Daging smoor, een heerlijk donkere rundvlees stoof. Stoofvlees eet ik graag het hele jaar door en ik vind het zo lekker dat je mij er wakker voor mag maken! Nou ja, bij wijze van… Ik ben sowieso gék op de Indonesische keuken en naast dat ik zelf graag Oosterse recepten klaar maak, halen we regelmatig eten af bij de toko in het dorp.
Mijn Bijbel van de Indonesische keuken is echt een grote inspiratiebron, maar dit recept voor Daging smoor kreeg ik via mijn vader doorgestuurd. Een traditioneel Indonesisch recept dat ik moést proberen! Je hebt voor dit recept geen slowcooker nodig, ik liet het gewoon zachtjes stoven in de pan. En we hebben zo zitten smullen, dit komt hier echt vaker op tafel!
Daging smoor
Daging smoor is zoetig gesmoord rundvlees in ketjap en specerijen als nootmuskaat, kruidnagel en laurier. Begin je al te watertanden….? Nou, ik zeker wel! Ik hou echt zo van de Indonesische keuken en er staan al zoveel heerlijke recepten online.
Grootste favoriet hier in huis blijft mijn recept voor Indonesische nasi goreng. Regelmatig zet ik Indonesische kippensoep of bamisoep met kip op tafel en ook een pan met stoofvlees staat hier toch wel vaak te pruttelen. Alleen die geuren al die dan door het hele huis verspreiden…. yum!
Rendang of Daging smoor
Er staan inmiddels al heel wat stoofvlees recepten op de blog, van Italiaans tot Vietnamees. En ook het recept voor Indonesische Rendang heb ik al eens met je gedeeld. Het grote verschil tussen Rendang en deze Daging smoor is toch wel de lijst aan ingrediënten. Voor deze smoor is de ketjap het belangrijkst. En uiteraard de smaakmakers zoals ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel en laurier.
In het recept voor Rendang gaan nog veel meer specerijen en wordt het rundvlees gestoofd in kokosmelk. Nog een tip voor als je aan de slag gaat met een recept voor stoofvlees; gebruik altijd sukadelappen. Deze worden door het stoven echt boterzacht en het vlees valt bijna uit elkaar. Zo wil je het hebben….
Ingrediënten
- 600 gram runder sukadelappen
- 75 ml ketjap
- 200 ml bouillon (rund)
- scheutje rijstazijn
- 3 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 cm verse gember
- 1,5 theelepel nootmuskaat
- 5 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel sambal
- olie (om in te bakken)
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook en de gember schoon.
- Snij de runder sukadelappen in blokjes van 1,5 x 1,5 cm.
- Verwarm wat olie in de pan met dikke bodem en voeg hier de nootmuskaat, peper, zout, kaneel en een theelepel sambal aan toe.
- Roerbak de kruiden kort en voeg dan de ui toe. Pers de knoflook en gember uit boven de pan.
- Voeg het vlees toe aan de pan en bak rondom bruin.
- Schenk de ketjap, de rijstazijn en de bouillon in de pan en voeg hier 1 theelepel suiker en de kruidnagel en laurier aan toe.
- Laat de Daging smoor nu minstens 2 uur zachtjes stoven. Langer mag zeker ook, let er wel op dat er genoeg 'vocht' in de pan blijft! Mocht je meer pit willen, dan kun je nog wat sambal toevoegen!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor Indonesische nasi goreng? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
9 reacties
heyhey,
Dat moet een topper zijn en staat al op mijn lijst.
Als tip zou ik misschien kunnen bijdragen dat je de schotel eigenlijk kan laten garen in de oven ( slowcooking) is perfect mogelijk op deze manier.
Welke ketjap gebruik je voor deze schotel?
Hoi Kurt, ja zeker, je kunt het ook langzaam laten garen in de oven of slowcooker, maar ik heb zelf geen ervaring hoeveel ‘vocht’ er dan nog bij het vlees zou moeten. Ik gebruik ketjap manis, de zoete variant dus. Ik hoop dat je er van gaat smullen!
2 uur stoven lijkt mij veel te kort !
Dat is de minimale stooftijd 😉
Maak je het hierna nog wat dikker met maizena poeder?
Hoi
Las in je recept kokos melk
Zie deze niet terug in je boodschaplijst/ingredie
Super lekker en makkelijk!
Wat kan ik toevoegen, zodat er genoeg vocht in de pan blijft zitten?
Zou dan voor wat kokos melk gaan