Wanneer is het eigenlijk geen tijd voor soep? Wat mij betreft eet ik dit het hele jaar door! In de winter een lekkere warme, stevige soep, goed gevuld zodat het een echte maaltijd is. En in de zomer liever een lichte variant, in een prachtige knalkleur maar wel vol met smaak. En zelfs koud, als een soort gazpacho, waarmee ik mezelf een beetje kan verkoelen maar toch ook mee kan voeden. Ik maakte laatst een lichte, koude doperwtensoep met munt, en deze gaat hier in de komende maanden nog vaak op tafel komen!
Ik ben dol op groenten en verwerk ze dan ook het liefst in elk gerecht. Mij maak je elk seizoen weer blij met de nieuwe groenten die dan weer te koop zijn en ik kan dan ook niet wachten om daar wat lekkers mee te maken. Zo zijn bijvoorbeeld verse doperwten vanaf half mei weer volop verkrijgbaar, super lekker zacht en met een lichte zoete smaak, en ze geven echt zo’n mooie kleur aan een gerecht. Toen ik laatst door Castello werd gevraagd om een recept te bedenken waar ik hun Danablu crumbled in kon gebruiken, wist ik al direct dat ik aan de slag wilde met doperwten. Het is deze koude doperwtensoep met munt geworden, die op een gezellig etentje met vrienden niet zou misstaan.
Beeld je dit in; er worden 6 foodbloggers uitgenodigd in de Kookerij in Noordwijkerhout om kennis te maken met Castello, om dan een kookworkshop te volgen van chef Robert Verweij en daarna los te gaan in de keuken. Hoe denk je dat dát gaat…. Wat een gezellige middag heb ik vorige week gehad met mijn leuke food-collega’s, wat hebben we veel lol gehad en wat hebben we vooral ontzettend lekker staan koken. Met kaas dus, blauwaderkaas, van Deense oorsprong. Ik heb weer wat geleerd hoor, want ik wist niet dat deze blauwaderkaas zo veelzijdig was.
Koken met kaas is niet zo heel vanzelfsprekend in de meeste Nederlandse huishoudens. Kaaskoppen zijn we wel, we eten maar liefst 10 kilo kaas per persoon per jaar, maar koken mét kaas is nog niet zo ingeburgerd. Vaak gaan we niet verder dan een handje Parmezaan óver de pasta, of het gebruik van wat mozzarella in een ovenschotel. Nee, koken mét kaas is niet iets dat heel gebruikelijk is, en dat is jammer want kaas kan zoveel smaak geven aan een gerecht. Vooral als je kiest voor een wat meer pittige kaas, dan maakt dat een gerecht echt af.
Castello ken je misschien van de Danablu kaas, een pittige blauwaderkaas in een driehoekje. Heerlijk voor bij de borrel, maar deze kaas kun je nog op zoveel meer manieren gebruiken. Tijdens de kookworkshop die Robert Verweij gaf, deelde hij verschillende manieren om deze kaas te gebruiken. Sinds deze kaas verkrijgbaar is in handige plakken voor op bijvoorbeeld een hamburger, en in kleine crumbles, gaat er nog een hele kookwereld open. We mochten proeven van heerlijke wraps met abrikoos en Danablu crumbled, een amuse met watermeloen, bitterkoekjes en een schuim van deze blauwaderkaas, en een meer dan goedbelegde hamburger, júist met plak Danablu. Je weet nog, die 6 foodies… die gingen natuurlijk helemaal los!

Daarna was het tijd om de keuken in te duiken en zelf aan de slag te gaan met de Danablu crumbled. Ik hou nu eenmaal van soep, en van seizoensproducten, dus mijn keuze voor dit gerecht was vrij snel gemaakt. Met nog wat hulp van chefkok Klaas van de Kookerij draaide ik deze heerlijke – koude – doperwtensoep met munt en Danablu crumbled in elkaar. Dit gerecht wil je echt gaan maken, voor een warme zomeravond is dit perfect! En ook als je nog een leuk voorgerechtje zoekt voor een dinertje met vrienden of familie, dan maak je hier zeker indruk mee!
Doperwtensoep met munt
Voor 4 personen
- 250 gr (verse of diepvries) doperwten
- 75 gr Castello Danablu crumbled
- 1 broccoli
- 2 kleine uien
- 3 teentjes knoflook
- 3 laurierblaadjes
- 10 blaadjes verse munt
- 800 ml water
- Peper
- Zout
- Olie om te bakken
Nodig; 2 pannen, zeef, staafmixer
Bereiden: Schil en snipper de ui. Plet de knoflookteentjes met een groot mes en verwijder de schil. Snij de roosjes broccoli van de stronk af en snij de stronk in grove stukken.
Verwarm wat olie in een pan en voeg hier de laurierblaadjes aan toe. Fruit nu de ui aan in de olie en pers de knoflook erbij uit. Doe de stukjes broccolistronk in de pan en bak nog kort even mee.
Schenk het water bij de groenten en breng aan de kook. Wanneer het water ongeveer 5 minuten kookt voeg je de roosjes van de broccoli toe.
In de tweede pan doe je de doperwten. Doe hier iets van het water uit de eerste pan bij, zorg dat de erwtjes net onder water staan en breng de doperwten aan de kook. De doperwten hebben niet lang nodig, na een minuut of 5 zijn ze gaar (of ontdooid, als je diepvries erwtjes gebruikt).
Gebruik de staafmixer om de doperwten te pureren, maak zo glad mogelijk. Haal nu de doperwtenpuree door een zeef, vang het prachtige groene vocht op want daar ga je straks de soep mee maken. Zet dit nu weg in de koelkast.
De groenten in de andere pan zijn inmiddels wel gaar. Haal de laurierblaadjes er eerst even uit. Gebruik hier ook de staafmixer om deze groenten tot een soep te pureren. Gebruik de zeef weer om hier een gladde bouillon van te maken, het vocht vang je dus weer op want dit gaat straks bij de doperwtensoep. Ook deze bouillon mag nu even in de koelkast.
Snij ondertussen de verse muntblaadjes fijn en zorg dat je de Castello Danablu crumbled klaar hebt staan.
Het groene doperwtensoepje ga je nu aanvullen met de bouillon van de uien, knoflook en broccoli. De doperwtensoep is de basis, vul deze nu aan met de groentenbouillon tot de soep lekker licht is, maar niet waterig.
Voeg de verse muntblaadjes toe aan de doperwtensoep en breng de soep op smaak met peper en zout.
Serveer de doperwtensoep met munt in mooie borden, of kleine glaasjes en maak deze af met de Castello Danablu crumbled. Enjoy!
Ga je aan de slag met dit recept voor doperwtensoep met munt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Castello Danablu. Lees mijn disclaimer. De foto van mij is gemaakt door Melanie Weij.
3 reacties
Mm.. doperwten en munt is zo’n goeie combi en dan die kaas erbij.. lekker! Ik maakte deze soep altijd met serranham erbij, ook een hele lekkere combi. Slim om de soep te zeven. Dat ga ik proberen 🙂
Heerlijk recept maar ik snap het niet helemaal….. Ben vol goede moed begonnen maar heb nu 4 pannetjes; een met broccoli vocht, een met broccoli puree, een met doperwten vocht en een met doperwtenpuree. Ik ben niet zo’n kookwonder en weet niet welke puree en welk vocht nu de soep gaat maken! 🙂
Je gebruikt van allebei alleen het vocht. De puree kun je gebruiken om bijv. hartige koekjes van te bakken, of door een sapje heen te blenden.