Cranberry compote! Zeg je Kerst en feestdagen, dan zeg je cranberry compote. Ik heb daar een heel feestelijk gerecht mee gemaakt, dat komt later deze maand. Eerst ga ik je laten zien hoe ontzettend eenvoudig het is om zelf cranberry compote te maken!
Dit recept ga je nog heel veel gebruiken in allerlei feestelijke recepten! Daarom deel ik het nu alvast met je, dan ben ik lekker op tijd. De Sinterklaas recepten slaan we dit jaar een beetje over, er staat namelijk al zoveel lekkers op de site! Laten we dus gewoon al richting Kerst gaan!
Cranberry compote maken
Cranberry compote is natuurlijk zo’n echte kerst klassieker. Een frisse maar toch zoete vruchtencompote die ik graag op tafel zet bij een mooi stukje vlees of gevogelte.
Ik vind het wel fascinerend, want als je de bes zo zou proeven, is ie hartstikke zuur. Maar door ze te laten koken – of zachtjes stoven – worden ze heerlijk zoet!
Klassieke combinaties met kerst… ik blijf er toch vaak op terugvallen hoor! Het zijn niet voor niets klassiekers! Deze cranberry compote mag eigenlijk niet ontbreken als je bijvoorbeeld wild op tafel gaat zetten met Kerst!
Verse cranberries
Vooral in de herfst en winter zijn de cranberries volop verkrijgbaar. Of eigenlijk moet ik veenbessen zeggen, zoals ze in het goed Nederlands heten. Ik heb ze alleen ooit eens op de waddeneilanden zien groeien, volgens mij niet op veel andere plekken…
Voor deze cranberry compote kun je verse cranberries gebruiken. Maar cranberries uit de vriezer werken ook prima in dit recept! Gedroogde cranberries dan weer niet, maar dat had je misschien al bedacht!
Cranberry compote bij kalkoen
Wat wij op tafel gaan zetten deze Kerst is nog een grote verrassing… haha! Maar voor de blog zijn inmiddels alle kerstgerechten op de foto gezet en de recepten zo goed als uitgeschreven. Ik heb zoveel lekkers dat ik met je wil delen, ik kan niet wachten.
Deze cranberry compote gaat in elk geval erg goed samen met de kalkoen recepten die al op de blog staan. Zo lijkt het me heerlijk bij de saltimbocca van kalkoen met Parmaham, maar ook bij het kalkoen stoofpotje met champignons. Ook met andere vlees- en gevogelte gerechten combineert deze zoete compote erg goed!
Ben je al druk bezig met de voorbereidingen voor het kerstdiner? Ik deel deze weken nog heerlijke recepten met je, maar misschien wil je alvast nadenken over de hoofdgerechten en bijgerechten? No worries, er staat al genoeg lekkers op de site! Ook een leuk idee is om een diner met een Italiaans thema te geven.
Geen stress nog, we hebben nog tijd zat! Ik ga eerst dit makkelijke recept voor cranberry compote met je delen. En later deze maand volgt nog een heel feestelijk gerecht waarbij ik deze compote weer gebruik.
De compote is trouwens ook erg lekker bij nagerechten, serveer er een bolletje ijs bij of maak er een eenvoudig nagerecht in een glaasje mee!
Nodig
Ingrediënten
- 300 gram cranberries
- 200 ml water
- 1 sinaasappel
- 3 eetlepels suiker
- 2 stokjes kaneel
- 1 steranijs
Bereiden
- Gebruik je verse cranberries, dan kun je deze stap overslaan. In het geval van cranberries uit de diepvries, laat je deze eerst ontdooien in een vergiet.
- Doe de cranberries in de steelpan en voeg hier 200 ml water en het sap van 1 sinaasappel aan toe.
- Snij 2 stukjes schil van de sinaasappel af. Voeg dit samen met de suiker, kaneel en steranijs toe aan de pan.
- Zet de pan op het vuur en breng heel zachtjes aan de kook. Laat de cranberry compote zo'n 15-20 minuten zachtjes stoven.
- Roer regelmatig tussendoor en zet het vuur uit wanneer de compote de gewenste dikte heeft bereikt.
- Wil je de cranberry compote bewaren, dan kan dit! Laat goed afkoelen en schep de compote dan over in een glazen pot met deksel. Gekoeld is de compote zeker een paar dagen houdbaar.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor cranberry compote? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.