Het aspergeseizoen is natuurlijk al lang geopend dus ik ben een beetje aan de late kant met dit recept voor gegrilde asperges met spek en rucola stamppot. Maar geen paniek, we kunnen nog ruim 3 weken van het witte goud genieten, daarom deel ik dit heerlijke maaltje toch maar met je! Want als je net eens even een keer wat anders wilt doen met asperges, dan is het heerlijk om ze te grillen! Het lijkt wel alsof de smaak nog intenser wordt en juist bij deze groente is dat echt te gek. De ontbijtspek maakt het eenvoudige gerecht helemaal af. Ik maakte nog een rucola stamppotje met verse bieslook erbij en bakte een stukje tonijn. Glas witte wijn erbij en een perfecte zomeravond is geboren!
Asperges met zalm en ei, gekookte aardappeltjes erbij. Of met krokante spekkruimels. Of met beenham. Allemaal van die klassiekers waar ik heel graag voor bij mijn moeder aan schuif. Want moeders koken dat soort gerechten toch altijd het beste… Toen mijn moeder laatst appte of ik ook verse asperges uit Limburg wilde, hoefde ik dan ook niet lang na te denken.
Natuurlijk, heerlijk! Zelf vind ik het leuk om een beetje te experimenteren en zo maakte ik al eens een quiche met witte asperges en zalm. Dat recept weten jullie ook altijd enorm te waarderen! Dit recept voor gegrilde asperges met ontbijtspek is ook een recept met een twist. Gewoon weer eens wat anders en niet helemaal rechttoe rechtaan. Erbij komt een zomers stamppotje van rucola met verse bieslook. Echt weer zo eenvoudig om klaar te maken, maar zo lekker!
Ingrediënten
- 16 witte asperges
- 16 plakken ontbijtspek
- 600 gram aardappelen (iets kruimig)
- 500 ml groentebouillon
- 75 gram rucola
- 15 gram bieslook (vers)
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels olijfolie
- peper
- snuf zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de ovenschaal in met wat olijfolie.
- Verwijder de kontjes van de asperges en schil ze eenmaal. Gooi de uiteinden en de schillen niet weg, daar kun je een heerlijke soep van maken!
- Zet een pan met voldoende water op en breng aan de kook. Kook de asperges hierin zo’n 7 a 8 minuten voor. Dit is afhankelijk van de dikte, dus check even hoe dit voor jou uitkomt.
- Schil in tussentijd de aardappels. Maak in een pan 500 ml groentebouillon klaar en voeg de aardappels toe, breng aan de kook. Kook de aardappels in ongeveer 10 minuten gaar.
- Haal de asperges uit de pan en laat ze even uitlekken in een vergiet. Wikkel om elke asperge een plak ontbijtspek en leg ze dan in de ingevette ovenschaal. Besprenkel met wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
- Schuif de schaal met asperges in de warme oven en zet de grill aan. Gril de asperges nog zo’n 6 minuten, draai halverwege om.
- Snij de rucola en verse bieslook fijn. Giet de aardappels af maar vang de bouillon op! Stamp de aardappels tot puree en voeg dan de rucola en bieslook toe. Schenk een scheutje bouillon bij de aardappels voor een smeuïg stamppotje.
- Serveer de gegrilde asperges met spek met rucola stamppot, eventueel nog een stukje vlees of vis on the side en uiteraard een heerlijk glas witte wijn!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa jij aan de slag met dit recept voor gegrilde asperges met rucola stamppot? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube