Als er 1 groente is die de hele zomer in mijn koelkast ligt, dan is dat de broccoli wel…. Standaard in huis. Want de broccoli is zo makkelijk in gebruik en zit bovendien zo boordevol vitaminen en mineralen. De broccoli haal ik steeds opnieuw en ik zou eigenlijk geen gerecht kunnen bedenken waar ik de broccoli niet in kan verwerken. Maar soms is simpel wel zo lekker en dus maakte ik deze keer de broccoli in de oven klaar. Op de grillstand, welteverstaan. Deze gegrilde broccoli met courgette is een ideaal zomers bijgerecht, en zo simpel om te maken!
Sowieso als ik niet weet wat we gaan eten, gaat er een stronkje broccoli mee naar huis. En meestal haal ik er gelijk 2, want broccoli komt altijd weer van pas. Of we nu heel eenvoudig aardappels – broccoli – vlees eten of dat ik het in een gerecht verwerk, ik ben dol op de smaak van broccoli. Ik heb er trouwens al heel veel gerechten mee gemaakt, wat dacht je van broccolisoep, broccolitaartjes, bonenschotel met broccoli en mozzarella of romige pasta met broccoli. Volgens mij geeft dat precies aan hoe veelzijdig deze groene stronk is!
Maar soms kies ik voor eenvoud in de puurste vorm, en laat ik de broccoli zijn wat het is, namelijk een heerlijke groente. Je kunt natuurlijk de broccoli koken of stomen, maar grillen in de oven kan ook. En daar wordt ie nog net even lekkerder van…. Zeker omdat je nog wat andere lekkere dingen kunt toevoegen, zoals een stuk courgette, wat knoflook en wat kruiden. Een perfect bijgerecht voor in de zomer, maar volgens mij net zo lekker op een feestelijk gedekte tafel.
Gegrilde broccoli met courgette
Bijgerecht voor 4 personen:
- 1 broccoli
- 1/2 courgette
- 6 cherrytomaatjes
- 2 takjes rozemarijn
- olie
- 1 teen knoflook
- zout
- peper
Nodig; (steel)pannetje, bakpapier, bakplaat
Bereiden: Snij de broccoliroosjes van de steel. De steel kun je natuurlijk bewaren om een lekkere soep van te maken, maar dat gaan we nu niet doen!
Zet een pannetje water op het vuur en breng aan de kook. Was de courgette en snij in plakken. Halveer de tomaatjes. Haal de schil van de knoflook en snij deze in fijne plakjes.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Wanneer de oven warm is, zet je deze op de grillstand.
Wanneer het water kookt, voeg je de broccoli toe en blancheer je deze 1 minuut. Giet de broccoli af en dep even goed droog.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de broccoliroosjes op. Leg ook de courgette hierbij en verdeel de tomaatjes over de groenten. Strooi de knoflook over de groenten en besprenkel nu alles met een flinke scheut olijfolie. Voeg nog peper en zout toe en leg de rozemarijn tussen de groenten. Schuif de bakplaat in de oven (staat nu op de grillstand!). Grill de groenten in 15 minuten gaar. Prik even met een vork in de broccoli om te controleren of deze inderdaad gaar is, elke oven is tenslotte weer anders.
Geniet van je zomerse maaltje! Lekker met een stukje vis erbij!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
2 reacties
Gisteravond dit gerecht gegeten, het smaakte heerlijk bij een gegrild lamskoteletje en wat rijst. Ik had nog een restje groene asperges toegevoegd.
Staat nu in de oven met wat sperziebonen erbij..ben benieuwd. Eten het met runderchipolataworstjes erbij