Draadjesvlees…. Zeg je herfst, dan zeg je boterzacht draadjesvlees dat letterlijk in draadjes uit elkaar valt…. Heerlijk zacht rundervlees, zo’n stoofschotel naar oma’s recept. Mijn moeder liet het draadjesvlees úren lang sudderen en het hele huis rook naar de zoete zachte geuren van dit stoofvlees. Heerlijk he, hoe je soms zulke fijne herinneringen aan bepaalde gerechten kunt hebben!
Draadjesvlees zelf maken is helemaal niet ingewikkeld… Je hebt er alleen een beetje liefde, tijd en aandacht voor nodig. Op zo’n herfstige middag waarop het buiten guur en fris is, mag het rundvlees lekker zachtjes pruttelen tot het zo zacht is dat het uit elkaar valt. Serveer het draadjesvlees met een heerlijke rode kool stamppot en genieten maar!
Draadjesvlees recept
Er staan al heel wat heerlijke stoofvlees recepten op de site en ik voeg daar graag dit klassieke recept voor draadjesvlees aan toe. Ik ben gek op stoofvlees en zeker in deze donkere dagen vind ik het heerlijk om zo’n pan vol lekkers op het fornuis te hebben staan. Het vlees laat ik uren zachtjes stoven en de geur van herfst vervult mijn huis…
Voor stoofvlees gerechten gebruik ik meestal runder riblappen of runder sukadelappen. Het verschil tussen die twee is dat de riblappen nog weer wat meer vet bevatten dan de sukadelappen, waardoor het vlees nóg zachter wordt… Wil je aan de slag met dit recept voor draadjesvlees, dan gebruik je dus het liefst riblappen in dit stoofgerecht!
Ouderwets draadjesvlees maken
Wat ik zo heerlijk vind aan stoofvlees recepten is dat je er iedere keer een andere draai aan kunt geven. Zo voeg ik bijvoorbeeld citroengras en gember toe aan mijn recept voor Vietnamees stoofvlees en een smaakvolle rode wijn aan mijn Italiaanse stoofvlees.
In dit Oud-Hollandse recept gaan ook echt van die klassieke ingrediënten… Zo voeg ik mosterd, appelstroop en ontbijtkoek toe. Vergeet ook zeker niet de kruidnagels toe te voegen, die geven het precies de smaak van hoe je draadjesvlees wilt proeven. Deze stoofschotel gaat heel goed samen met aardappelpuree en rode kool met appel en kaneel.
Meer stoofvlees recepten:
Heb je de smaak te pakken en smaakt dit recept naar nog meer stoofvlees recepten? Dat snáp ik! En daarom geef ik je graag de tip om eens met de volgende gerechten aan de slag te gaan!
- Oud-Hollandse hachee
- Hongaarse goulash
- Limburgs zuurvlees
- Daging smoor – Indonesisch stoofvlees
- Italiaans stoofvlees
- Vietnamees stoofvlees
Ingrediënten
- 700 gram runder riblappen
- 2 uien
- 2 - 3 eetlepels mosterd
- 400 ml runderbouillon
- 100 ml rode wijn
- 1 eetlepel appelstroop
- 1 plak ontbijtkoek
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 50 gram boter
- peper
- zout
Bereiden
- Voor echt boterzacht draadjesvlees is het belangrijk dat voordat je aan de slag gaat, het vlees op kamertemperatuur is. Haal het dus zeker een uur vooraf uit de koeling.
- Snij de riblappen in grove stukken, bestrooi met peper en zout en besmeer met een laag mosterd.
- Schil en snipper de ui en snij deze in ringen.
- Zet de stoofpan op het vuur en verwarm hier de boter in. Laat de boter bruin worden en braad het vlees dan aan beide kanten bruin, zo'n 3 minuten per kant.
- Schep het vlees uit de pan, voeg eventueel nog wat boter toe en fruit de uien hierin aan.
- Voeg dan de runder riblappen weer toe en blus af met de rode wijn. Schenk de runderbouillon in de pan en voeg een eetlepel appelstroop toe.
- Doe de laurierblaadjes en kruidnagels in de pan en verbrokkel een plak ontbijtkoek bij de bouillon.
- Laat het draadjesvlees zo'n 2½ tot 3 uur stoven. Lekker met rode kool stamppot!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor draadjesvlees? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.
2 reacties
Geweldig recept. Leuk,…’schil en snipper de ui en snijd deze in ringen.’
Ik ging er vanuit dat je bedoelde, snipper de ene ui en snij de andere in ringen. Zo heb ik het gedaan en dat is mij goed bevallen.
Dan is het gelukkig helemaal goed gekomen 🙂
Liefs, Reny