Chili con carne! Het zonnetje schijnt nog zo heerlijk buiten, maar oh wat vind ik het toch al koud worden…. Vooral als ik in de ochtend de deur uitstap, slaat die koude ochtendlucht me echt in het gezicht…. De winterjassen heb ik al weer uit de kast gehaald en ook de winterse gerechten komen langzaamaan weer op de tafel. Niet dat ik dat erg vind hoor, dat heerlijke verwarmende comfortfood… Ik ben er namelijk dol op! Stoofschotels, maaltijdsoepen, kom maar door! Het stond al een tijd op mijn lijstje om eens aan de slag te gaan met chili con carne, een gerecht dat ik volgens mij vroeger altijd uit een pakje toverde. En in mijn zoektocht naar een origineel chili recept kwam ik uit bij Jamie Oliver. Ik deel vandaag mijn versie van zijn versie van de chili con carne met je!
Chili con carne recept
Vaak krijg ik de vraag door wie ik eigenlijk geïnspireerd word. Ik vind dat altijd lastig om te beantwoorden, want mijn inspiratie komt werkelijk overal vandaan. Maar een van mijn kookhelden is toch wel Jamie Oliver. De manier waarop hij koken leuk maakt, met eenvoudige ingrediënten en vooral veel verse groenten, en het gemak waarmee hij zijn maaltijden op tafel zet inspireren mij zeker! En ik moet ook heel vaak om hem lachen…. Als hij ergens een scheutje olijfolie bij doet, staat hij een minuut of 2 met de fles ondersteboven. Wat nou scheutje? Niet al zijn recepten passen bij mij, maar de passie waarmee Jamie kookt en de projecten waar hij zich voor in zet (Food Revolution Day, gezondere schoolkantines, de normale superfoods weer op de kaart krijgen) maken mij wel enthousiast! Ik kijk ook graag naar zijn kookprogramma’s, dat is voor mij echt pure ontspanning. De chili con carne naar zijn recept heb ik vorige week klaargemaakt en was echt om van te smullen.
Chili con carne van Jamie Oliver
Uiteraard heb ik het recept wat aangepast, ik kan dat nooit laten, maar eigenlijk had dat meer te maken met de hoeveelheden dan met de ingrediënten. Ik bedoel, 500 gram vlees in een maaltijd voor 4 personen vind ik gewoon echt een beetje te veel. Zeker als er dan ook nog veel verse groenten gebruikt worden, er peulvruchten worden toegevoegd én er nog rijst op tafel komt. Ook kon ik in de supermarkt geen kidneybonen zónder toegevoegde suikers vinden, dus verving ik deze door bruine bonen. Echt je moet eens op de etiketten gaan letten van bonen in pot, hoe vaak daar niet nog suiker aan toegevoegd wordt… Dus vandaag mijn versie van de chili con carne van Jamie Oliver. En schrik niet van de ingrediëntenlijst! Normaal ben ik helemaal voor hoe korter hoe beter, maar omdat je dit gerecht helemaal zelf op smaak maakt met verschillende groenten, kruiden en specerijen, lijkt het al snel een hele lijst. Ik heb het meeste hiervan standaard in huis.
Ingrediënten
- 300 gram rundergehakt
- 2 rode uien
- 1 winterpeen
- 2 rode paprika's
- 2 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 bosje koriander
- 200 gram kikkererwten
- 200 gram bruine bonen
- 400 gram tomatenblokjes (vers of uit blik)
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel komijn
- 2 eetlepels balsamico azijn
- peper
- zout
- olijfolie
Bereiden
- Schil en snipper de uien. Schrap de winterpeen en snij in kleine blokjes. Was de bleekselderij en snij in partjes. Verwijder de steel van de paprika’s en snij ze in kwarten. Verwijder de zaadlijsten en snij in kleine reepjes.
- Zet de pan op het vuur en doe hier een scheut(je) olijfolie in. Doe alle groenten in de pan en voeg nu peper, zout, chilipoeder, kaneel en komijn toe. Blijf de groenten goed omscheppen totdat de ui glazig ziet en de andere groenten zachter beginnen te worden.
- Laat de kikkererwten en bruine bonen uitlekken in een vergiet en spoel ze even af met water. Voeg de peulvruchten toe, samen met de tomatenblokjes. Ik ging voor tomatenblokjes uit blik, maar je kunt uiteraard ook verse tomaten gebruiken.
- Doe nu ook het gehakt in de pan en schep alles door elkaar.
- Vul het blikje van de tomatenblokjes met water en schenk dit bij de chili.
- Van het bosje koriander snij je alvast de steeltjes af en deze hak je in kleine stukjes. Voeg de steeltjes samen met 2 eetlepels balsamicoazijn toe aan de pan en laat de chili nu ongeveer 1 uur pruttelen op laag vuur. Blijf regelmatig roeren. Wanneer de groenten voldoende zacht zijn en de saus goed is ingedikt, is de chili klaar.
- Bestrooi als laatste met de korianderblaadjes.
- Je kunt de chili con carne serveren met rijst. De combinatie van peulvruchten en granen zorgen voor een goede opname van de eiwitten in de ingrediënten. Je zou ook voor een andere graansoort kunnen kiezen, bijvoorbeeld voor couscous, of farro. Of er een goede snee brood bij eten. Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
11 reacties
Gotta love Jamie !
Ziet er ook goed uit! Ik heb een ander recept van Chili ala Jaimie, ook errug lekker!
Krijg een dezer dagen zijn nieuwe boek binnen, ben benieuwd!
Fijne site heb je nog steeds hoor Reny!
Ziet er heerlijk uit!! Een vraagje: bak jij je vlees eerst aan met de ui?
Ga ik zeker proberen!!
Nee, in dit gerecht dus niet…
Gister gemaakt en echt heerlijk zitten smullen. De toevoeging van koriander vond ik erg lekker. Deze houden we er zeker in.
Deze ga ik ook zeker maken.ik gebruik meestal gedoogde bonen en erwten die ik week en kook. Weet ik zeker dat er niks geks bijzit. Ik weet alleen niet hoeveel gedroogde bonen ik per persoon moet nemen.soms heb ik veel te veel en dan weer te weinig
Of ik lees het niet goed of het zit er écht niet in maar het staat wél in je ingrediënten lijst.
Namelijk runder gehakt.
Waneer voeg jij dat toe?
Met vriendelijke groet Karin.
Ja, het staat er wel… 😉 Derde alinea van het recept, na de tomaten!
Wat een lekker recept! Ik ga dit binnenkort zeker maken. Ik vraag me alleen af voor hoeveel personen dit is?
Wow, dat was smakeloos. Ik heb beetje vergelijkbaar recept van de hairy bikers, zonder water, en die is veel smaakvoller. Volgende keer deze nog eens proberen, zonder toevoeging van het water (of een boouillonblokje erbij)
Jammer Saskia, dat het je niet zo heeft gesmaakt… Ik blijf deze chili con carne geweldig vinden! Je kunt uiteraard ook een ander recept kiezen 😉