Champignonroomsaus is een echte klassieker die bij veel gerechten past. Denk aan een smeuïge saus bij varkenshaas of biefstuk, maar ook heerlijk over een bord pasta. Deze romige champignonsaus is niet alleen lekker, maar ook nog eens koolhydraatarm, waardoor hij perfect past binnen een bewuste levensstijl. Voor een feestelijk diner serveer ik deze champignon roomsaus graag bij gevulde varkenshaas met brie en spek. De combinatie van de zachte brie, sappige varkenshaas en deze romige saus is een gegarandeerde hit!
Het maken van een goede champignon roomsaus hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Begin met het bakken van een ui en lekker wat knoflook, voeg dan de champignons toe en blus deze af met een scheutje witte wijn. Daarna voeg je slagroom en bouillon toe en laat je de saus zachtjes indikken. Een snufje peper, zout en wat verse kruiden zoals peterselie of tijm maken het geheel af. Deze koolhydraatarme champignonsaus past perfect bij vleesgerechten zoals gevulde varkenshaas, maar is ook lekker met pasta of als saus bij geroosterde groenten.
Champignonroomsaus recept
Deze champignon roomsaus met slagroom is heerlijk zoals hij is, maar er zijn eindeloos veel variaties mogelijk. Zo voeg bijvoorbeeld ik bijvoorbeeld graag een scheutje witte wijn toe voor een extra rijke smaak of roer ik wat Parmezaanse kaas door de saus voor een hartige twist. Zeker als je deze champignonsaus bij de pasta serveert is dat echt een te gekke combinatie!
Gebruik kastanjechampignons of een mix van verschillende paddenstoelen voor meer diepgang in de smaak. Wil je een lichtere versie? Gebruik kookroom in plaats van slagroom, of maak de saus helemaal plantaardig met plantaardige room. Deze champignonsaus recept is makkelijk aan te passen aan jouw eigen wensen, dit is echt zo’n basisrecept waar je alle kanten mee op kunt!
Champignonsaus maken
Met dit eenvoudige champignonsaus recept zet je een heerlijke saus op tafel die iedereen zal waarderen. Het is een perfecte keuze bij gevulde varkenshaas met brie en champignons, maar doet het net zo goed over pasta of zelfs als dipsaus voor geroosterde groenten. Maak de saus van tevoren klaar, zodat je tijdens het diner alleen nog hoeft op te warmen. Deze koolhydraatarme champignon roomsaus maakt elk gerecht compleet en voegt een heerlijke, romige smaak toe.
Nodig
Ingrediënten
- 400 gram champignons (kastanje of gemengd)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 ml slagroom
- 150 ml bouillon (bospaddenstoelen)
- 50 ml witte wijn
- 4 takjes verse peterselie
- 4 takjes verse tijm
- 10 gram roomboter
- peper
- zout
- scheutje truffelolie
Bereiden
- Borstel de champignons schoon en snij in fijne plakjes. Schil en snipper de ui en maak de knoflook schoon.
- Verwarm de roomboter in de hapjespan en fruit hier de ui in aan en pers de knoflook uit boven de pan. Voeg dan de champignons toe en bak deze in een minuut of 5 mooi goudbruin en gaar.
- Blus de champignons af met een scheutje witte wijn, laat even zachtjes stoven.
- Schenk na een minuut of 2 de slagroom en bouillon bij de champignons.
- Snij de blaadjes verse peterselie fijn en ris de blaadjes tijm van de takjes. Voeg de kruiden samen met een snuf peper en zout toe aan de champignonsaus.
- Laat de champignonsaus nu zachtjes 15 minuten pruttelen en indikken. Schenk al laatste een klein scheutje truffelolie door de saus voor extra smaak.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor champignonroomsaus? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.