Oh wat heb ik toch een heerlijk weekend gehad! Gisteren moest ik er echt even van bijkomen, ik was zó moe! We begonnen afgelopen weekend met de verjaardag van mijn lief op vrijdag en we zijn in de avond even lekker met z’n tweetjes uit eten geweest. En zondag was het verjaardagsfeestje van mijn jongste meisje, ze is 3 geworden. Wat een gezelligheid en wat een feest, maar nu ben ik wel echt even leeg… Tijd voor een makkelijke week dus, qua maaltijden. Een van mijn favorieten is deze citroen risotto, een heerlijk fris zomers gerecht dat je zonder al te veel moeite klaar maakt!
Mijn grote liefde voor Italië heb ik al wel vaker met je gedeeld en ik blijf het gewoon maar weer doen… Ik ben gek op de Italiaanse keuken, de pure en mooie ingrediënten, de eenvoud van de gerechten, de combinatie van smaken. Heel veel hartjes! Dit jaar gaan we niet naar Italië maar ik haal de Italiaanse sfeer gewoon een beetje in huis door zelf Italiaans te koken. De citroen risotto vind ik een makkelijk gerecht omdat je er niet de hele tijd bij hoeft te blijven staan in de keuken. Ondertussen kun je alvast de tafel dekken, of gezellig met je gasten zitten. Schenk er een glas witte wijn bij in en je hebt de perfecte zomermaaltijd.
Ik eet deze risotto het liefst met een stukje witte vis, bijvoorbeeld uit de oven of van de grill. Nog wat groens ernaast in de vorm van een frisse salade en de maaltijd is compleet. En ik probeer ook in de risotto altijd wat groenten te verwerken. Misschien is de echte Italiaan het daar niet altijd mee eens, maar ik ben altijd bezig om nét even wat meer groenten aan de maaltijd toe te voegen. Door een eenvoudig boeketje te maken van wat ui, paprika en prei heb je toch net even wat extra’s!
Citroen risotto
Voor 4 personen:
- 150 gr volle graan rijst
- 2 uien
- 2 sjalotten
- 1 gele paprika
- 2 prei
- 2 tenen knoflook
- ½ citroen (schil + sap)
- 1 lt water
- 1 (groente) bouillonblokje
- 75 ml witte wijn
- olie
- klontje roomboter
- Verse basilicum
- Parmezaanse kaas
Nodig: 2 grote pannen, rasp
Bereiden: Zet een grote pan met 1 lt water op het op het vuur en voeg het bouillonblokje toe. Verwarm het water en laat de bouillon oplossen. Het water hoeft niet te koken.
Maak de uien schoon en snipper deze. Verwijder de steel van de paprika, snij in stukken en verwijder de zaadjes. Snij in kleine blokjes. Snij de prei in ringen en was deze even uit onder wat water, zodat het zand weggespoeld is. Maak de knoflook schoon.
Doe wat olie in de tweede pan en fruit hier de ui in. Voeg de paprika en prei toe en pers de knoflook erbij uit. Schep even goed om en laat de groenten glazig worden. Voeg nu ook de rijst toe en blus het geheel af met de witte wijn. Laat heel even pruttelen en begin nu met het toevoegen van de bouillon.
Zorg ervoor dat de rijst net ‘onder water’ staat. Breng het geheel aan de kook en laat de rijst de bouillon als het ware opnemen. Iedere keer als het vocht weer opgenomen is, schep je opnieuw bouillon bij de rijst. Net zo lang totdat de rijst gaar is.
Was de citroen goed en rasp de schil ervan af. Pers het sap van de halve citroen uit boven een glas of bakje – pitjes hebben we niet nodig! Wanneer de rijst gaar is, neem je de pan van het vuur en roer je de citroensap, de citroenrasp én een klontje roomboter door de risotto. Scheur nog wat verse basilicum over de citroen risotto en serveer met wat Parmezaanse kaas.
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
4 reacties
Hallo mevrouw,
Kunt u dat gerechtje ook maken met quinoa?
Dank u wel…
Ik geniet iedere keer van uw gerechtjes!
MvrGrt
Marie-Anne Dutry
maak me gek! wat een lekkere zomerse risotto =D
Ik heb wel een goede risotto in mijn repertoires, maar er kan er altijd eentje bij! Lijkt me heerlijk deze citroen risotto!
hallo,
wat is volle graan rijst.
zoiets als grote appel pruimen?