Er staat al een góddelijk recept voor chili con carne online. Echt te lekker, ik blijf deze versie maken. En iedereen die mij vraagt hoe je dit Mexicaanse gerecht klaar maakt, verwijs ik naar mijn blog. Ik ben er heel enthousiast over. Maar… ik wilde eens een keer voor vega gaan. Want eigenlijk vind ik dat ik dat ik nog steeds te vaak en te makkelijk vlees toe voeg. Een gewoonte denk ik… In deze chili sin carne – zonder gehakt dus – miste ik het in elk geval niet. En de walnoten zorgen voor een heerlijke bite!
Vegetarische chili
Een nieuwe uitdaging in de keuken dus. Experimenteren met vegetarische gerechten. Als ik er over nadenk dan hoeft er voor mij ook niet altijd vlees in de avondmaaltijd te zitten. Overdag, voor ontbijt en lunch, heb ik daar ook nooit echt een probleem mee. Maar ’s avonds eten we eigenlijk bijna altijd wel een stukje vlees….
Nou ben ik vaker aan de slag gegaan met gerechten sin carne, maar uiteindelijk val ik elke keer weer terug in het oude patroon. Niet in de laatste plaats omdat ik hier een carnivoor in huis heb wonen, die vindt dat hij niet voor niets snijtanden heeft gekregen. En aangezien het in mijn aard zit om iedereen aan tafel tevreden te houden….
Chili sin carne
Een chili zonder vlees dus vandaag. En ik heb het ook echt niet gemist! Wel voegde ik wat walnoten toe voor een extra bite. Je kunt dit recept ook met rijst klaar maken, of eventueel met aardappels. Deden we vroeger volgens mij, chili met aardappelpuree. Ik vraag me af of ze daar in Mexico wel eens van hebben gehoord…
Nodig
Ingrediënten
- 2 uien
- 2 rode paprika's
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 rode peper
- 400 gram tomatenblokjes (in blik)
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 eetlepels sojasaus
- 1/2 theelepel honing
- 1 blikje zwarte bonen
- 1 blikje mais
- 4 takjes verse peterselie of koriander
- 1 avocado
- 3 handjes walnoten ongebrand en ongezouten
- 1/2 limoen
- 250 gram quinoa
- 2 theelepel chilipoeder
- 1,5 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 2 theelepel gedroogde basilicum
- 2 theelepel komijn
- 1 theelepel oregano
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel zwarte peper
- olie om in te bakken
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de paprika schoon en snij in kleine blokjes. Snij de peper in kwarten, verwijder de zaadjes en snij dan fijn. Haal de schil van de knoflook.
- Verwarm wat olie in de hapjespan. Fruit de ui hierin aan. Voeg dan de chilipoeder, gerookte paprikapoeder, cayennepeper, basilicum, komijn, oregano, kaneel en nootmuskaat toe en bak kort mee.
- Doe de rode peper en de paprika in de pan en pers de knoflook erbij uit. Laat ongeveer 3 minuten meebakken.
- Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree toe en schenk de soja saus en honing erbij. Breng aan de kook. Vul het blikje van de tomatenpuree met water en doe dit ook in de pan. Laat zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Spoel de zwarte bonen en mais even onder de kraan af in een vergiet. Zet apart.
- Breng water aan de kook voor de quinoa en maak deze volgens de aanwijzing op de verpakking klaar.
- Snij de avocado in kwarten en daarna in fijne reepjes. Pluk de blaadjes peterselie van de takjes. Hak de walnoten grof.
- Voeg de zwarte bonen, mais en walnoten toe aan de pan met chili en laat nog even mee verwarmen.
- Verdeel de quinoa over de borden en schep hier de chili sin carne bij. Maak de maaltijd af met verse peterselie en de schijfjes avocado. Pers wat limoensap over het gerecht en geniet!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa jij aan de slag met dit recept voor chili sin carne met quinoa en walnoten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
3 reacties
Deze wil ik zeker een keer gaan maken! Ziet er goed uit 🙂
Deze was heel lekker alleen in de ingredienten lijst staan geen tomatenblokjes en dan lees je halverwege in het recept dat je die toe moet voegen. Maar die hadden wij dus niet, tJa toen hebben wij maar snoeptomaatjes toegevoegd, was ook lekker..
Dankjewel voor je reactie! Ik heb het recept (weer) aangepast… tijdens het omzetten naar dit nieuwe format waren de tomatenblokjes ‘weg gevallen’… Gelukkig kon je toch aan de slag en heb je heerlijk gegeten!