Gebakken rijst, oftewel eerst gekookt en dan gebakken in de wok! Dat is echt zo’n Aziatisch gerecht dat je op honderd manieren kunt klaar maken. Het doet me denken aan die smalle straatjes die je in Azië ziet, waar het eten ter plekke voor je wordt bereid. Zo’n grote wokpan op de straat waarin de heerlijkste gerechten worden bereid. Vandaag geef ik je mijn recept voor gebakken rijst met ei en paksoi. Dit recept voor fried rice is echt weer heel anders dan mijn recept voor nasi goreng, waarbij de rijst ook gebakken wordt. Maar door dat gerecht gaan weer andere groenten en bak ik er los een eitje bij! Deze rijst gaat trouwens erg lekker samen met het recept voor Indonesisch stoofvlees!
Gebakken rijst met ei
Vaak zet ik bij Oosterse recepten de standaard rijst op tafel. Wel het liefst zilvervliesrijst, maar meestal gewoon gekookt en that’s it…. Maar ook met rijst kun je zoveel meer doen dan koken en opdienen. Gebakken rijst met ei en paksoi, op smaak gebracht met ketjap, sojasaus en rijstazijn, is echt rijst next level. Het vraagt iets meer voorbereiding want deze fried rice kook je dus wel van tevoren. Het liefst al de middag of avond voordat je de rijst gaat bakken. De rijst laat je goed droog worden en dan pas is het tijd voor de volgende fase van dit recept.
Gebakken rijst recepten
Het leuke aan dit recept voor gebakken rijst is dat je er eigenlijk alle kanten mee op kunt. Je kunt er zelfs een complete maaltijd van maken door er nog garnalen, kip of tofu aan toe te voegen. Ook de groenten zijn naar eigen smaak – en misschien wel restjes uit de koelkast – toe te voegen. Qua kruiden heeft dit gerecht niet veel nodig, ik gebruik graag wat kurkuma en komijn. Het is zo echt een basis recept waar je eindeloos mee kunt variëren. Dus, ga jij volgende keer voor gekookte rijst of geef je ook de rijst nog meer smaak en aankleding?
Ingrediënten
- 250 gram zilvervliesrijst
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 75 gram wortel (juliënne gesneden)
- 1/2 paksoi
- 125 gram Chinese kool
- 75 gram taugé
- 150 gram kastanjechampignons
- 2 salade ui
- 3 eieren
- 2 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel sambal
- sesamolie (om in te bakken)
Bereiden
- Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en laat uitlekken in een vergiet. Doe dit liefst al de avond of middag voordat je de gebakken rijst gaat serveren.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de paksoi en Chinese kool in fijne reepjes. Borstel de kastanjechampignons en snij hier plakjes van. Snij de salade ui in fijne reepjes.
- Kluts de eieren los in een schaaltje en verwarm de wokpan op het vuur. Schenk het ei in de pan en gebruik een spatel om de eieren om te scheppen. We maken er scrambled eggs van! Wanneer de eieren klaar zijn, schep je ze uit de pan en zet even apart.
- Verwarm een flinke scheut sesamolie in de wokpan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de kastanjechampignons toe. Bak deze zo'n 3 minuten mee.
- Voeg dan de voorgekookte rijst, de wortel, de taugé, paksoi en de Chinese kool toe.
- Schenk de ketjap, sojasaus en rijstazijn bij de rijst en voeg ook de kurkuma, komijn en naar smaak een beetje sambal toe.
- Draai het vuur hoog en bak de rijst op tot deze krokant is. Voeg als laatste de scrambled eggs en de salade ui aan de gebakken rijst toe.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor gebakken rijst met ei en paksoi? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
2 reacties
Hoi Reny,
Een heerlijk gerecht.
Gebruik je ketjap manis of ketjap asin?
En welke sambal heb je gebruikt?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoorden.
Groetjes,
Manolito
Hi Manolito, ik gebruik ketjap manis en meestal gaat er bij mij iets van sambal Badjak doorheen, ik hou wel van pittig. Eet smakelijk! Liefs, Reny