Franse uiensoep, een makkelijk recept om zelf klassieke uiensoep te maken. Dit is weer zo’n kommetje heerlijk comfort food voor op een koude winterse dag. Verwarmende uiensoep, gemaakt van uien – duh! – die je lekker lang laat pruttelen tot ze karameliseren en zacht, zoet intens van smaak en mooi bruin van kleur worden.
Die typische smaak die je van Franse uiensoep gewend bent, krijg je door de uien flink lang te bakken. Uiensoep maken is helemaal niet ingewikkeld, je hebt alleen wat geduld en liefde nodig. De uien laat je namelijk echt wel ruim een half uur zachtjes pruttelen, maar dan heb je ook wat. Serveer de uiensoep met zelfgemaakte kaasbroodjes met pittige Franse Gruyere kaas.
Franse uiensoep
Uiensoep… een klassieke soep uit de Franse keuken. Alleen die heerlijke verwarmende geur al… ik kan af en toe echt zin hebben in een kommetje zelfgemaakte uiensoep, ultiem comfort food vind ik dat. De soep zelf maken is helemaal niet ingewikkeld, je hebt er alleen even de tijd voor nodig.
In de basis is dit een hele eenvoudige, gezonde en ook goedkope soep. Je hebt eigenlijk niet veel meer dan een netje uien nodig… Die uien bak je even aan in de roomboter en laat je dan heel zachtjes pruttelen, ze karameliseren en worden intens bruin van kleur. Pas dan kun je echt aan de slag met zelf uiensoep maken.
Uiensoep recept
Natuurlijk heb je wel iets meer ingrediënten nodig voor deze klassieke uiensoep, maar die zachte, zoete, bruine smaakvolle gekarameliseerde uien vormen de basis. Wanneer de uien klaar zijn voor de soep, voeg je runderbouillon, wijn, balsamico en verse tijm en laurier toe. Hiermee krijgt de Franse uiensoep die typische smaak waar ik echt gek op ben.
Zoals gezegd, een soepje waar je even de tijd voor mag nemen, maar dan gaat deze klassieker je ook zeker niet teleurstellen. Je kunt voor deze uiensoep elke soort ui gebruiken, ik ging voor witte uien, maar sjalotten of rode uien kunnen zeker ook!
Uiensoep met kaas
Uiensoep is natuurlijk niet compleet zonder zo’n heerlijke zelfgemaakte kaas ‘crouton’. Of eigenlijk meer een kaasbroodje, het liefst met een beetje pittige Franse kaas, zoals Gruyere. In dit recept voor Franse uiensoep maak ik dan ook zelf deze kaascroutons klaar.
Geraspte Gruyere kaas is het allerlekkerste op deze kaasbroodjes. Hou je daar nou niet zo van, dan kun je natuurlijk aan de slag met een beetje pittige belegen kaas. De broodjes maak ik klaar in de oven en leg ik voor het serveren in de soep. Zo blijven ze lekker krokant en dat is wel het lekkerste!
Meer klassieke soep recepten:
Dit recept voor Franse uiensoep is ultiem comfort food als je het mij vraagt… Lekker voor op koude winterdagen of als mooi voorgerecht bij een etentje. Wil je meer inspiratie voor klassieke soep recepten? Dan kan ik je de volgende soepen zeker aanbevelen:
- Tomatensoep van verse tomaten
- Zelfgemaakte kippensoep
- Romige champignonsoep
- Pompoensoep
- Limburgse mosterdsoep
- Hollandse erwtensoep
Nodig
Ingrediënten
- 600 gram uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter runderbouillon
- 50 ml witte wijn
- 50 gram roomboter
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels bloem
- 4 takjes verse tijm
- 2 laurierblaadjes
- 2 theelepels balsamico azijn
Voor de kaas broodjes:
- 2 Franse baguettes (afbak)
- 100 gram Gruyère kaas (of belegen kaas, geraspt)
Bereiden
- Schil de uien en snij deze in fijne ringen van ongeveer ½ cm dik. Maak de knoflook schoon.
- Verwarm de olie en de boter in een soeppan en voeg de uien hier aan toe. Pers de knoflook uit bij de uien.
- Voor de lekkerste Franse uiensoep is het belangrijk dat de uien karameliseren. Je laat ze dus op laag vuur pruttelen en roert ze af en toe door. Het karameliseren van de uien duurt zo'n 30-40 minuten dus geduld... Zet het vuur wat lager als je merkt dat de uien te snel bruin worden.
- Schenk wanneer de uien mooi bruin gekleurd zijn het glas witte wijn in de soeppan en schraap alle gebruinde stukjes van de bodem van de pan. Zodra de wijn pruttelt, voeg je de bloem en een snuf peper en zout aan de pan. Roer goed door en laat even meebakken tot de bloem wat dikker wordt.
- Schenk dan de runderbouillon in de pan en voeg de balsamico, tijm en laurierblaadjes toe. Laat aan de kook komen en laat zo'n 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Tijd om de kaas broodjes klaar te maken! Verwarm de oven voor volgens de aanwijzing op de verpakking van het afbakbrood. Bak het stokbrood af volgens de aanwijzingen.
- Snij met een scherp mes plakken van het stokbrood en bestrijk deze met een beetje olijfolie. Leg de sneetjes brood op een ovenrooster met bakpapier en verdeel dan rijkelijk de Gruyère kaas over de broodjes.
- Wil je liever een minder uitgesproken kaas gebruiken, gebruik dan geraspte belegen kaas voor de broodjes. Bak ze nog zo'n 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en mooi goudbruin.
- Verdeel de Franse uiensoep over 4 kommen en leg in elke kom een kaas broodje.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Franse uiensoep? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.