken!
Die heerlijke romige saus bij een curry gerecht krijg je door gebruik te maken van kokosmelk. Dit vind je in het schap met Oosterse producten, vaak in een blik of in een klein kartonnetje. De saus mag lekker lang pruttelen, zo kunnen de smaken goed intrekken. Heb je iets minder tijd en vind je de saus nog niet dik genoeg, gebruik dan wat bindmiddel.
Gele curry met kip
Voor deze gele curry met kip gebruik ik het liefst kippendij, dat vlees is malser en zachter dan kipfilet. Uiteraard kun je ook met kipfilet aan de slag! Qua groenten in dit recept kun je natuurlijk volop variëren. Zelf vind ik het altijd lekker om paprika en doperwten toe te voegen.
Ben je nog op zoek naar meer curry recepten om eens te proberen? Er staan er inmiddels meerdere op de blog. Wat dacht je van een Thaise curry, een milde kokos curry of een vegetarische zoete aardappel curry met kikkererwten? Ook de recepten voor kip Tikka Masala en kip Madras zijn curry achtige gerechten die je eens wilt proberen!
Ingrediënten
- 300 gram kippendij filet
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 200 gram doperwten (diepvries)
- 1/2 rode peper
- 1 cm verse gember
- 1 limoen
- 1 stengel citroengras
- 3 takjes verse koriander
- 400 ml kokosmelk
- 3 theelepels kerrie
- 3 theelepels kurkuma
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel laos
- snuf zout
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de rode peper in kwarten, verwijder eventueel de zaadjes en snij daarna fijn. Schil de gember en snij heel fijn.
- Snij de kippendij filet in kleine stukjes.
- Snij de paprika in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snij daarna in fijne blokjes.
- Verwarm wat olie in de stoofpan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook en gember uit boven de pan en voeg de rode peper toe. Bak even kort mee.
- Voeg de kerrie, kurkuma, komijn, nootmuskaat, kaneel en laos toe en roer goed door.
- Doe dan de kippendij filet in de pan en bak mooi bruin. Bak ook de paprika even kort mee.
- Schenk de kokosmelk in de stoofpan en pers het sap van de limoen hierbij uit. Voeg de stengel citroengras toe aan de pan en breng de gele curry zachtes aan de kook.
- Laat de curry met kip zo'n 20 minuten zachtjes pruttelen. Langer kan zeker ook. Is de curry saus nog te dun dan kun je wat bindmiddel gebruiken om de saus nog wat in te dikken.
- Voeg als laatste de doperwten en verse blaadjes koriander toe en laat nog zo'n 5 minuten zachtjes stoven.
- Serveer de gele curry met kip met zelfgemaakte naan of met rijst.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor gele curry met kip? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
1 reactie
Gisteren gemaakt, was heerlijk! Kids vonden het ook lekker.