Het is tijd voor een knaller van een feestelijk hoofdgerecht! Een gehaktbrood met spek, gevuld met kastanjechampignons en Parmezaanse kaas, omwikkeld in knapperige plakken ontbijtspek. En met een heerlijk friszoete zelfgemaakte cranberry compote. Wat een heerlijk recept voor een pronkstuk bij een diner met lieve mensen om je heen.
Dit gehaktbrood uit de oven is het perfecte hoofdgerecht voor Kerst! Je kunt dit gerecht al zo goed als helemaal van tevoren bereiden en op het moment suprème doet de oven het werk voor je. Dat wil je met de feestdagen, zo kun je lekker veel tijd aan tafel doorbrengen. Serveer het gehaktbrood met spek met een heerlijke romige aardappelpuree en geroosterde broccoli uit de oven en het menu voor Kerst is compleet!
Gehaktbrood met spek
Dit jaar gaan we weer voor een klassieker van een kerstrecept! Een gehaktbrood gevuld met kastanjechampignons, Parmezaanse kaas en heerlijke verse kruiden. Wat een fantastische smaken in dit gehaktbrood! De knapperige zoute spek waarin ik het gehaktbrood wikkel maakt het recept helemaal af.
Nou ja, bijna dan. Want zeg je Kerst, dan zeg je wat mij betreft cranberry compote… Zelfgemaakt natuurlijk, dat is helemaal niet ingewikkeld, je hebt er niet eens heel veel tijd voor nodig. En dat heerlijke goedje combineert weer geweldig met de smaken van het gehakt en de vulling van dit gerecht. Wat een feestje dit!
Gehaktbrood recept
Het fijne aan dit recept voor dit feestelijke gehaktbrood met spek is dat je al je voorbereidingen al kunt treffen. Het gehakt kun je al helemaal op smaak brengen, ik gebruik daar onder andere een uitje en knoflook voor. En verder gaan er verse tijm, peterselie en rozemarijn door het gehakt.
Ook kun je de cakevorm waarin je het brood gaat bakken al bekleden met de ontbijtspek en het gehakt in de vorm storten. En de cranberry compote die je erbij serveert, wordt alleen maar lekkerder als je deze al van tevoren klaar maakt! Schuiven de liefste mensen met wie je Kerst viert aan voor de borrel, dan is dat het moment om het gehaktbrood in de oven te schuiven. Zo heb je aan dit budget Kerstrecept eigenlijk weinig omkijken, fijn toch!
Over budget gesproken, daar heb ik dit jaar wel een beetje rekening mee gehouden. Flink uitpakken met Kerst hoeft niet prijzig te zijn, het gaat er ten slotte om dat je gezellig samen bent! Om dit feestelijke hoofdgerecht nog wat aan te kleden, kun je er de volgende budgetproof bijgerechten naast serveren:
- Aardappel gratin met Parmezaanse kaas
- Geroosterde broccoli uit de oven
- Stoofpeertjes
- Geroosterde wortelen met balsamico
- Knolselderij puree met tijm en oude kaas
- Spruitjes uit de oven met spek en honing
- Roergebakken rode kool met appel en kaneel
- Cranberry compote
Ingrediënten
- 500 gram half-om-half gehakt
- 200 gram ontbijtspek (in lange plakken)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram kastanjechampignons
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 6 takjes verse peterselie
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 theelepels oregano
- snuf peper
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 eidooier
- 30 gram paneermeel
- 1 portie cranberry compote
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Borstel de kastanjechampignons schoon en snij de champignons in fijne stukjes van 1 x 1 cm.
- Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook erbij uit en voeg de champignons toe. Bak zo'n 7 - 8 minuten tot de paddenstoelen mooi goudbruin zijn en het meeste vocht is verdampt. Laat even afkoelen.
- Doe het gehakt in een mengkom en voeg hier de ui, knoflook en champignons aan toe.
- Ris de blaadjes peterselie, tijm en rozemarijn van de takjes en snij fijn. Voeg samen met de oregano toe aan het gehakt en breng dan verder op smaak met een snuf peper, nootmuskaat en paprikapoeder.
- Kneed alle ingrediënten door elkaar. Voeg dan de eidooier toe en zo'n 30 gram paneermeel. Kneed het gehakt tot een stevige bal. Is het gehakt nog te vochtig, voeg dan nog wat paneermeel toe.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed het cakeblik met bakpapier. Een tip is om het bakpapier eerst op te frommelen tot een prop, deze even nat te maken onder de kraan en dan de cakevorm te bekleden.
- Bekleed de cakevorm met de plakjes ontbijtspek. Zorg ervoor dat de plakjes spek in het midden van de vorm beginnen, de zijkant bedekken en iets over de rand hangen. Zorg dat de plakken spek elkaar op de bodem overlappen en ook iets overlap hebben over de lengte van de vorm.
- Schep dan het gehaktmengsel in de met spek bekleedde vorm en druk goed aan. Zorg dat het gehaktbrood overal even hoog is en vouw dan de plakken spek dicht over het gehakt.
- Schuif het gehaktbrood voor zo'n 30-40 minuten de warme oven in. Het kan zijn dat jouw oven iets langer nodig heeft. Het gehaktbrood is klaar als het spek bovenop mooi goudbruin gekleurd is.
- Maak in de tussentijd de cranberry compote klaar. Serveer het gehaktbrood met de cranberry compote.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor gehaktbrood met spek en cranberry compote? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.
2 reacties
Welke maat cakeblik gebruik je voor het recept van 4 personen , het lijkt mij erg lekker
Wanneer voeg je de Parmezaanse kaas toe dan?