Gehaktballen, oer-Hollandse gehaktballen… Lekker bij de stamppot, bij de aardappels met groenten, of op een broodje met een dikke lik mayonaise. Hollandser dan een balletje gehakt kun je bijna niet krijgen en daarom deel ik graag mijn favoriete recept met je! Zelf gehaktballen maken is ook helemaal niet ingewikkeld, je hebt een beetje liefde en geduld nodig en dan zet je zo deze heerlijke ballen op tafel!
Mijn moeder maakte de allerlekkerste gehaktballen en inmiddels weet ik er zelf ook een goede draai aan te geven. Ik ging vroeger altijd aan de slag met gekruid gehakt van de slager, maar toen ik begreep dat hij daar een zakje kruidenmix voor gebruikt, dacht ik dat ik dat zelf ook wel zou kunnen. En niets is minder waar, vandaar hierbij mijn recept voor de lekkerste gehaktballen die je eenvoudig zelf klaar maakt!
Zelf gehaktballen maken
Gehakballen, aardappels, groenten. Aardappels prakken, groenten erbij, een kuiltje maken voor de jus en dan een balletje gehakt erbij. Zo aten wij vroeger altijd onze balletjes gehakt. Tegenwoordig ben ik niet meer zo van het aardappels prakken, maar ook bijvoorbeeld bij een stamppot mag een lekkere bal niet ontbreken wat mij betreft.
Vroeger kocht ik bij mijn slager kant-en-klaar gekruid gehakt. Dan was het nog een kwestie van een eitje en wat paneermeel toevoegen en draaien maar. Maar inmiddels heb ik mijn eigen kruidenmix voor gehakt samengesteld en daarmee maak je zelf de lekkerste gehaktballen. Uiteraard voeg je nog wel een eitje en wat paneermeel toe, zodat ze stevig blijven en niet uit elkaar vallen.
Gehaktballen recept
Zelf gehaktballen is echt niet ingewikkeld. Ik heb wel een aantal tips voor je! Mocht het je lukken, ga dan voor goede kwaliteit gehakt, dat is al het eerste geheim voor een lekker balletje. Daarna braad ik het vlees aan in roomboter, zodat je een mooi bruin korstje krijgt. En na het braden, heb je geduld nodig, en laat je het vlees rustig garen in bouillon.
Met de kruiden kun je alle kanten op. Ik hou wel van een beetje zoutig en een beetje pit en voeg daarom ketjap en sambal toe. Die laatste kun je uiteraard naar eigen smaak gebruiken! Komijn is wat mij betreft essentieel en een snuf nootmuskaat is ook echt aan te raden. Maar ga gerust aan de slag met dit basisrecept om zelf de lekkerste gehaktballen te maken!
Meer gehaktballen recepten:
Niet alleen bij de avondmaaltijd, maar ook bij de borrel is het heerlijk om een balletje op tafel te zetten. Ben je op zoek naar meer recepten, dan heb ik de volgende gerechten en recepten al voor je verzameld:
- Broccoli rijst met kipgehaktballetjes
- Indische gehaktballetjes
- Turkse köfte
- Italiaanse gehaktballetjes

Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 2 (kleine) eieren
- 50 gram paneermeel
- 2 eetlepels ketjap
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel nootmuskaat
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- snuf zout
- klont boter (om in te bakken)
- 250 ml runderbouillon
Bereiden
- Doe het rundergehakt in een schaal en schenk hier de ketjap bij. Voeg de mosterd toe, samen met de sambal, nootmuskaat, komijn, cayennepeper, gerookt paprikapoeder en een snuf zout.
- Tik de eitjes bij het gehakt en voeg het paneermeel toe. Kneed alle kruiden en ingrediënten (met een schone hand!) door het gehakt.
- Blijft het gehakt wat vochtig, voeg dan nog wat paneermeel toe. Het gehaktmengsel hoort wel licht plakkerig te zijn.
- Vorm met je handen 4 gelijke gehaktballen van het gehakt en 'draai' ze in je handen tot een stevige gehaktbal. Laat de gehaktballen even rusten.
- Verwarm een flinke klont boter in de stoofpan. Wacht even tot de boter verkleurt en leg dan de gehaktballen in de pan.
- Braad aan alle kanten kort aan tot een bruin korstje ontstaat en schenk dan de runderbouillon in de pan.
- Draai het vuur laag en laat de gehaktballen zachtjes zo'n 30 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor gehaktballen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.
1 reactie
Ja, en kun je dan die “snuf” zout nog iets specifieker uitleggen? Hoeveel gram, of hoeveel theelepels?
Het belangrijkste ingrediënt wordt met een “snuf” aangegeven!
Hiermee kun je de ballen maken of breken! Weet ik uit ervaring…