Flammkuchen met zalm, roomkaas, frisse knapperige rode ui en kappertjes. Wat een heerlijk en feestelijk recept voor Pasen. Of voor elk ander moment natuurlijk… een krokant hapje voor op de Paasbrunch-tafel of bijvoorbeeld als borrelhapje. Met dit recept voor flammkuchen kun je niet mis gaan!
We tellen langzaam af richting Pasen en ik heb heel wat lekkere makkelijke Paas-recepten voor je klaar staan. En daar komen er deze weken nog heel wat bij. Ik vind het heerlijk om uit te pakken voor de feestdagen en kan er zo van genieten als er lekker eten op tafel staat. Deze flammkuchen met gerookte zalm gaat dan ook zeker geserveerd worden!
Flammkuchen met zalm
Flammkuchen, een klassiek gerecht uit de Elzas. Een krokante dunne deegbodem, knapperig, met een topping van zachte romige crème fraiche en beleg naar keuze. Daar maak je mij echt wel blij mee. En niet alleen met Pasen, maar ook voor een uitgebreide lunch of borrel….
Voor dit recept ben ik aan de slag gegaan met gerookte zalm. Ik hou wel van een beetje luxe en uitpakken met Pasen, dus wat plakjes zalm mogen zeker niet ontbreken. Ik ga je nog veel meer inspiratie geven voor recepten met gerookte zalm. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze leuke croissant rolletjes met zalm en paprika?
Flammkuchen recept
Wij mogen ook dit jaar weer bij mijn ouders aanschuiven om met z’n allen Pasen te vieren. Nou vieren wij vooral het eieren zoeken én het lekker eten met elkaar! Iedereen maakt wat lekkers klaar en zo zetten we met z’n allen een uitgebreide Paasbrunch op tafel.
Zo’n hartige plaattaart – deze flammkuchen met gerookte zalm – is dan altijd een goed idee. Zo hoef je niet voor iedereen een klein hapje klaar te maken, maar zet je in een keer een showstopper op tafel. Waar iedereen een stukje vanaf kan snijden….
Voor deze flammkuchen gebruik ik kant-en-klaar flammkuchen deeg. Dit zit al opgerold op een vel bakpapier en rol je eenvoudig weer uit op de bakplaat van de oven. Voor het bakken van deze flammkuchen met zalm gebruik je dus niet het ovenrooster, dan komt er namelijk niet voldoende warmte onder het deeg.
Je zou eventueel ook hartige taartdeeg, pizzadeeg of bladerdeeg kunnen gebruiken voor deze plaattaart, maar dat geeft toch net een ander effect. Na het uitrollen besmeer je het deeg met kruiden roomkaas en crème fraiche en laat je de oven het werk doen!
Voor de topping geef ik je vandaag inspiratie voor een variant met gerookte zalm, rode ui en kappertjes. Een klassieke combinatie die eigenlijk altijd goed is. Je kunt er natuurlijk helemaal je eigen draai aan geven. Andere klassieke combi’s als spek en ui of met gedroogde ham en crème fraiche zijn natuurlijk ook heerlijk!
Op zoek naar meer inspiratie voor plaattaarten voor Pasen? Wat dacht je van een plaattaart met gerookte kipfilet en courgette? Of een Italiaanse variant met mozzarella en pesto? Of een klassieke plaattaart met ei en ham? Te veel lekkers om uit te kiezen toch?!
Nodig
- Bakplaat oven
Ingrediënten
- 1 rol flammkuchen deeg (vers)
- 185 gram kruiden roomkaas
- 50 gram crème fraiche
- 1 rode ui
- 100 gram gerookte zalm
- 3 takjes verse dille
- 3 eetlepels kappertjes
- ½ citroen
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het verse flammkuchendeeg met het bakpapier uit op de bakplaat van de oven.
- Meng in een mengkom de kruiden roomkaas met de crème fraiche. Smeer het roomkaas mengsel uit over het flammkuchen deeg en laat hierbij ongeveer 1 cm vrij aan de randen.
- Schuif de flammkuchen met de roomkaas nu voor 15-20 minuten in de warme oven. De tijd verschilt per oven, de flammkuchen is klaar als de bodem krokant is en de roomkaas mooi goudgeel is gekleurd.
- Snij ondertussen de rode ui in flinterdunne ringen. Blancheer ze eventueel kort in kokend water om het scherpe randje eraf te krijgen.
- Snij de dille fijn. Pers het sap van 1/2 citroen uit. Snij de plakken gerookte zalm in fijne reepjes.
- Haal de flammkuchen uit de oven en verdeel de gerookte zalm, rode ui, dille en de kappertjes over het deeg. Sprenkel wat druppels citroensap over de flammkuchen met zalm en serveer direct.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor flammkuchen met zalm? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
2 reacties
Beste Reny. Is de gebruikte kruidenroomkaas degene met knoflook of met bieslook. Dank alvast voor je antwoord en alvast een fijne wintersportvakantie toegewenst.
Hi Marijke,
Ik gebruikte de roomkaas met bieslook en kruiden, die vind ik het lekkerst in combinatie met de gerookte zalm. Dankjewel, we gaan er een fijne week van maken 🙂
Liefs, Reny