Als je een beetje foodie bent, dan zal het je vast niet zijn ontgaan dat het deze week de Nationale Week zonder Vlees is. En hoewel ik daar niet per sé aan mee doe, heb ik vandaag wel een lekker vegetarisch recept voor je. Namelijk een gele bloemkool curry met snijbonen, paprika en zwarte bonen. Lekker met rijst of een naanbroodje ernaast. Begrijp me niet verkeerd, ik vind de Week zonder Vlees een prachtig initiatief! Maar voor mij houdt dat niet in dat ik ineens 1 hele week vegetarisch eet en de rest van het jaar nergens over nadenk. Het gaat mij om de bewustwording, om het bewust zijn van de (mijn!) vleesconsumptie. Dat het echt niet elke dag hoeft, dat er zoveel andere lekkere alternatieven zijn, dat ik graag kies voor goed vlees in plaats van voor een voordeelpakket uit de supermarkt. Dat is voor mij waar een bewust eetpatroon om draait. Hoe denk jij over vlees eten?
Week zonder Vlees
Hier thuis wordt niet heel veel vlees gegeten. Maar het staat wel bijna elke dag op tafel… Ik probeer regelmatig een vegetarische dag in te lassen, maar dat lukt echt niet altijd. Er zijn meerdere wensen waar ik rekening mee wil houden. Met een carnivoor in huis en 2 meiden die best kieskeurig zijn qua wat ze wel en niet lekker vinden qua vlees, is het nog wel eens puzzelen. Meestal kom ik er wel uit hoor en maak ik voor mezelf een vega variant klaar van wat er op het menu staat die dag. Zo probeer ik echt bewust wat minder vlees te eten. Niet alleen beter voor de natuur en het milieu, uiteindelijk ook voor mijn lijf. Want dat heeft echt niet elke dag vlees nodig!
Daarom vandaag een makkelijke vegetarische gele bloemkool curry. En uiteraard weer zonder pakje of zakje. Al moet ik zeggen dat ik even heb gespiekt in de supermarkt om te zien welke kruiden er in een gele curry thuis horen. Gelukkig is mijn kruidenla echt meer dan goed gevuld en kon ik snel aan de slag. Nog een voordeel; dit gerecht staat echt binnen een half uur op tafel. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen, lijkt me zo!
Gele bloemkool curry met snijbonen
Voor 4 personen:
- 1 kleine bloemkool
- 200 gr snijbonen
- 130 gr zwarte bonen (klein potje)
- 1 rode puntpaprika
- 2 uien
- 1/2 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm verse gember
- 1 stengel citroengras
- 400 ml kokosmelk
- 100 ml groentebouillon
- 3 tl kerrie
- 3 tl kurkuma
- 2 tl komijn
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl cayennepeper
- olie om te bakken
- 2 el allesbinder
Nodig;
wokpan, pan om de rijst te koken
Bereiden:
Schil en snipper de ui. Verwijder de steel van de paprika en snij in kwarten. Haal de zaadlijsten weg en snij de paprika in reepjes. Maak de knoflook schoon. Snij de rode peper fijn. Schil de gember.
Snij de bloemkool in fijne roosjes. Verwijder de uiteinden van de snijbonen en snij ze in kleine stukjes.
Verwarm wat olie in de wokpan. Fruit hier de ui in aan en bak de rode peper en paprika mee. Pers de knoflook en gember uit boven de pan en schep om.
Voeg de bloemkool en de snijbonen toe aan de pan en schenk de kokosmelk erbij. Voeg 100 ml groentebouillon toe en doe de kerrie, kurkuma, komijn, chilipoeder en cayennepeper bij de groenten. Breek de stengel citroengras en voeg deze toe aan de kokosmelk.
Laat de gele bloemkool curry nu zo’n 20 minuten koken, tot de groenten gaar zijn. Gebruik deze tijd om de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking te bereiden of schuif de naanbroodjes in de oven.
Wanneer de groenten gaar zijn, maar de saus van de gele bloemkool curry nog niet dik genoeg is, roer je er 2 el allesbinder doorheen. Als de saus wel goed is ingedikt, is dit niet nodig.
Giet de zwarte bonen af en spoel ze schoon in een vergiet onder de kraan. Voeg ze toe aan de curry en laat nog even mee verwarmen.
Serveer de gele bloemkool curry met rijst of naanbrood en eet smakelijk!
Ga jij aan de slag met dit recept voor gele bloemkool curry met snijbonen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
1 reactie
Ben t roerend met je eens, helemaal geen vlees vind ik ook geen optie, maar bewust vlees eten doe ik wel.. liever een lekkere biefstuk van de slager, dan uit de super…….li k.k. t mij een lekk er g er echt, ga het zeker proberen, word vervolgd